Zimą chętnie sięgamy po smaki lata i jesieni, a nic tak nie cieszy oka i podniebienia jak kolorowe, aromatyczne sałatki w słoikach. Proste w przygotowaniu, pełne warzyw i aromatów, potrafią rozweselić nawet najbardziej szare, zimowe dni w kuchni.

Sałatki z buraczkami na zimę zapewnią organizmowi solidną porcję witamin | Fot. 123RF/Picsel

Sałatki w słoikach to świetny sposób na przechowanie świeżych warzyw. Wystarczy odrobina czasu i kilka prostych składników, by przygotować dodatki, które wzbogacą obiady, kolacje, kanapki, a przy tym zachowują wartości odżywcze przez długie miesiące. 

Przeczytaj też: Przyprawa nie tylko dla bogatych. Niewielka ilość działa przeciwzapalnie, poprawia pamięć i nastrój

Burak czerwony - kopalnia witamin

Czerwony burak od lat jest stałym bywalcem polskich kuchni, choć często traktujemy go po macoszemu. A przecież kryje w sobie prawdziwe bogactwo składników odżywczych, które warto odkrywać w codziennym gotowaniu. Nie bez powodu mówi się, że burak czerwony - kopalnia witamin - to królewskie warzywo. Nawet mały korzeń potrafi wnieść do naszych posiłków sporo energii i koloru.

Smak buraka jest jednocześnie delikatny i charakterystyczny, lekko słodkawy, ziemisty. Możecie go jeść dosłownie w każdy sposób. Na surowo, krojąc go sobie do sałatek, gotować, piec albo przerabiać na różnorodne zupy czy kremy. Tak samo ich liście możecie dodawać na przykład do domowego pesto.

Świeże, jędrne korzenie mają gładką skórkę i soczyste wnętrze, w którym znajduje się większość wartości odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, witamina C, minerały - magnez i żelazo oraz betaina, naturalny barwnik o właściwościach antyoksydacyjnych.

Buraki świetnie komponują się w wielu daniach, od tradycyjnego barszczu, przez sałatki z dodatkiem sera czy orzechów, po pieczone chipsy, które zaskakują słodko-ziemistym smakiem. Ich intensywna czerwień sprawia, że każdy posiłek wygląda apetycznie, a przy tym wnosi do kuchni odrobinę zdrowotnej wartości. Warto też pamiętać, że buraki są wyjątkowo trwałe. Przechowywane w chłodnym miejscu mogą zachować świeżość przez tygodnie, dzięki czemu możecie sięgać po nie nawet zimą, wzbogacając dania w witaminy i minerały, których często brakuje w chłodniejszych miesiącach.

Sałatki z buraczkami na zimę - najlepsze przepisy 

Zimą często brakuje nam kolorów na talerzu, dlatego warto mieć pod ręką buraczki w słoikach, które mogą wzbogacić każdy posiłek. Idealnie sprawdzą się oczywiście sałatki z buraczkami na zimę. Najlepsze przepisy pokazują, że wystarczy kilka prostych składników, by w słoiku zamknąć pełnię smaku i aromatu.

Jednym z ciekawszych wariantów są buraki z papryką - idealny przepis na zimę. Słodkie buraki w towarzystwie aromatycznej papryki tworzą wyrazisty kontrast smaków, a przyprawy nadają całości lekko pikantnego charakteru. Taka sałatka świetnie sprawdza się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i jako samodzielna przekąska.

Buraki z papryką

 Buraki z papryką Zobacz przepis

Buraki z papryką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Inny sposób na urozmaicenie zimowych posiłków to kiszone buraki. To propozycja dla fanów tradycyjnych, kwaskowych smaków, chrupiące, aromatyczne i pełne naturalnej czerwieni buraki znakomicie sprawdzą się w sałatkach, kanapkach lub jako dodatek do obiadu. Ich przygotowanie pozwala zachować wartości odżywcze przez długi czas, a intensywny kolor rozweselą każdą potrawę.

Kiszone buraki - przepis dr Dąbrowskiej

 Kiszone buraki - przepis dr Dąbrowskiej Zobacz przepis

Kiszone buraki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

A co powiecie na proste buraki w zalewie octowej? Nie tylko papryka czy marchew, ale również buraczki można przygotować w taki sposób, by cieszyć się pysznym dodatkiem do obiadu. Jeśli nie macie jeszcze swojego ulubionego przepisu na buraczki, ten może okazać się wielkim wygranym.

Buraki w zalewie octowej

 Buraki w zalewie octowej Zobacz przepis

Buraki w zalewie octowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zimowe sałatki nie tylko urozmaicają codzienne posiłki, ale także wprowadzają odrobinę koloru w szare, zimowe dni. Dzięki nim możecie cieszyć się aromatycznymi, zdrowymi dodatkami przez całą zimę, zaskakując bliskich smakiem i kolorem każdej potrawy.

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Jedz zamiast słodyczy. Mało kalorii, za to zdrowe tłuszcze i błonnik, który rozrusza jelita »

Na zewnątrz chrupiące, a w środku soczyste i aksamitne. Takie mielone wychodzą tylko z jednego rodzaju mięsa »

Miękki jak puch, czekoladowy spód i kawa. Nowa wersja cappuccino to moje odkrycie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...

Odsłon: 523

30 min
7
Zupy Zupa weselna

Zupa weselna pełna jest tego, co najlepsze – bogatych w smaku warzyw gotowany...

Odsłon: 3154

30 min
5
Zupy Zupa cebulowa

Zupa cebulowa posypana dużą ilością sera i podpiekana w piekarniku to prawdzi...

Odsłon: 23666

60 min
13
Desery Tort galaretkowy śmietanowo-owocowy

Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...

Odsłon: 2709

30 min
9
Ciasta Pishinger

Pishinger to deser wywodzący się z Wiednia, stoicy Austrii, który przybył do...

Odsłon: 9754

30 min
13