Schab w słoiku na kanapki lub na szybki obiad. Kapitalny trik na kruche i mięciutkie mięso

Domowe mięso w słoikach to genialny patent na szybki obiad lub kolację. W ten sposób można zrobić na przykład kiełbasę, pulpety, mielonkę oraz aromatyczny schab. Dziś przyjrzymy się bliżej tej ostatniej opcji. Przedstawimy ci prosty przepis oraz sprawdzimy, jak zrobić schab w słoiku oraz w jaki sposób najlepiej przechowywać mięsne konserwy.

Pasteryzowany schab, jak go zrobić? | Fot.123RF/Picsel/ Fot.Instagram/sprytne_triki

Spis treści:

Schab można przygotować na wiele sposobów, najczęściej robimy z niego kotlety, ewentualnie przyrządzamy w wersji pieczonej lub podajmy w formie gulaszu. Nie wszyscy wiedzą, że można go również "zaprawić" do słoików. Taka wersja mięsnej konserwy wydaje ci się apetyczna? Sprawdź, jak zrobić schab w słoiku oraz jak długo można przechowywać pasteryzowane mięso, aby było dla nas bezpieczne. 

Sprawdź także: Mięso w słoikach może stać nawet kilka lat. Jak to zrobić? Tego nikt wam nie powie

Jak zrobić schab w słoiku – przepis

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: kilogram schabu, 40 g soli, 20 g słodkiej papryki, 5 g płatków chili, 5 g czarnego mielonego pieprzu, czosnku, kilku kulek ziela angielskiego i czarnego pieprzu oraz liście laurowe.

Zacznij od pokrojenia schabu w dosyć grube plastry. Do miski wsyp słodką paprykę, sól, pieprz, płatki chili, wszystko wymieszaj. Następnie każdy kawałek mięsa dokładnie obtocz w przyprawach. Do czystych i wyparzonych słoików włóż po dwa posiekane ząbki czosnku, dwie kulki ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu, dodaj mięso, ściśle je upchnij, na koniec włóż dwa liście laurowe. Następnie słoiki szczelnie zakręć i pasteryzuj w garnku z wodą przez trzy godziny. Tak przygotowany schab sprawdzi się idealnie, kiedy zabraknie ci czasu na ugotowanie obiadu. Możesz również pokroić mięso w plasterki i zjeść go wraz z chlebem lub użyć do sałatek. 

Jeżeli chcesz przechowywać mięso poza lodówką, zastosuj metodę tyndalizacji, czyli kolejnego dnia ugotuj słoiki z zawartością przez dwie godziny, a trzeciego przez godzinę. 

Jak długo można przechowywać pasteryzowane mięso?

Mięsne konserwy można przechowywać nawet bez lodówki. Warto jednak pamiętać o tym, że wymagać będą specjalnej metody konserwacji. Wszyscy wiemy, jak pasteryzować przetwory, zakręcone słoiki wystarczy wstawić do garnka, zalać je wodą, a następnie ugotować. Świetnie sprawdza się również pasteryzacja w piekarniku, jeżeli na przykład mamy dużą ilość słoików. Ten patent stosować najlepiej w przypadku przetworów owocowych lub warzywnych. Jednak w przypadku mięsa, wiele gospodyń decyduje się na tyndalizację. Metoda ta polega na trzykrotnym gotowaniu słoików. Pierwszego dnia są to trzy godziny, drugiego dnia dwie, a trzeciego dnia godzina. Wówczas mamy pewność, że mięso się nie zepsuje. Takie konserwy bez problemu mogą być przechowywane przez sześć lub siedem miesięcy, należy je jednak ustawić w chłodnym i ciemnym miejscu, na przykład spiżarni. 

Źródło: instagram.pl/sprytne_triki, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Rarytas wśród grzybów. Uważaj, łatwo pomylić go z tzw. trujakiem »

Witamina D w większych dawkach jest toksyczna. Alarmujące objawy »

Miękkie buraki w dwa kwadranse. Prosta sztuczka z wodą »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
3
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 125

30 min
5
30 min
3
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 166

15 min
5
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 149

60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326