Rybne przekąski na świąteczny stół

Jak Boże Narodzenie to… ryby. Oczywista oczywistość, prawda? Zastanawiałaś się jednak, czy warto przygotować coś więcej niż karpia i tradycyjne śledzie? Serdecznie polecamy pyszne rybne przekąski. Przedstawiamy masę bardzo oryginalnych pomysłów. Rodzina będzie nimi zachwycona!

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jak zrobić tymbaliki rybne?

- Jak zrobić koreczki śledziowe?

- Jak zrobić rybę w galarecie?

- Jak zrobić klopsiki rybne?

- Jak zrobić roladki z łososia?

- Jak zrobić mus z łososia?

- Jak zrobić blok rybny?

 

Trudno wyobrazić sobie święta bez ryb. W większości polskich domów na wigilijnym stole gości karp, np. smażony albo coraz częściej także pieczony czy grillowany. Tradycja jego spożywania w tym wyjątkowym czasie jest bardzo silna. Jako Polacy kochamy też śledzie. Są aromatyczne, pyszne, a ich smaku nie da się zapomnieć. Warto pomyśleć też o innych rybnych przekąskach na Boże Narodzenie. Przedstawiamy szereg wyśmienitych przepisów. Tymbaliki rybne, a może... paszteciki z rybą? A co powiesz na mus z łososia albo blok rybny? Twoi świąteczni goście będą zachwyceni tak oryginalnymi przysmakami!

Sprawdź najlepsze przepisy na Boże Narodzenie. Kliknij!

Tymbaliki rybne - sprawdź przepis

Zrób na Boże Narodzenie tymbaliki. To świetna alternatywa dla klasycznej ryby w galarecie podawanej na półmisku.

Składniki:

  • Ok. pół kilograma mintaja
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1 litr wody
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Żelatyna

Dodatkowo: groszek konserwowy, pokrojona drobno marchewka z wywaru

 

Przygotowanie:

Pietruszkę i marchewkę umyj oraz obierz. Włóż do garnka i zalej wodą. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz i gotuj. Po kilkudziesięciu minutach wyjmij warzywa i przecedź bulion. Włóż kawałki ryby i chwilę pogotuj. Wyjmij łyżką cedzakową mintaja. Pokrój marchew, przepłucz groszek na sitku i odsącz. Wyłóż na dno słoiczków/salaterek pokrojoną marchewkę i groszek. Podgrzej wywar, dodaj dwie łyżki żelatyny i poczekaj, aż się rozpuści. Dopraw całość i zalej salaterki. Ostudź i wstaw do lodówki. Przed podaniem na półmisek wyjmij galaretkę z pojemniczków. Możesz też podać w ładnych salaterkach.

 

Sprawdź także: Przepisy na Boże Narodzenie ze śledziami w roli głównej

 

Koreczki śledziowe - najlepszy przepis

Kolejna propozycja to przepyszne i bardzo ciekawe wizualnie koreczki śledziowe. To pyszna przekąska idealna nie tylko dla fanów śledzi.

Składniki:

  • 6 płatów matjasów, tj. śledzi w oleju
  • 1 słoik ogórków kiszonych albo konserwowych (wybierz to, co lubisz)
  • 2 małe czerwone cebule

 

Wykonanie:

Śledzie namocz w zimnej wodzie. Potrzymaj je tam chwilę, potem wyciągnij i osusz ręcznikiem papierowym. Obierz cebulkę i pokrój ją w prążki, a paprykę w kostkę. Wytnij kółka śledziowe, najlepiej za pomocą klasycznego kieliszka do wódki. Nadziej wszystko na patyczki wg kolejności: krążek śledziowy, ogórek, cebulka, śledź, kostka papryki. Rób tak dopóki nie wyczerpiesz składników. Możesz też zmienić kolejność lub dodać jeszcze jakieś ulubione składniki, np. grzybki marynowane.

Pamiętaj, aby nie wyrzucać resztek śledzi. Świetnie sprawdzą się w sałatce śledziowej, np. z majonezem, cebulką i ziemniakami. Pycha!

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Ryba w galarecie - jak przygotować?

Chcesz przygotować klasyczną rybę w galarecie na świąteczny stół? Świetny pomysł! To genialne, podawane na zimno danie, które bardzo mocno kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. A to oznacza, że żaden z gości nie odmówi spróbowania tego wyjątkowego dania. Zresztą zachęcamy do tego, aby rybę w galarecie przygotowywać nie tylko na święta, tylko np. w ciągu roku na klasyczną kolację dla rodziny czy przyjaciół. Jej przygotowanie wcale nie jest takie trudne, jak może się wydawać.

Składniki:

  • Pół kilograma filetów rybnych
  • 1 opakowanie włoszczyzny
  • 20 g żelatyny
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • Sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Włoszczyznę, czyli najlepiej dwie marchewki, korzeń pietruszki, seler, por umyj i obierz. Zalej trzema szklankami wody. Dodaj przyprawy i natkę. Zagotuj i na koniec dopiero posól.

Ugotuj rybę. Włóż ją do garnka, zalej wodą i gotuj około pięciu minut. Uważaj, aby ryba się nie rozpadła - niestety będzie miała do tego tendencję. Wyciągnij, ostudź i ułóż na półmisku. Teraz czas na zalanie ryby galaretką. Najpierw musisz ją jednak przygotować. Przecedź bulion, marchewkę pokrój na plasterki. Do wywaru dodaj białko i podgrzej. Ubijaj do momentu wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj teraz przez około 10 minut. Całość ostudź, przelej przez gęste sitko lub gazę. Rozpuść żelatynę.

Do ryby dodaj trochę natki i plastry marchwi. Zalej wywarem z dodatkiem żelatyny. Odstaw w chłodne miejsce. Gdy ostygnie, przełóż do lodówki.

 

Sprawdź także: Ryba w galarecie - przepis ze Smaker.pl

 

Klopsiki rybne - jak je zrobić na Boże Narodzenie?

Klopsiki rybne to kolejny ciekawy przepis na Boże Narodzenie.

Składniki:

  • 500 g filetów z dorsza
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Pół pęczka koperku
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 szklanka bułki tartej do panierowania
  • 2 jajka + 1 łyżka mleka
  • Olej

 

Wykonanie:

Zmiel rybę, dodaj do niej bułkę tartą, posiekany koperek, jajko, sól, pieprz. Całość wymieszaj. Formuj małe kulki, obtaczaj w mieszance mleka i jajka i bułce tartej. Smaż na złoty kolor.

 

Sprawdź także: Paszteciki z rybą: Przepis jak zrobić - Smaker.pl

 

Pyszne roladki z łososia nie tylko na święta

Roladki z łososia i serka śmietankowego to zawsze hit, nie tylko świątecznych, imprez. Ich przygotowanie jest banalnie proste!

Składniki:

  • Łosoś wędzony w plastrach
  • Kilka łyżek serka śmietankowego do kanapek
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • Świeży ogórek
  • Rzodkiewki
  • Wykałaczki

 

Wykonanie:

Serek wymieszaj z koperkiem i pokrojonymi drobno ogórkiem i rzodkiewką. Smaruj plastry łososia, zwijaj i nadziewaj na wykałaczkę. Roladki z łososia podaj z deską serów. Pychotka!

Zobacz także: Piernikowe śledzie

 

Mus z łososia - wykwintna przekąska na święta

Mus z łososia będzie idealnym dodatkiem do wielu dań. Sprawdzi się też na kanapkach.

 

Składniki i przygotowanie:

  • Wędzony łosoś
  • Serek mascarpone (połowa wagi łososia)
  • Trochę śmietany
  • Trochę soku z cytryny
  • Koperek
  • Pieprz i sól do smaku

 

Wszystko razem zmiksuj i nałóż mus np. na krążki z chleba tostowego. Genialny smak!

Blok rybny - efektowna potrawa na Boże Narodzenie

Co powiesz na blok rybny? Nigdy go nie robiłeś? Sprawdź podczas tegorocznych świąt.

Składniki:

  • Marchewka
  • Mały por
  • 3 szklanki bulionu rybnego
  • Kilka gałązek natki i lubczyku
  • Pół kilograma filetów z ryb
  • 3 łyżki żelatyny
  • Sok z jednej cytryny
  • 6 dużych liści pora
  • Sól i pieprz

 

Wykonanie:

Posiekaj por i pokrój marchewkę w kostkę. Ugotuj w szklance bulionu. Dodaj zioła i wystudź. Rybę ugotuj w osolonej wodzie, ostudź.

Żelatynę rozpuść w pozostałym bulionie. Dodaj do jarzynowego wywaru i dopraw.

Liście pora obgotuj. Weź podłużną formę i wyłóż folią i liśćmi pora. Wlej kilka łyżek warzyw z wywarem i wystudź. Włóż filety i znowu zalej. Przykryj liśćmi i folią. Wystudź i włóż do lodówki. Krój na plastry i zajadaj z sałatką jarzynową.

Gotowi na Boże Narodzenie? Tegoroczne święta będą wyjątkowe, bo... z przepysznymi przekąskami rybnymi. Sprawdź koniecznie powyższe przepisy. Smacznego i wesołych świąt!

Zobacz też: Jak udekorować dom na święta?

Zobacz także:

Niezwykłe, co Makłowicz robi z karpiem. Zaskakujący przepis »

Dlaczego warto wlać ocet jabłkowy do barszczu czerwonego na wigilię? »

Boczniaki - idealna alternatywa dla mięsa »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0
Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19