Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • Buraczki w zalewie octowej
  • Przetwory
  • Przepis na

Buraczki w zalewie octowej

13.10.2025 Odsłon: 9571
5.0 (8 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Buraczki w zalewie octowej to klasyczne, słodko-kwaśne przetwory, która zachwycają intensywnym smakiem i pięknym kolorem. Gotowane, pokrojone w plastry buraki są marynowane w aromatycznej zalewie z octu, cukru i przypraw korzennych, tworząc doskonały dodatek do obiadu, kanapek czy sałatek. 

Przepis na buraczki w zalewie octowej - idealny dodatek 

Buraczki na zimę to niezwykle prosty i pyszny przepis na zamknięcie smaków lata w słoikach. Domowa marynata jest znacznie smaczniejsza i zdrowsza od tych w kupnych, sklepowych sałatkach. W razie potrzeby możesz kontrolować ilość dodanego cukru i soli, tworząc dodatek dopasowany do potrzeb każdego. Buraki świetnie sprawdzają się jako sałatka do kotletów mielonych, schabowych czy różnego rodzaju pieczeni. Ich wyrazisty smak przypadnie do gustu nie tylko dorosłym, ale także dzieciom. Nie można również zapomnieć o wielu składnikach odżywczych, z których słyną te czerwone warzywa - błonniku, potasu czy kwasu foliowego. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak zachować piękny kolor buraczków?

Aby buraki zachowały piękny, karminowy kolor, należy je gotować w całości, bez obierania, a dopiero po wystudzeniu usunąć skórki i pokroić w plastry. Gotowanie w całości zapobiega wypłukiwaniu barwnika, a dodatkowo ocet dodany do zalewy również stabilizuje kolor, co jest kluczowe dla zachowania ich intensywnej barwy. Ocet spirytusowy jest najbardziej popularny ze względu na swoją ostrość, która idealnie przełamuje słodycz buraków. Można użyć octu jabłkowego, winnego lub ryżowego, ale należy pamiętać, że mają one łagodniejszy smak i mogą wymagać dostosowania proporcji cukru. Obrane buraczki umieść w słoikach i zalej marynatą. 

Ile czasu gotować buraczki do słoików? 

Czas gotowania buraków jest orientacyjny i zależy od wielkości samych bulw. Może stanowić 30-60 minut albo nawet i dłużej. Musisz poddawać je obróbce cieplnej do miękkości, aż wbity widelec lub nóż będzie wchodził w nie z lekkim oporem. Pamiętaj, że przechowywane w marynacie dodatkowo zmiękną, więc nie przejmuj się, jeśli po obraniu będą delikatnie al dente. 

Jakie przyprawy sprawdzą się najlepiej do zalewy? 

Do buraków w zalewie octowej doskonale pasują przyprawy korzenne, takie jak ziarenka kolendry, anyż gwiazdkowy lub laska cynamonu. Można również dodać odrobinę chilli dla ostrości lub świeże liście chrzanu dla charakterystycznego posmaku. Nie może też zabraknąć czarnego pieprzu, ziela angielskiego czy gorczycy. Jeśli wolisz bardziej słodkie sałatki obiadowe, możesz nieznacznie zwiększyć ilość cukru lub przyrządzić buraczki z jabłkiem do słoików. 

Zbyt mała ilość zalewy - co robić? 

Buraki należy zalać zalewą w ten sposób, by płyn całkowicie przykrywał warzywa, gdyż w przeciwnym wypadku przetwory mogą ulec zepsuciu. Jeśli jest go za mało, możesz przyszykować jego większą ilość, łącząc ze sobą składniki marynaty w odpowiednich proporcjach. Zwróć też uwagę na występujące w słoikach pęcherzyki powietrza powstające, gdy zalewamy buraki płynem. Postaraj się je delikatnie usunąć, potrząsając naczyniem, wkładając nóż lub patyczek do szaszłyków. 

Jak zabezpieczyć buraczki w occie?

Przepis sugeruje, że pasteryzacja nie jest konieczna ze względu na konserwujące właściwości octu, jednak proces ten to jedyny sposób, aby mieć 100% pewności, że przetwory są bezpieczne i mogą być przechowywane przez wiele miesięcy. Warto poświęcić te 15-20 minut dla pewności. Jeśli po wyjęciu z garnka i wystudzeniu, słoiki mają wypukłe wieczko, oznacza to, że naczynie nie jest szczelne, a zawartość może się zepsuć. W takim przypadku należy je otworzyć, sprawdzić zawartość i ponownie poddać pasteryzacji. Alternatywnie możesz włożyć buraki do lodówki i zużyć je podczas najbliższego obiadu. 

Kiedy buraczki nadają się do spożycia? 

Przetwory można otwierać już po kilku godzinach od ich przyrządzenia, ale najlepiej jest odczekać co najmniej tydzień, a nawet dwa, przed zaserwowaniem tego dodatku do obiadu. Dzięki temu warzywa wchłoną cały aromat przypraw. Po odpowiednio przeprowadzonej pasteryzacji, słoiki przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3434

do 60 min 60 min
29
kulinarnabc.pl
kulinarnabc.pl
Desery

Ciasto z kremem serowym i jagodami.

Desery Ciasto z kremem serowym i jagodami.

Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Ciasta
  • Kremy

Odsłon: 4118

do 60 min 60 min
6
smaker
smaker
Ciasta

Sernik Michałek

Ciasta Sernik Michałek

Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...

  • Boże Narodzenie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Orzechy
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 73526

do 60 min 60 min
75
Daniel-Coceancig
Daniel-Coceancig
Śniadania

Pancakes

Śniadania Pancakes

Leciutkie i puszyste pancakes, czyli amerykańska wersja naszych naleśników. I...

  • Amerykańska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Jajka

Odsłon: 29384

do 30 min 30 min
63
SprytnaChochla
SprytnaChochla
Zupy

Orientalna zupa z pieczarkami, porem, tofu i kolendrą

Zupy Orientalna zupa z pieczarkami, porem, tofu i kolendrą

Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...

  • Azjatycka
  • Tajska
  • Bez laktozy
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Buliony
  • Orientalne
  • Makaron
  • Warzywa
  • Mleko
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 555

do 15 min 15 min
9
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto z gruszkami

Ciasta Ciasto z gruszkami

Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 15637

do 60 min 60 min
30
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3434

do 60 min 60 min
29
kulinarnabc.pl
kulinarnabc.pl
Desery

Ciasto z kremem serowym i jagodami.

Desery Ciasto z kremem serowym i jagodami.

Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Ciasta
  • Kremy

Odsłon: 4118

do 60 min 60 min
6
smaker
smaker
Ciasta

Sernik Michałek

Ciasta Sernik Michałek

Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...

  • Boże Narodzenie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Orzechy
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 73526

do 60 min 60 min
75
Daniel-Coceancig
Daniel-Coceancig
Śniadania

Pancakes

Śniadania Pancakes

Leciutkie i puszyste pancakes, czyli amerykańska wersja naszych naleśników. I...

  • Amerykańska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Jajka

Odsłon: 29384

do 30 min 30 min
63
SprytnaChochla
SprytnaChochla
Zupy

Orientalna zupa z pieczarkami, porem, tofu i kolendrą

Zupy Orientalna zupa z pieczarkami, porem, tofu i kolendrą

Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...

  • Azjatycka
  • Tajska
  • Bez laktozy
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Buliony
  • Orientalne
  • Makaron
  • Warzywa
  • Mleko
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 555

do 15 min 15 min
9
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto z gruszkami

Ciasta Ciasto z gruszkami

Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 15637

do 60 min 60 min
30
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker
Buraczki w zalewie octowej
Autor:
smaker
do 60 min
5-6 osób

Składniki

  • kilogram niedużych buraków,
  • litr wody,
  • 200 ml octu spirytusowego (10%),
  • 80 g cukru,
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego,
  • klika ziaren ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka goździków.
Sposób przygotowania:
1

Umyj buraki i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odstaw do przestudzenia. Gdy wystygną, obierz je ze skórek i pokrój w plastry. Ułóż buraki w wysterylizowanych słoikach o łącznej pojemności około 2 litrów.

2

Zagotuj w garnku wodę z solą, cukrem i przyprawami. Do gotującej się wody dodaj ocet. Gdy woda ponownie zacznie wrzeć, zdejmij garnek z palnika. Zalej gorącą zalewą buraki w słoikach (tak, by do każdego trafiła podobna ilość przypraw). Upewnij się, czy wieczka nie są uszkodzone i szczelnie zakręć słoiki.

3

Produkty marynowane w occie spirytusowym zwykle nie wymagają pasteryzacji, ale warto zrobić to na wszelki wypadek. Ustaw więc słoiki w pewnej odległości od siebie na dnie dużego garnka wyłożonego ściereczką lub gumową wkładką. Zalej słoiki gorącą wodą (o takiej mniej więcej temperaturze, jak aktualna temperatura zalewy) do 2/3 wysokości. Zagotuj wodę. Gotuj przez około 15-20 minut. Wieczka słoików powinny stać się wypukłe. Wówczas wyjmij je z garnka i ustaw do góry dnem na kilka godzin (do całkowitego wystudzenia). Następnie przenieś słoiki do spiżarni lub w inne suche, ciemne, chłodne miejsce.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki