Fot. 123RF/Picsel
Rzodkiewka bywa bardzo niedocenianym warzywem. Częściej myślimy o niej jako o dodatku do posiłku niż samodzielnej przekąsce. Tymczasem podgryzanie rzodkiewek może pomóc nam zrzucić kilka zbędnych kilogramów. To warzywo w 95% składa się z wody, a co za tym idzie jest wyjątkowo niskokaloryczne. Co ciekawe, rzodkiewka może bardzo pozytywnie wpłynąć na nasz metabolizm, gdyż zawarty w niej potas i błonnik przyspieszają przemianę materii, hamują apetyt oraz ograniczają wchłanianie tłuszczu.
Co zyskujemy jedząc rzodkiewkę?
Niezwykle cenną substancją zawartą w rzodkiewce jest siarka. Pierwiastek ten niszczy szkodliwe bakterie w przewodzie pokarmowym, zapobiega problemom trawiennym oraz sprawia, że cera i włosy wyglądają zdrowo. Ponadto, naukowcom udało się udowodnić, że rzodkiewki doskonale wspomagają oczyszczanie organizmu ze szkodliwych toksyn oraz mają silne działanie przeciwzapalne.
Kto powinien unikać rzodkiewki?
Pamiętajmy jednak, że zawarte w rzodkiewkach olejki i kwasy organiczne mogą być niebezpieczne dla osób zmagających się z nieżytem jelit, zapaleniem wątroby lub chorobą wrzodową.
Jeśli nie macie pomysłów na wykorzystanie rzodkiewek, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Gwarantujemy, że dzięki nim, nie grozi wam kuchenna nuda.
1. Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Nieśmiertelna klasyka w bardzo apetycznym wydaniu. Tak przygotowany twarożek to idealna propozycja na lekkie, wiosenne śniadanie.
Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pamiętajcie, że rzodkiewka jest nie tylko śniadaniowym warzywem. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do różnego rodzaju sałatek i surówek. Jedynym ograniczeniem jest wyłącznie wasza wyobraźnia.
3. Sałatka z jajkiem i rzodkiewką
Fot. Kolorowyprzepisownik na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Tak przygotowana sałatka to doskonała propozycja do dań z grilla. Chrupiące, wiosenne warzywa idealnie przełamią smak pieczonych mięs. Może wypróbujecie ten przepis w nadchodzący weekend?
4. Chłodnik z botwinki, rzodkiewki i ogórka
Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
W ciepłe dni chłodnik staje się pozycją obowiązkową na naszych stołach. Ta lekka zupa jest doskonałą alternatywą dla ciężkich i rozgrzewających zup - w sam raz na wiosenny obiad.
5. Kiszona rzodkiewka z selerem naciowym
Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zdarza wam się zatęsknić zimą za smakiem rzodkiewek? Koniecznie przygotujcie je zgodnie ze wskazówkami naszej użytkowniczki. To bardzo ciekawa propozycja, którą z pewnością zaskoczycie bliskich.
6. Tzatziki z ogórków gruntowych i rzodkiewki
Fot. Jkm69 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Miłośnicy greckiej kuchni z pewnością wiedzą, jak wszechstronnym dodatkiem jest sos tzatziki. Możecie z powodzeniem serwować go do mięs, sałatek lub zimnych przekąsek. Jeśli dodacie do niego rzodkiewkę, nadacie mu bardziej swojski smak.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Czy wiedzieliście o tym, że rzodkiewkę można również podawać na ciepło? Przygotowana w ten sposób będzie stanowić bardzo ciekawy dodatek do wielu dań.