Spis treści:
Schab można przygotować na wiele sposobów, najczęściej robimy z niego kotlety, ewentualnie przyrządzamy w wersji pieczonej lub podajmy w formie gulaszu. Nie wszyscy wiedzą, że można go również "zaprawić" do słoików. Taka wersja mięsnej konserwy wydaje ci się apetyczna? Sprawdź, jak zrobić schab w słoiku oraz jak długo można przechowywać pasteryzowane mięso, aby było dla nas bezpieczne.
Sprawdź także: Mięso w słoikach może stać nawet kilka lat. Jak to zrobić? Tego nikt wam nie powie

Jak zrobić schab w słoiku – przepis
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: kilogram schabu, 40 g soli, 20 g słodkiej papryki, 5 g płatków chili, 5 g czarnego mielonego pieprzu, czosnku, kilku kulek ziela angielskiego i czarnego pieprzu oraz liście laurowe.
Zacznij od pokrojenia schabu w dosyć grube plastry. Do miski wsyp słodką paprykę, sól, pieprz, płatki chili, wszystko wymieszaj. Następnie każdy kawałek mięsa dokładnie obtocz w przyprawach. Do czystych i wyparzonych słoików włóż po dwa posiekane ząbki czosnku, dwie kulki ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu, dodaj mięso, ściśle je upchnij, na koniec włóż dwa liście laurowe. Następnie słoiki szczelnie zakręć i pasteryzuj w garnku z wodą przez trzy godziny. Tak przygotowany schab sprawdzi się idealnie, kiedy zabraknie ci czasu na ugotowanie obiadu. Możesz również pokroić mięso w plasterki i zjeść go wraz z chlebem lub użyć do sałatek.
Jeżeli chcesz przechowywać mięso poza lodówką, zastosuj metodę tyndalizacji, czyli kolejnego dnia ugotuj słoiki z zawartością przez dwie godziny, a trzeciego przez godzinę.
Jak długo można przechowywać pasteryzowane mięso?
Mięsne konserwy można przechowywać nawet bez lodówki. Warto jednak pamiętać o tym, że wymagać będą specjalnej metody konserwacji. Wszyscy wiemy, jak pasteryzować przetwory, zakręcone słoiki wystarczy wstawić do garnka, zalać je wodą, a następnie ugotować. Świetnie sprawdza się również pasteryzacja w piekarniku, jeżeli na przykład mamy dużą ilość słoików. Ten patent stosować najlepiej w przypadku przetworów owocowych lub warzywnych. Jednak w przypadku mięsa, wiele gospodyń decyduje się na tyndalizację. Metoda ta polega na trzykrotnym gotowaniu słoików. Pierwszego dnia są to trzy godziny, drugiego dnia dwie, a trzeciego dnia godzina. Wówczas mamy pewność, że mięso się nie zepsuje. Takie konserwy bez problemu mogą być przechowywane przez sześć lub siedem miesięcy, należy je jednak ustawić w chłodnym i ciemnym miejscu, na przykład spiżarni.
Źródło: instagram.pl/sprytne_triki, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Rarytas wśród grzybów. Uważaj, łatwo pomylić go z tzw. trujakiem »
Witamina D w większych dawkach jest toksyczna. Alarmujące objawy »