Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buraczki w zalewie octowej to klasyczne, słodko-kwaśne przetwory, która zachwycają intensywnym smakiem i pięknym kolorem. Gotowane, pokrojone w plastry buraki są marynowane w aromatycznej zalewie z octu, cukru i przypraw korzennych, tworząc doskonały dodatek do obiadu, kanapek czy sałatek.
Buraczki na zimę to niezwykle prosty i pyszny przepis na zamknięcie smaków lata w słoikach. Domowa marynata jest znacznie smaczniejsza i zdrowsza od tych w kupnych, sklepowych sałatkach. W razie potrzeby możesz kontrolować ilość dodanego cukru i soli, tworząc dodatek dopasowany do potrzeb każdego. Buraki świetnie sprawdzają się jako sałatka do kotletów mielonych, schabowych czy różnego rodzaju pieczeni. Ich wyrazisty smak przypadnie do gustu nie tylko dorosłym, ale także dzieciom. Nie można również zapomnieć o wielu składnikach odżywczych, z których słyną te czerwone warzywa - błonniku, potasu czy kwasu foliowego.
Aby buraki zachowały piękny, karminowy kolor, należy je gotować w całości, bez obierania, a dopiero po wystudzeniu usunąć skórki i pokroić w plastry. Gotowanie w całości zapobiega wypłukiwaniu barwnika, a dodatkowo ocet dodany do zalewy również stabilizuje kolor, co jest kluczowe dla zachowania ich intensywnej barwy. Ocet spirytusowy jest najbardziej popularny ze względu na swoją ostrość, która idealnie przełamuje słodycz buraków. Można użyć octu jabłkowego, winnego lub ryżowego, ale należy pamiętać, że mają one łagodniejszy smak i mogą wymagać dostosowania proporcji cukru. Obrane buraczki umieść w słoikach i zalej marynatą.
Czas gotowania buraków jest orientacyjny i zależy od wielkości samych bulw. Może stanowić 30-60 minut albo nawet i dłużej. Musisz poddawać je obróbce cieplnej do miękkości, aż wbity widelec lub nóż będzie wchodził w nie z lekkim oporem. Pamiętaj, że przechowywane w marynacie dodatkowo zmiękną, więc nie przejmuj się, jeśli po obraniu będą delikatnie al dente.
Do buraków w zalewie octowej doskonale pasują przyprawy korzenne, takie jak ziarenka kolendry, anyż gwiazdkowy lub laska cynamonu. Można również dodać odrobinę chilli dla ostrości lub świeże liście chrzanu dla charakterystycznego posmaku. Nie może też zabraknąć czarnego pieprzu, ziela angielskiego czy gorczycy. Jeśli wolisz bardziej słodkie sałatki obiadowe, możesz nieznacznie zwiększyć ilość cukru lub przyrządzić buraczki z jabłkiem do słoików.
Buraki należy zalać zalewą w ten sposób, by płyn całkowicie przykrywał warzywa, gdyż w przeciwnym wypadku przetwory mogą ulec zepsuciu. Jeśli jest go za mało, możesz przyszykować jego większą ilość, łącząc ze sobą składniki marynaty w odpowiednich proporcjach. Zwróć też uwagę na występujące w słoikach pęcherzyki powietrza powstające, gdy zalewamy buraki płynem. Postaraj się je delikatnie usunąć, potrząsając naczyniem, wkładając nóż lub patyczek do szaszłyków.
Przepis sugeruje, że pasteryzacja nie jest konieczna ze względu na konserwujące właściwości octu, jednak proces ten to jedyny sposób, aby mieć 100% pewności, że przetwory są bezpieczne i mogą być przechowywane przez wiele miesięcy. Warto poświęcić te 15-20 minut dla pewności. Jeśli po wyjęciu z garnka i wystudzeniu, słoiki mają wypukłe wieczko, oznacza to, że naczynie nie jest szczelne, a zawartość może się zepsuć. W takim przypadku należy je otworzyć, sprawdzić zawartość i ponownie poddać pasteryzacji. Alternatywnie możesz włożyć buraki do lodówki i zużyć je podczas najbliższego obiadu.
Przetwory można otwierać już po kilku godzinach od ich przyrządzenia, ale najlepiej jest odczekać co najmniej tydzień, a nawet dwa, przed zaserwowaniem tego dodatku do obiadu. Dzięki temu warzywa wchłoną cały aromat przypraw. Po odpowiednio przeprowadzonej pasteryzacji, słoiki przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3434
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4118
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 73526
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 555
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15637
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3434
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4118
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 73526
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 555
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15637
Składniki
Umyj buraki i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odstaw do przestudzenia. Gdy wystygną, obierz je ze skórek i pokrój w plastry. Ułóż buraki w wysterylizowanych słoikach o łącznej pojemności około 2 litrów.
Zagotuj w garnku wodę z solą, cukrem i przyprawami. Do gotującej się wody dodaj ocet. Gdy woda ponownie zacznie wrzeć, zdejmij garnek z palnika. Zalej gorącą zalewą buraki w słoikach (tak, by do każdego trafiła podobna ilość przypraw). Upewnij się, czy wieczka nie są uszkodzone i szczelnie zakręć słoiki.
Produkty marynowane w occie spirytusowym zwykle nie wymagają pasteryzacji, ale warto zrobić to na wszelki wypadek. Ustaw więc słoiki w pewnej odległości od siebie na dnie dużego garnka wyłożonego ściereczką lub gumową wkładką. Zalej słoiki gorącą wodą (o takiej mniej więcej temperaturze, jak aktualna temperatura zalewy) do 2/3 wysokości. Zagotuj wodę. Gotuj przez około 15-20 minut. Wieczka słoików powinny stać się wypukłe. Wówczas wyjmij je z garnka i ustaw do góry dnem na kilka godzin (do całkowitego wystudzenia). Następnie przenieś słoiki do spiżarni lub w inne suche, ciemne, chłodne miejsce.