Ciasta na Boże Narodzenie

Rzodkiewka to królowa nowalijek. Przebojem wkracza na nasze talerze wczesną wiosną i gości na nich aż do jesieni. Jakie ma właściwości i co można z niej przygotować, aby nam się nie znudziła?

Fot. 123RF/Picsel

Rzodkiewka bywa bardzo niedocenianym warzywem. Częściej myślimy o niej jako o dodatku do posiłku niż samodzielnej przekąsce. Tymczasem podgryzanie rzodkiewek może pomóc nam zrzucić kilka zbędnych kilogramów. To warzywo w 95% składa się z wody, a co za tym idzie jest wyjątkowo niskokaloryczne. Co ciekawe, rzodkiewka może bardzo pozytywnie wpłynąć na nasz metabolizm, gdyż zawarty w niej potas i błonnik przyspieszają przemianę materii, hamują apetyt oraz ograniczają wchłanianie tłuszczu.

Co zyskujemy jedząc rzodkiewkę?

Niezwykle cenną substancją zawartą w rzodkiewce jest siarka. Pierwiastek ten niszczy szkodliwe bakterie w przewodzie pokarmowym, zapobiega problemom trawiennym oraz sprawia, że cera i włosy wyglądają zdrowo. Ponadto, naukowcom udało się udowodnić, że rzodkiewki doskonale wspomagają oczyszczanie organizmu ze szkodliwych toksyn oraz mają silne działanie przeciwzapalne.

Kto powinien unikać rzodkiewki?

Pamiętajmy jednak, że zawarte w rzodkiewkach olejki i kwasy organiczne mogą być niebezpieczne dla osób zmagających się z nieżytem jelit, zapaleniem wątroby lub chorobą wrzodową.

Jeśli nie macie pomysłów na wykorzystanie rzodkiewek, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Gwarantujemy, że dzięki nim, nie grozi wam kuchenna nuda.

 

1. Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nieśmiertelna klasyka w bardzo apetycznym wydaniu. Tak przygotowany twarożek to idealna propozycja na lekkie, wiosenne śniadanie.

 

2. Surówka z rzodkiewki

Surówka z rzodkiewki

Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pamiętajcie, że rzodkiewka jest nie tylko śniadaniowym warzywem. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do różnego rodzaju sałatek i surówek. Jedynym ograniczeniem jest wyłącznie wasza wyobraźnia.

 

3. Sałatka z jajkiem i rzodkiewką

Fot. Kolorowyprzepisownik na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tak przygotowana sałatka to doskonała propozycja do dań z grilla. Chrupiące, wiosenne warzywa idealnie przełamią smak pieczonych mięs. Może wypróbujecie ten przepis w nadchodzący weekend?

 

4. Chłodnik z botwinki, rzodkiewki i ogórka

Chłodnik z botwinki, rzodkiewki i ogórka

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W ciepłe dni chłodnik staje się pozycją obowiązkową na naszych stołach. Ta lekka zupa jest doskonałą alternatywą dla ciężkich i rozgrzewających zup - w sam raz na wiosenny obiad.

 

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

5. Kiszona rzodkiewka z selerem naciowym

kiszona rzodkiewka z selerem naciowym

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zdarza wam się zatęsknić zimą za smakiem rzodkiewek? Koniecznie przygotujcie je zgodnie ze wskazówkami naszej użytkowniczki. To bardzo ciekawa propozycja, którą z pewnością zaskoczycie bliskich.

 

6. Tzatziki z ogórków gruntowych i rzodkiewki

Tzatziki z ogórków gruntowych i rzodkiewki

Fot. Jkm69 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Miłośnicy greckiej kuchni z pewnością wiedzą, jak wszechstronnym dodatkiem jest sos tzatziki. Możecie z powodzeniem serwować go do mięs, sałatek lub zimnych przekąsek. Jeśli dodacie do niego rzodkiewkę, nadacie mu bardziej swojski smak.

 

7. Penne z rzodkiewką

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czy wiedzieliście o tym, że rzodkiewkę można również podawać na ciepło? Przygotowana w ten sposób będzie stanowić bardzo ciekawy dodatek do wielu dań.

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik sezamowo-czekoladowy

Sernik z sezamkami, czekoladą, herbatą matchą i ciasteczkami amaretti. To poł...

Odsłon: 304

15 min
7
30 min
386

Polecane artykuły

Informacje Aromatyczny dorsz po kaszubsku

Tradycją na stole wigilijnym jest ryba po grecku. Dziś zaproponujemy ten świąteczny szlagier w nowej aranżacji. Zapraszamy do świata pachnącego zar...

0
Informacje Wigilijna podróż w czasie. Tradycyjne potrawy z nutą nowoczesności

Wigilijna kolacja to wyjątkowo tradycyjny czas: zasiadamy przy stole o tej samej porze, zazwyczaj w stałym, rodzinnym gronie, rozmawiamy na podobne...

4
Informacje Święta z twistem – vege specjały, które przekonają nawet mięsożerców

W polskiej tradycji na stole wigilijnym z mięs pojawia się wyłącznie ryba. A gdyby tak przygotować święta całkowicie wegańskie? Nie tylko bez ryb,...

2
Informacje Świąteczna odyseja wśród pierogowych smaków

Choć pierogi to wigilijna klasyka, nikt nie powiedział, że nie można wprowadzić do nich odrobiny nowoczesności. Nic nie stoi więc na przeszkodzie,...

0