Najlepsze przepisy na ogórki

Sponsorowane

Ser i jego wartości odżywcze

Bez tego składnika trudno wyobrazić sobie pizzę czy zapiekankę. Można go jednak w kuchni zastosować na wiele innych sposobów: położyć na kanapce, dodać do sałatki, przygotować sos, pastę czy roladkę lub zawinąć w rulonik i zjeść z kabanosem. Możliwości jest tak dużo, jak wiele istnieje gatunków żółtego sera. Ale jakie właściwie ma wartości odżywcze?

Warto wiedzieć, jakie dokładnie składniki dostarczamy naszemu organizmowi i w jakich ilościach /123RF/PICSEL

Artykuł z ekspozycją partnera

Wartość odżywcza to informacja o tym, ile składników odżywczych zawiera produkt, czyli m.in. kalorii, tłuszczu, cukrów, białka czy węglowodanów. Wszystkie dane znajdziemy na opakowaniu, zazwyczaj w formie przejrzystej tabeli. Zapoznanie się z etykietą pozwala na podejmowanie świadomych wyborów żywnościowych, które przełożą się następnie na utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia.

Wysokokaloryczna, ale cenna dla organizmu przekąska

Ser żółty jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych gatunków serów. Z jednej strony doceniane są jego walory smakowe i możliwość wykorzystania w najróżniejszych daniach, z drugiej – wysokie wartości odżywcze.

Ser żółty pozostaje źródłem wielu składników mineralnych oraz witamin, ale przede wszystkim wapnia, niezbędnego do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu kostnego. Wapń jest potrzebny zwłaszcza dzieciom. Te jednak nie zawsze lubią mleko, dlatego żółty ser można traktować jako smaczną alternatywę. Co więcej, sery żółte z reguły nie wywołują alergii, dlatego nie należy obawiać się przykrych dolegliwości po jego spożyciu, co najczęściej dotyka właśnie najmłodszych.

Równie ważnym składnikiem budulcowym ludzkiego organizmu jest białko, które także znajdziemy w żółtym serze. Z tego powodu żółty ser pozostaje doskonałym zamiennikiem mięsa w diecie wegetariańskiej. To również produkt polecany zmagającym się z nietolerancją laktozy. Ser żółty, to ser dojrzewający, dlatego nie zawiera laktozy. Ta podczas procesu dojrzewania rozkłada się do kwasu mlekowego, który nie jest szkodliwy dla osób z nietolerancją laktozy.

Należy pamiętać, że ser zachowuje swoje właściwości odżywcze jedynie pod warunkiem przechowywania zgodnie z zaleceniami producenta. Tutaj wszystko zależy od konkretnego gatunku, niemniej najczęściej są to temperatury pomiędzy 0 a 8 stopni Celsjusza. Przestrzeganie reżimu temperaturowego, to bardzo ważny aspekt pozwalający na utrzymanie trwałości wyrobów. OSM w Sierpcu pakuje sery w atmosferze modyfikowanej w nowoczesne opakowania typu „koperta”, które jest bardzo wygodne w otwieraniu i pozwala ponownie zamknąć opakowanie, by nie wysuszać produktu.

Ser żółty? Tak! Ale z umiarem

Ser żółty to produkt dość wysokokaloryczny. Wszystko zależy jednak od konkretnego gatunku oraz tego, czy jest to ser pełnotłusty czy odtłuszczony. Wartości oscylują najczęściej w granicach 300–400 kcal. Na przykład 100 gramów sera Królewskiego marki Sierpc to około 352 kcal. Co ważniejsze, jego skład jest wyjątkowo krótki. Uważać należy bowiem na produkty, które w swoim składzie mają wiele dziwnych dodatków, ukrytych pod niewiele mówiącymi nazwami i skrótami.

Jednocześnie warto mieć świadomość, że 100 gramów w przypadku żółtego sera to sporo (jeden plasterek waży ok. 20-40 gramów). Innymi słowy, większość z nas miałaby problem z jednorazowym spożyciem takiej ilości – to jednak dość słona przekąska. Tym bardziej że ser żółty najczęściej jemy w plastrach na kanapce bądź jako dodatek do innych dań.

Ser żółty jest świetnym źródłem substancji odżywczych, minerałów i witamin. Jednocześnie to produkt wysokokaloryczny, o czym powinny zwłaszcza osoby z nadciśnieniem tętniczym czy podwyższonym poziomem cholesterolu. Niemniej dwie, trzy niewielkie porcje sera żółtego są nie tylko bezpieczne dla zdrowia, ale wręcz wskazane – przede wszystkim osobom rezygnującym ze spożywania mleka i jego produktów oraz wegetarianom.

Artykuł z ekspozycją partnera

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
9
30 min
11
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 120

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 214

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 101

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4