Najlepsze przepisy na ogórki

Semifreddo i Baked Alaska w ćwierćfinale "Bake Off - Ale Ciacho!"

Najbliższy odcinek programu "Bake Off - Ale Ciacho!" to walka o półfinał. Na placu boju pozostaną jedynie najlepsi cukiernicy-amatorzy.

Fot. materiały partnera

Siódmy odcinek „Bake Off - Ale Ciacho!" był podróżą po świecie czekolady. W konkurencji technicznej uczestnicy zmierzyli się z mistrzowskim przepisem Krzysztofa Ilnickiego na czekoladowe ciasteczka. Aby je przygotować, musieli zatemperować czekoladę, upiec bezglutenowe brownie, przygotować mus czekoladowy i krem chantily oraz wykonać spektakularną dekorację z mango i glazury kakaowej. Już samo wymienienie wszystkich elementów tego deseru dla większości z nich stanowiło nie lada wyzwanie. Jego przygotowanie, okazało się jeszcze trudniejsze. Przepis Krzysztofa Ilnickiego sprawił uczestnikom mnóstwo problemów i tylko nieliczni zaprezentowali jurorom naprawdę dobre wypieki.

Zobacz też: Czekoladowe ciastka - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!

W drugim zadaniu amatorzy cukiernictwa zostali poproszeni o przygotowanie tortu dla bliskiej osoby. Była to doskonała okazja do wzruszających wspomnień oraz zrelaksowania się przed starciem o miejsca w finale. Także i tym razem niektórzy z uczestników mieli spore problemy z przygotowaniem deserów, które sprostają oczekiwaniom sędziów. W ocenie Krzysztofa Ilnickiego oraz Michała Brysia najlepszy tort przygotowała Danusia i to właśnie ona kolejny już raz została Gwiazdą Odcinka. Niestety, z programem musiała pożegnać się Ola Serwa, której wypiek został uznany za najsłabszy.

Zobacz też: Tort Danusi - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Co wydarzy się w kolejnym odcinku?

W ósmym odcinku „Bake Off - Ale Ciacho!" czeka nas mnóstwo emocji. W końcu to walka o półfinał! Bohaterami tego odcinka będą orzeźwiające, mrożone desery, które będą idealnym zwieńczeniem posiłku w czasie zbliżającej się majówki. Jednak poprzeczka będzie zawieszona bardzo wysoko - uczestnicy nie będą musieli przygotować zwykłych lodów lub sorbetu. Zadaniu przygotowanemu przez Krzysztofa Ilnickiego sprostają tylko naprawdę wybitni cukiernicy! Do przygotowania będzie bowiem "Baked Alaska" - słynny deser przyrządzany z mrożonych kremów obłożonych przypalaną bezą włoską. Stworzenie deseru, który jest jednocześnie ciepły i zimny, stanowi duże wyzwanie nawet dla doświadczonych cukierników. Czy amatorzy mu podołają?

Osoby, które nie zabłysną w czasie konkurencji technicznej, będą mogły zrehabilitować się w rundzie autorskiej. Jednak także i to zadanie nie będzie łatwe, gdyż jego tematem będzie włoskie semifreddo. O sukcesie i porażce zadecydują szczegóły. Kto sprosta oczekiwaniom jurorów, a kto pożegna się z programem tuż przed półfinałem? O tym przekonacie się już w niedzielę o godzinie 15.20 na antenie TVP2.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto z budyniem i jabłkami

Dziś zapraszam na coś słodkiego. Przepis ze starego zeszytu. Jeśli lubicie b...

Odsłon: 24991

60 min
83
30 min
0
Ciasta Ciasto arbuz

Ciasto arbuz to sernik na zimno, który może kojarzyć się z soczystym miąższem...

Odsłon: 1892

60 min
5
Sałatki Surówka porowo-gruszkowa

Słodko-ostra surówka. Świetnie pasuje do mięsa z grilla, pieczonego, smażoneg...

Odsłon: 121

15 min
0

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26