Sponsorowane

Ser i jego wartości odżywcze

Bez tego składnika trudno wyobrazić sobie pizzę czy zapiekankę. Można go jednak w kuchni zastosować na wiele innych sposobów: położyć na kanapce, dodać do sałatki, przygotować sos, pastę czy roladkę lub zawinąć w rulonik i zjeść z kabanosem. Możliwości jest tak dużo, jak wiele istnieje gatunków żółtego sera. Ale jakie właściwie ma wartości odżywcze?

Warto wiedzieć, jakie dokładnie składniki dostarczamy naszemu organizmowi i w jakich ilościach /123RF/PICSEL

Artykuł z ekspozycją partnera

Wartość odżywcza to informacja o tym, ile składników odżywczych zawiera produkt, czyli m.in. kalorii, tłuszczu, cukrów, białka czy węglowodanów. Wszystkie dane znajdziemy na opakowaniu, zazwyczaj w formie przejrzystej tabeli. Zapoznanie się z etykietą pozwala na podejmowanie świadomych wyborów żywnościowych, które przełożą się następnie na utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia.

Wysokokaloryczna, ale cenna dla organizmu przekąska

Ser żółty jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych gatunków serów. Z jednej strony doceniane są jego walory smakowe i możliwość wykorzystania w najróżniejszych daniach, z drugiej – wysokie wartości odżywcze.

Ser żółty pozostaje źródłem wielu składników mineralnych oraz witamin, ale przede wszystkim wapnia, niezbędnego do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu kostnego. Wapń jest potrzebny zwłaszcza dzieciom. Te jednak nie zawsze lubią mleko, dlatego żółty ser można traktować jako smaczną alternatywę. Co więcej, sery żółte z reguły nie wywołują alergii, dlatego nie należy obawiać się przykrych dolegliwości po jego spożyciu, co najczęściej dotyka właśnie najmłodszych.

Równie ważnym składnikiem budulcowym ludzkiego organizmu jest białko, które także znajdziemy w żółtym serze. Z tego powodu żółty ser pozostaje doskonałym zamiennikiem mięsa w diecie wegetariańskiej. To również produkt polecany zmagającym się z nietolerancją laktozy. Ser żółty, to ser dojrzewający, dlatego nie zawiera laktozy. Ta podczas procesu dojrzewania rozkłada się do kwasu mlekowego, który nie jest szkodliwy dla osób z nietolerancją laktozy.

Należy pamiętać, że ser zachowuje swoje właściwości odżywcze jedynie pod warunkiem przechowywania zgodnie z zaleceniami producenta. Tutaj wszystko zależy od konkretnego gatunku, niemniej najczęściej są to temperatury pomiędzy 0 a 8 stopni Celsjusza. Przestrzeganie reżimu temperaturowego, to bardzo ważny aspekt pozwalający na utrzymanie trwałości wyrobów. OSM w Sierpcu pakuje sery w atmosferze modyfikowanej w nowoczesne opakowania typu „koperta”, które jest bardzo wygodne w otwieraniu i pozwala ponownie zamknąć opakowanie, by nie wysuszać produktu.

Ser żółty? Tak! Ale z umiarem

Ser żółty to produkt dość wysokokaloryczny. Wszystko zależy jednak od konkretnego gatunku oraz tego, czy jest to ser pełnotłusty czy odtłuszczony. Wartości oscylują najczęściej w granicach 300–400 kcal. Na przykład 100 gramów sera Królewskiego marki Sierpc to około 352 kcal. Co ważniejsze, jego skład jest wyjątkowo krótki. Uważać należy bowiem na produkty, które w swoim składzie mają wiele dziwnych dodatków, ukrytych pod niewiele mówiącymi nazwami i skrótami.

Jednocześnie warto mieć świadomość, że 100 gramów w przypadku żółtego sera to sporo (jeden plasterek waży ok. 20-40 gramów). Innymi słowy, większość z nas miałaby problem z jednorazowym spożyciem takiej ilości – to jednak dość słona przekąska. Tym bardziej że ser żółty najczęściej jemy w plastrach na kanapce bądź jako dodatek do innych dań.

Ser żółty jest świetnym źródłem substancji odżywczych, minerałów i witamin. Jednocześnie to produkt wysokokaloryczny, o czym powinny zwłaszcza osoby z nadciśnieniem tętniczym czy podwyższonym poziomem cholesterolu. Niemniej dwie, trzy niewielkie porcje sera żółtego są nie tylko bezpieczne dla zdrowia, ale wręcz wskazane – przede wszystkim osobom rezygnującym ze spożywania mleka i jego produktów oraz wegetarianom.

Artykuł z ekspozycją partnera

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Krupnik na golonce wieprzowej

Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...

Odsłon: 536

30 min
7
Desery Deserek kokosowa krówka

Polecam Wam szybki deserek kokosowa krówka, który przygotujecie w 30 minut. D...

Odsłon: 1554

30 min
14

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

1
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

4