Fot. 123RF/Picsel
Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić:
- Deser z mascarpone i ryżem preparowanym
Jednak to właśnie wtedy, gdy wszyscy mają wręcz szampański nastrój, najchętniej przygotowujemy desery dla siebie i znajomych - na przykład na imprezy karnawałowe. Jak pogodzić ze sobą zdrowe składniki i niezapomniany smak? Mamy na to kilka sposobów.
Sprawdź także: Oryginalne drinki karnawałowe
Zdrowe desery? Tak, to możliwe. Desery z chia to najlepszy przykład
Zdrowe desery - to sformułowanie kojarzy nam się z czymś niemal niemożliwym. Bo przecież jeśli coś jest pyszne, raczej nie jest zdrowe, prawda? Oczywiście, że nieprawda! Tu pokutuje myślenie, że dieta to przykra powinność, warzywa są niesmaczne, a posiłki, by sprawiały przyjemność, powinny być tłuste i kaloryczne.
Desery z chia, niezwykle popularne wśród osób na diecie - także wegetariańskiej i wegańskiej - pokazują, że zdrowe oznacza dobre. Nie tylko dla organizmu, ale i dla kubków smakowych. Jak przygotować deser z chia? To niezwykle proste - nasiona szałwii hiszpańskiej w kontakcie z płynem pęcznieją, dzięki czemu z łatwością można stworzyć z nich pudding.
Jedyne czego potrzebujecie to nasiona chia, mleko (roślinne lub krowie), cukier, stewia, ksylitol, miód lub inny zastępnik cukru i owoce, na przykład mango czy marakuja. Zacznijcie od zalania nasion mlekiem - trzy łyżki wystarczą, by z 250 mililitrów mleka zrobić gęsty pudding. Jeśli chcecie, by było go więcej, musicie tylko proporcjonalnie zwiększyć ilości.
Dodajcie odrobinę substancji słodzącej lub zrezygnujcie z niej, jeśli deser ma być dietetyczny. Mieszajcie energicznie przez kilka minut, by uniknąć powstawania grudek. Naczynie z ziarnami i mlekiem wstawcie do lodówki. Po kilku godzinach pudding będzie gotowy, jednak najlepiej trzymać go tam przez całą noc. Będzie znacznie gęstszy. Deser należy przełożyć do pucharków i ozdobić owocami. Doskonale smakuje z jagodami, mango czy marakują lub truskawkami.
Desery z bananami - dla młodszych i starszych
Desery z bananami można przygotować na wiele sposobów. Polecamy jednak te proste i zdrowe, które można zajadać bez wyrzutów sumienia. Przepis można dowolnie modyfikować, gdyż wiele z tych składników da się zastąpić.
Potrzebujecie do niego trzech bananów, pojemniczka jogurtu naturalnego, 100 gramów płatków owsianych, 200 gramów kajmaku i odrobiny gorzkiej czekolady do starcia. Banany pokrójcie na plasterki, a płatki zblendujcie na mączkę. Możecie zastąpić je herbatnikami lub ulubionymi ciasteczkami czekoladowymi.
Do salaterek wsypcie po jednej łyżce płatków, dodajcie odrobinę kajmaku i ułóżcie na nim banany. Następnie dodajcie warstwę z jogurtu (w „bogatszej" wersji może to być bita śmietana), płatków, kajmaku i bananów. Ozdóbcie wierzch jogurtem i startą czekoladą. Włóżcie deser do lodówki, by trochę stężał. Goście na waszej imprezie karnawałowej będą zachwyceni smakiem i wyglądem tego bananowego przekładańca.
Deser z malinami - coś na kwaśno
Maliny to owoce w sam raz do wykorzystania w deserach. Można zrobić z nich pyszny mus lub dodać w całości. Nasz ulubiony deser z malinami, w sam raz na imprezę, to...sorbet. Może się wydawać, że przygotowanie lodów jest dość trudne, jednak w przypadku sorbetów wystarczą tylko owoce i dobry blender.
Do zrobienia sorbetu potrzebujecie malin - możecie użyć mrożonych owoców. Będą one jeszcze lepszym wyborem, niż te świeże. Zwłaszcza zimą, gdy świeżych malin raczej nie uraczymy w sklepach. Aby otrzymać litr lodów, wystarczy niecały kilogram malin. Włóżcie je do blendera, dodajcie pół szklanki cukru (można więcej lub mniej - w zależności od preferencji) i sok z cytryny.
Jeśli jest to deser na imprezę dla dorosłych, dodajcie także kilka łyżek wódki, by podbić smak owoców. Dodatkowo zapobiegnie ona tworzeniu się kryształków lodu podczas mrożenia. Masę należy przełożyć do pojemniczka i włożyć do zamrażalnika. Wyciągajcie lody co godzinę, by je przemieszać. Po pięciu godzinach deser będzie gotowy. Podawajcie go ze świeżymi owocami.
Zobacz: Sorbet truskawkowy
Deser z masłem orzechowym - nie tak słodki, jak się obawiacie
Deser z masłem orzechowym można przygotować na wiele sposobów - na słodko, bardzo słodko i tak słodko, że kubki smakowe zaczynają błagać o wodę. My wiemy jednak, że desery wcale nie muszą być przesłodzone. Wystarczy wybrać odpowiednie składniki.
Do tego pysznego pucharka potrzebujecie kilku łyżek masła orzechowego, pojemnika jogurtu greckiego lub innego gęstego jogurtu oraz owoców: jagód, malin, borówek. Zacznijcie od ubicia jogurtu z masłem orzechowym. Zrobicie to mikserem lub za pomocą blendera. Na spodzie umieśćcie pokruszone ciasteczka - herbatniki, ciasteczka, amarettini. Cokolwiek lubicie. Na ciastka połóżcie kilka łyżeczek kremu z masła orzechowego i jogurtu, a wszystko ozdóbcie owocami. Deser trzymajcie w lodówce, by schłodzić go przed podaniem.
Deser kokosowy a'la Rafaello
Planujecie imprezę karnawałową? Koniecznie przygotujcie deser kokosowy a'la Rafaello, który zachwyci waszych gości. Zrobicie go z kilku składników. Zacznijcie od wsypania 100 gramów wiórków na patelnię, by lekko się zarumieniły. Następnie utrzyjcie dwa żółtka z dwiema łyżkami cukru (lub cukru pudru) i dodajcie do niego opakowanie sera mascarpone.
Wszystko zmiksujcie i dodajcie ubitą śmietanę (100 mililitrów), ciągle miksując. Biszkopty namoczcie w 100 mililitrach mleka i 50 mililitrach likieru kokosowego. Włóżcie je do pucharków i przełóżcie kremem. Warstwy można położyć raz jeszcze lub posypać całość wiórkami i startą białą czekoladą. Do deseru doskonale pasować będą także starte migdały. Deser należy chłodzić w lodówce przez minimum trzy godziny.
Deser z mascarpone i ryżem preparowanym
Ten deser z mascarpone to prawdziwy hit. Można zajadać go na kilogramy. Jesteśmy pewni, że zrobi furorę podczas imprezy karnawałowej. Jak go przygotować? Potrzebujecie do tego opakowania ryżu preparowanego, kilku krówek lub puszki kajmaku, opakowania mascarpone i śmietanki 30% oraz czekolady do starcia.
Zacznijcie od rozpuszczenia krówek i włożenia do nich prawie całego opakowania ryżu preparowanego. Jeśli używacie kajmaku, możecie zrobić to na zimno. Ryż zmieszany z masą ułóżcie na dnie pucharka. Następnie ubijcie zimną śmietanę i połączcie ją z serkiem mascarpone. Krem powinien być gęsty i puszysty.
Przykryjcie nim ryż z masą. Deser jest już prawie gotowy. Teraz wystarczy tylko posypać go resztkami ryżu i startą czekoladą - najlepiej deserową lub gorzką. Pucharki włóżcie do lodówki, by chłodziły się przez dwie, trzy godziny. Po tym czasie możecie już serwować pyszny deser.
Impreza karnawałowa bez pysznego deseru to nie impreza. Koniecznie przygotujcie któryś z naszych przepisów i bawcie się przy doskonałym jedzeniu do samego rana.
Zobacz także:
Japońskie wypieki. Popularne ciasta po japońsku »
Przyrządzasz mięso mielone? Uważaj, żeby nie popełnić tych błędów »