Sprawdzone przepisy na grilla

Wyobraź sobie koktajl, który orzeźwia, doskonale smakuje, jest zdrowy i dietetyczny. Tak, to smoothie – doskonała alternatywa dla wysokokalorycznych koktajli mlecznych.

Fot. 123RF/Picsel

Po raz pierwszy pojawiły się w Ameryce, w latach 30. XX wieku. Powróciły w latach 60. przypomniane przez dzieci kwiaty, na fali zainteresowania zdrową żywnością i dietą makrobiotyczną. W latach 80. po smoothie sięgnęli sportowcy, a dziś? Dziś smoothie są modne - a my tę modę popieramy, bo jest i smaczna, i zdrowa.


Smoothie to koktajl, który powstaje w blenderze z połączenia świeżych owoców, lodu i soku. Nazwę zawdzięcza gładkiej konsystencji, smak i zdrowie - owocom oraz odpowiednim dodatkom. Obecnie o owoce nietrudno, stragany wprost uginają się od świeżych cytrusów, truskawek, jabłek czy gruszek. Lada moment pojawią się wiśnie, czereśnie, a także maliny. Czekamy na nie cały rok - pora więc dobrze je wykorzystać, z pożytkiem dla zmysłów i zdrowia. Smoothie to prosta, pyszna i szybka propozycja, doksonała na śniadanie, podwieczorek czy kolacje. Wystarczy odrobina chęci, szczypta fantazji i blender.


Na początek polecamy smoothie bananowe. Do owoców dodajemy jogurt naturalny - w wersji dietetycznej 0% tłuszczu. Doprawiamy cynamonem i kardamonem. Możemy także sięgnąć po prażone ziarna sezamu, które zawierają kwasy tłuszczowe omega i nadają całości lekko waniliowego smaku. Przed ciemnieniem owoców uchroni nas sok z cytryny - czyli dodatkowa dawka witaminy C. Warto też dodać świeży sok z pomarańczy.

Kliknij!

 

Kliknij!

 

Banan to doskonały punkt wyjścia do dalszych połączeń smakowych. Z odrobiną imbiru, szczyptą wanilii i kostkami lodu doskonale skomponuje się ze świeżym ananasem. Do takiego zestawu warto też dodać sok pomarańczowy oraz mleczko kokosowe.

 

Kliknij!

 

Czasem smoothie kusi kolorem zielonym. Sprawdzonego już ananasa łączymy z kiwi. Do smaku dodajemy nieco słodyczy, czyli miodu, a o świeży smak zadba świeża mięta.

Kliknij!

 

Innym pomysłem na smoothie w kolorze zielonym jest połączenie zielonych owoców z garścią szpinaku. Spokojnie, liście szpinaku nadają kolor, sa bardzo zdrowe, ale praktycznie nie wyczuwalne w smaku.

 

Kliknij!

 

Jeszcze innym pomysłem jest wykorzystanie dyni. Choć sezon na dynię dopiero przed nami, to może w naszych spiżarniach znajdzie się słoik dyni w zalewie, dżemu lub puree z zeszłego roku. Jeśli nie to zawsze możemy zaopatrzyć się w przetwory dyniowe w sklepie i połączyć je z brzoskwiniami.

 

Kliknij!

 

Ostatnim propozycją zdrowego koktajlu, jest smoothie w kolorze różowym. Malin jeszcze nie ma - ale możemy skorzystać z mrożonych lub po prostu zachować przepis na później.

 

Kliknij!

 

A jakie są wasze sposoby na smoothie? Zapraszamy do dzielenia się pomysłami!

 

Poznaj takżę pomysły na kawę mrożoną. Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Cytrynowa księżniczka

Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...

Odsłon: 5975

>60 min
1
Dania główne Pulpety w sosie pieczarkowym

Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...

Odsłon: 154780

30 min
111
30 min
3
30 min
8