Artykuł z ekspozycją partnera
Wartość odżywcza to informacja o tym, ile składników odżywczych zawiera produkt, czyli m.in. kalorii, tłuszczu, cukrów, białka czy węglowodanów. Wszystkie dane znajdziemy na opakowaniu, zazwyczaj w formie przejrzystej tabeli. Zapoznanie się z etykietą pozwala na podejmowanie świadomych wyborów żywnościowych, które przełożą się następnie na utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia.
Wysokokaloryczna, ale cenna dla organizmu przekąska
Ser żółty jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych gatunków serów. Z jednej strony doceniane są jego walory smakowe i możliwość wykorzystania w najróżniejszych daniach, z drugiej – wysokie wartości odżywcze.
Ser żółty pozostaje źródłem wielu składników mineralnych oraz witamin, ale przede wszystkim wapnia, niezbędnego do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu kostnego. Wapń jest potrzebny zwłaszcza dzieciom. Te jednak nie zawsze lubią mleko, dlatego żółty ser można traktować jako smaczną alternatywę. Co więcej, sery żółte z reguły nie wywołują alergii, dlatego nie należy obawiać się przykrych dolegliwości po jego spożyciu, co najczęściej dotyka właśnie najmłodszych.
Równie ważnym składnikiem budulcowym ludzkiego organizmu jest białko, które także znajdziemy w żółtym serze. Z tego powodu żółty ser pozostaje doskonałym zamiennikiem mięsa w diecie wegetariańskiej. To również produkt polecany zmagającym się z nietolerancją laktozy. Ser żółty, to ser dojrzewający, dlatego nie zawiera laktozy. Ta podczas procesu dojrzewania rozkłada się do kwasu mlekowego, który nie jest szkodliwy dla osób z nietolerancją laktozy.
Należy pamiętać, że ser zachowuje swoje właściwości odżywcze jedynie pod warunkiem przechowywania zgodnie z zaleceniami producenta. Tutaj wszystko zależy od konkretnego gatunku, niemniej najczęściej są to temperatury pomiędzy 0 a 8 stopni Celsjusza. Przestrzeganie reżimu temperaturowego, to bardzo ważny aspekt pozwalający na utrzymanie trwałości wyrobów. OSM w Sierpcu pakuje sery w atmosferze modyfikowanej w nowoczesne opakowania typu „koperta”, które jest bardzo wygodne w otwieraniu i pozwala ponownie zamknąć opakowanie, by nie wysuszać produktu.
Ser żółty? Tak! Ale z umiarem
Ser żółty to produkt dość wysokokaloryczny. Wszystko zależy jednak od konkretnego gatunku oraz tego, czy jest to ser pełnotłusty czy odtłuszczony. Wartości oscylują najczęściej w granicach 300–400 kcal. Na przykład 100 gramów sera Królewskiego marki Sierpc to około 352 kcal. Co ważniejsze, jego skład jest wyjątkowo krótki. Uważać należy bowiem na produkty, które w swoim składzie mają wiele dziwnych dodatków, ukrytych pod niewiele mówiącymi nazwami i skrótami.
Jednocześnie warto mieć świadomość, że 100 gramów w przypadku żółtego sera to sporo (jeden plasterek waży ok. 20-40 gramów). Innymi słowy, większość z nas miałaby problem z jednorazowym spożyciem takiej ilości – to jednak dość słona przekąska. Tym bardziej że ser żółty najczęściej jemy w plastrach na kanapce bądź jako dodatek do innych dań.
Ser żółty jest świetnym źródłem substancji odżywczych, minerałów i witamin. Jednocześnie to produkt wysokokaloryczny, o czym powinny zwłaszcza osoby z nadciśnieniem tętniczym czy podwyższonym poziomem cholesterolu. Niemniej dwie, trzy niewielkie porcje sera żółtego są nie tylko bezpieczne dla zdrowia, ale wręcz wskazane – przede wszystkim osobom rezygnującym ze spożywania mleka i jego produktów oraz wegetarianom.
Artykuł z ekspozycją partnera