Ewa_Gotuje

Serki topione - jeść czy nie?

Chcąc szybko przygotować śniadaniowe kanapki, wielu z nas sięga po serki topione. W końcu wydają się być bardzo niewinne. Ale jak jest w rzeczywistości? Czy niepozorny serek topiony może zaszkodzić naszemu zdrowiu?

Fot. 123RF

Kto by pomyślał, że niewinnie wyglądający serek topiony może być przyczyną tak wielu sporów? Wydaje się, że nasze społeczeństwo podzieliło się niemal równo na zwolenników oraz zajadłych przeciwników serków topionych. Tylko kto ma rację?

Faktem jest, że serek topiony może doskonale sprawdzić się dodatek do kanapek, zwłaszcza podczas biwaków lub w podróży - praktyczne opakowanie i łatwość spożycia należą bez wątpienia do jego największych zalet. Zazwyczaj serki topione mają bardzo długą przydatność do spożycia, a to wielu osobom zdecydowanie ułatwia życie. Co więcej, dzięki nim możemy zaoszczędzić naprawdę sporo czasu. W końcu kromka chleba posmarowana tego rodzaju smarowidłem, może posłużyć za całkiem sycącą przekąskę, a jej przygotowanie nie zajmie nam więcej niż kilka minut.

Zwolennicy serków topionych zwracają również uwagę, że w ich składzie nie spotkamy żadnych szkodliwych dla naszego zdrowia substancji? Ale czy mają rację? W końcu serek serkowi nie równy, a zagłębiając się w to, co napisano na etykietach niektórych z nich można mieć poważne wątpliwości, czy aby na pewno są zdrowe.

Listę wątpliwych dodatków w serkach topionych rozpoczynają szkodliwe tłuszcze utwardzone. To właśnie one odpowiadają za zbyt wysoki poziom cholesterolu w naszym organizmie. Co więcej, tłuszcze trans zwiększają ryzyko wystąpienia zawału serca oraz innych chorób układu krążenia.

Zobacz też: Cała prawda o wpływie tłuszczów trans na zdrowie. Kliknij!

Cała prawda o wpływie tłuszczów trans na zdrowie

Dodatek tłuszczów sprawia również, że serki topione są gładkie, ale również wyjątkowo kaloryczne. Jeśli pragniecie zrzucić kilka zbędnych kilogramów, powinniście dokładnie przestudiować etykietę takiego produktu przed włożeniem go do koszyka, gdyż niektóre z nich w 100 gramach mogą kryć aż 300 kcal, co odpowiada naprawdę solidnej przekąsce.

Na tym nie kończą się nasze wątpliwości dotyczące tego typu serków. Niektóre z nich bowiem zawierają w sobie szeroką gamę polepszaczy smaku oraz konserwantów. Wśród nich warto zwrócić uwagę chociażby na, uchodzący za potencjalnie rakotwórczy, azotynu sodu oraz fosforany. Te ostatnie niepokoją specjalistów do spraw żywienia zwłaszcza ze względu na fakt, iż spożywane w nadmiarze ograniczają wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza, przez co mogą doprowadzić nawet do osteoporozy.

Dużo wątpliwości budzi również jakość produktów, z jakich wykonuje się serki topione. Jeśli chcielibyście przygotować je samodzielnie musielibyście m.in rozpuścić sporą ilość sera podpuszczkowego. Jednak myli się ten, kto sądzi, iż w zakładach produkcyjnych wykorzystuje się w tym celu najlepsze i najbardziej wartościowe kawałki serów. Te trafiają na sprzedaż jako pełnowartościowy produkt, natomiast serki topione przygotowuje się z pokruszonych resztek, których w żaden inny sposób nie da się sprzedać. Do tego hojną ręką dodaje się również stabilizatory, zagęszczacze oraz tzw. topiki, czyli np. kwas mlekowy, satynowy lub winowy. Po podgrzaniu takiej mieszanki, powstaje jednolita masa, która następnie staje się niewinnie wyglądającym serkiem.

Zanim zaserwujemy taką przekąskę naszym bliskim, warto się zastanowić, czy nie lepiej wybrać nieco zdrowszą i mniej przetworzoną alternatywę. Serki topione, jedzone rzadko i w niedużych ilościach, nie wpłyną znacząco na stan naszego zdrowia. Jeśli jednak staną się istotnym elementem naszego jadłospisu, mogą już nie być tak nieszkodliwe.

Zobacz też: Czy warzywa i owoce z puszki są zdrowe? Kliknij!

Czy warzywa i owoce z puszki są zdrowe?

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
51
Dania główne Mielona klasyka

Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...

Odsłon: 233

30 min
4
Dania główne Leniwe dyniowe

Przepis na leniwe pierogi dyniowe czyli kluski z twarogu, dyni hokkaido, mąki...

Odsłon: 107

>60 min
4

Przepis dnia

Dania główne Schab po cygańsku

Schab po cygańsku to pyszny i fajny pomysł na obiad. Bardzo często go przygot...

Odsłon: 33659

60 min
57
Dania główne Schab gotowany z ziołami

Schab gotowany w aromatycznym bulionie z dużą ilością ziół to propozycja dla...

Odsłon: 2521

>60 min
12

Polecane artykuły

Informacje Im dłużej gotujesz, tym mięso jest delikatniejsze. Jak przyrządzić policzki wołowe?

Policzki wołowe to idealne danie dla wymagających smakoszy. Nie dość, że są niezwykle delikatne i soczyste, to jeszcze można przygotować je na wiel...

4
Informacje Co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania? Zastosuj trik z plasterkiem cytryny

Czy jajka i cytryny pasują do siebie? To połączenie jest bardzo zgrane - może nie podczas jedzenia, ale na pewno w czasie przyrządzania jajek na tw...

1
Informacje Najzdrowsze grzyby w polskich lasach. Wrzucaj do koszyka ile się da

Sezon na grzyby można uznać za rozpoczęty, wszyscy amatorzy wędrówek po lesie z pewnością mają na koncie pierwsze grzybobrania. Dziś sprawdzimy, ja...

1
Informacje Dorota Szelągowska schudła 30 kg. Postawiła na zdrową metamorfozę

W swoim programie Dorota Szelągowska remontuje mieszkania uczestników - ma być pięknie, ale i praktycznie. W podobny sposób, w jaki w show dba o pr...

3