Fot. materiały partnera
Siódmy odcinek „Bake Off - Ale Ciacho!" był podróżą po świecie czekolady. W konkurencji technicznej uczestnicy zmierzyli się z mistrzowskim przepisem Krzysztofa Ilnickiego na czekoladowe ciasteczka. Aby je przygotować, musieli zatemperować czekoladę, upiec bezglutenowe brownie, przygotować mus czekoladowy i krem chantily oraz wykonać spektakularną dekorację z mango i glazury kakaowej. Już samo wymienienie wszystkich elementów tego deseru dla większości z nich stanowiło nie lada wyzwanie. Jego przygotowanie, okazało się jeszcze trudniejsze. Przepis Krzysztofa Ilnickiego sprawił uczestnikom mnóstwo problemów i tylko nieliczni zaprezentowali jurorom naprawdę dobre wypieki.
Zobacz też: Czekoladowe ciastka - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!
W drugim zadaniu amatorzy cukiernictwa zostali poproszeni o przygotowanie tortu dla bliskiej osoby. Była to doskonała okazja do wzruszających wspomnień oraz zrelaksowania się przed starciem o miejsca w finale. Także i tym razem niektórzy z uczestników mieli spore problemy z przygotowaniem deserów, które sprostają oczekiwaniom sędziów. W ocenie Krzysztofa Ilnickiego oraz Michała Brysia najlepszy tort przygotowała Danusia i to właśnie ona kolejny już raz została Gwiazdą Odcinka. Niestety, z programem musiała pożegnać się Ola Serwa, której wypiek został uznany za najsłabszy.
Zobacz też: Tort Danusi - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"
Co wydarzy się w kolejnym odcinku?
W ósmym odcinku „Bake Off - Ale Ciacho!" czeka nas mnóstwo emocji. W końcu to walka o półfinał! Bohaterami tego odcinka będą orzeźwiające, mrożone desery, które będą idealnym zwieńczeniem posiłku w czasie zbliżającej się majówki. Jednak poprzeczka będzie zawieszona bardzo wysoko - uczestnicy nie będą musieli przygotować zwykłych lodów lub sorbetu. Zadaniu przygotowanemu przez Krzysztofa Ilnickiego sprostają tylko naprawdę wybitni cukiernicy! Do przygotowania będzie bowiem "Baked Alaska" - słynny deser przyrządzany z mrożonych kremów obłożonych przypalaną bezą włoską. Stworzenie deseru, który jest jednocześnie ciepły i zimny, stanowi duże wyzwanie nawet dla doświadczonych cukierników. Czy amatorzy mu podołają?
Osoby, które nie zabłysną w czasie konkurencji technicznej, będą mogły zrehabilitować się w rundzie autorskiej. Jednak także i to zadanie nie będzie łatwe, gdyż jego tematem będzie włoskie semifreddo. O sukcesie i porażce zadecydują szczegóły. Kto sprosta oczekiwaniom jurorów, a kto pożegna się z programem tuż przed półfinałem? O tym przekonacie się już w niedzielę o godzinie 15.20 na antenie TVP2.