Najlepsze przepisy na dania z dyni

Serniki z galaretką. TOP 5 najlepszych przepisów

Serniki z galaretką to klasyczny deser, który cieszy się niesłabnącą popularnością. Połączenie kremowej konsystencji z lekką, owocową galaretką sprawia, że jest to idealny wybór na każdą okazję – od rodzinnych spotkań po eleganckie przyjęcia. Sprawdź TOP 5 najlepszych przepisów na serniki z galaretką.

Najlepsze przepisy na serniki z galaretką | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Wśród naszych receptur każdy znajdzie coś dla siebie. Możesz być pewien, że przygotujesz deser, który zachwyci swoim smakiem i wyglądem ciebie oraz twoich gości. 

Sprawdź także: Najlepsze przepisy na nalewki ze śliwek. Podpowiadamy, jak wykorzystać śliwki z nalewki

Sernik - ulubione ciasto Polaków 

Sernik to bez wątpienia jedno z najbardziej ukochanych ciast w Polsce, obecne na stołach przy każdej ważnej okazji, od świąt po rodzinne spotkania. Jego wyjątkowy smak, kremowa konsystencja i niekończąca się liczba wariantów sprawiają, że sernik od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Klasyczna wersja z twarogu na kruchym spodzie, sernik z owocami, na zimno, z galaretką czy nawet z dodatkiem czekolady – niezależnie od wersji, sernik pozostaje nieodłącznym elementem polskiej tradycji cukierniczej. 

Sernik z galaretką - TOP 5 przepisów 

Sernik z galaretką to doskonałe połączenie kremowego ciasta z lekką, owocową warstwą, które od lat króluje na polskich stołach. Ten klasyczny deser zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem, a jego różnorodne wersje pozwalają na tworzenie prawdziwych kulinarnych arcydzieł. W tym zestawieniu przedstawiamy TOP 10 przepisów na sernik z galaretką, które z pewnością staną się twoimi ulubionymi. 

Kremowy sernik z galaretką truskawkową 

Skłądniki na spód: 

  • 200 g herbatników, 
  • 100 g masła (roztopionego).

Składniki na masę serową:  

  • kilogram twarogu sernikowego (trzykrotnie mielonego), 
  • 200 g cukru, 
  • 4 jajka, 
  • 200 ml śmietany kremówki (30 proc. lub 36 proc.),
  • opakowanie budyniu waniliowego (proszek), 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Galaretka: 

  • 2 opakowania galaretki truskawkowej, 
  • 500 ml wrzątku, 
  • świeże truskawki (do dekoracji, opcjonalnie).

Sposób wykonania: 

  1. Pokrusz drobno herbatniki i wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż masą spód tortownicy (średnica 24 cm) i dociśnij. Wstaw do lodówki na 15 minut. 
  2. W dużej misce zmiksuj twaróg z cukrem, aż masa będzie gładka. Dodawaj jajka,cały czas miksując na niskich obrotach. Następnie dodaj śmietanę, budyń waniliowy i ekstrakt waniliowy, mieszaj do połączenia. 
  3. Wylej masę na schłodzony spód i piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 60 minut. Po upieczeniu ostudź sernik. 
  4. Rozpuść galaretkę truskawkową we wrzątku i odstaw do ostygnięcia, aż zacznie lekko tężeć. 
  5. Na ostudzony sernik wylej tężejącą galaretkę. Wstaw do lodówki na kilka godzin, aż galaretka całkowicie stężeje. 
  6. Przed podaniem udekoruj świeżymi truskawkami, jeśli chcesz. 

Sernik z galaretką i biszkoptem 

Składniki na biszkopt:

  • 7 jajek,
  • szklanka cukru, 
  • szklanka mąki pszennej, 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • opakowanie budyniu waniliowego (proszek), 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

 Składniki na masę serową: 

  • kilogram twarożku z wiaderka, 
  • opakowanie budyniu waniliowego (proszek), 
  • szklanka cukru, 
  • opakowanie cukru waniliowego, 
  • 5 żółtek,
  • 1/2 kostki margaryny. 

Dodatkowo: 

  • 2 galaretki pomarańczowe,
  • szklanka mocnej herbaty (do nasączenia biszkoptu).

Sposób przygotowania: 

  1. Ubij białka na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i żółtka, aż masa będzie gładka. W osobnej misce przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz budyń waniliowy. Delikatnie wymieszaj suche składniki z masą jajeczną za pomocą łyżki. 
  2. Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25x25 cm) i piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 40 minut. Po upieczeniu nasącz biszkopt przestudzoną herbatą. 
  3. W misce ubij twarożek z żółtkami na puszystą masę. Następnie dodaj budyń waniliowy, cukier, cukier waniliowy oraz roztopioną i przestudzoną margarynę. Całość dokładnie zmiksuj, aż masa będzie gładka i jednolita. 
  4. Rozpuść galaretki pomarańczowe w 1,5 szklanki gorącej wody i pozostaw do lekkiego stężenia. Następnie połącz galaretkę z masą serową i zmiksuj. 
  5. Przygotuj kolejną porcję galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu, rozpuszczając ją w gorącej wodzie. Pozostaw do lekkiego stężenia, a następnie wylej na wierzch sernika. 
  6. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, aby galaretka i masa serowa dobrze stężały. 

Śmietankowy sernik z kolorowymi galaretkami 

Składniki: 

  • 4 różne galaretki (np. malinowa, pomarańczowa, agrestowa, cytrynowa),
  • mała paczka okrągłych biszkoptów, 
  • 2 galaretki cytrynowe, 
  • 500 g mascarpone (schłodzone),
  • 500 ml śmietany 30% (bardzo dobrze schłodzonej), 
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • owoce i mięta do dekoracji (opcjonalnie).

Sposób przygotowania: 

  1. Każdą z 4 galaretek przygotuj oddzielnie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale użyj 1,5 szklanki wody zamiast standardowych 2 szklanek. Przelej galaretki do osobnych naczyń wyłożonych folią spożywczą, odstaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki, aby całkowicie stężały. Galaretki możesz przygotować dzień wcześniej. 
  2. Po zastygnięciu galaretek, wyjmij je z naczyń i pokrój w kostkę. Dno tortownicy (średnica 24-26 cm) wyłóż papierem do pieczenia, zaciśnij obręcz, a na spodzie ułóż biszkopty. 
  3. Dwie galaretki cytrynowe rozpuść w 1,5 szklanki wrzątku i odstaw do ostygnięcia. Możesz przyspieszyć proces chłodzenia, umieszczając naczynie z galaretką w zimnej wodzie. 
  4. W dużej misce ubij schłodzoną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty, kremowy mus. Gdy masa będzie już puszysta, stopniowo dodawaj tężejącą galaretkę cytrynową, miksując na niskich obrotach, aż wszystko się połączy w jednolitą masę. 
  5. Delikatnie wmieszaj pokrojone galaretki w masę serową, pozostawiając część kostek do dekoracji. Nie przejmuj się, jeśli galaretki trochę się rozpadną podczas mieszania. 
  6. Przełóż masę serową z galaretkami do tortownicy wyłożonej biszkoptami. Udekoruj wierzch pozostałymi kostkami galaretki. 
  7. Wstaw sernik na noc - musi stężeć. Przed podaniem możesz udekorować go owocami i świeżymi listkami mięty. 

Sernik na zimno na galaretkach 

Składniki na spód: 

  • 120 g biszkoptów (okrągłych lub podłużnych, można użyć bezglutenowych).

Składniki na masę serową:  

  • 800 g twarogu z wiaderka lub quarku (w temperaturze pokojowej), 
  • 80 g cukru pudru, 
  • 2 opakowania galaretki (dowolny smak, np. truskawkowa),
  • 200 ml schłodzonej śmietany 30-36 proc.

Dekoracja: 

  • opakowanie galaretki (np. agrestowa lub winogronowa), 
  • 500 g zielonych, bezpestkowych winogron (opcjonalnie).

Sposób przygotowania: 

  1. Rozpuść dwie galaretki w 250 ml gorącej wody. Dobrze wymieszaj, aby proszek całkowicie się rozpuścił, a następnie odstaw do ostygnięcia i lekkiego stężenia. 
  2. Dno tortownicy (średnica 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia, zaciskając obręcz. Na dnie ułóż biszkopty, docinając je w razie potrzeby, aby dokładnie pokryły spód formy. 
  3. Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem, aż masa będzie gładka i kremowa. Następnie, cały czas miksując, powoli wlewaj tężejącą galaretkę, aż składniki się połączą. 
  4. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, a potem delikatnie wymieszaj z masą serową. 
  5. Gotową masę serową wyłóż na biszkoptowy spód i wstaw do lodówki na około godzinę, aby masa stężała. 
  6. W międzyczasie rozpuść kolejną galaretkę (w 450 ml gorącej wody), a następnie odstaw do ostygnięcia. Winogrona umyj, osusz i usuń z gałązek. 
  7. Gdy masa serowa stężeje, ułóż winogrona na wierzchu ciasta, a następnie zalej je tężejącą galaretką. 
  8. Sernik wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby całość dobrze stężała. 

Sernik z białą czekoladą i truskawkową galaretką 

Składniki na spód:

  • 100 g herbatników typu petit beurre,
  • 40 g masła.

Składniki na masę serową: 

  • kilogram twarogu sernikowego, zmielonego, 
  • 150 g cukru, 
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 
  • 4 duże jajka, 
  • 150 ml śmietanki (18% lub 30%),
  • 200 g białej czekolady.

Galaretka truskawkowa:

  • 450 g świeżych lub mrożonych truskawek, 
  • galaretka truskawkowa, 
  • szklanka wody.

Sposób przygotowania: 

  1. Wyłóż dno tortownicy o średnicy 26-27 cm papierem do pieczenia, a następnie zaciśnij obręcz. 
  2. Zmiel herbatniki na drobny proszek, a następnie połącz je z miękkim masłem. Uzyskaną masą wylep dno formy, dokładnie dociskając, po czym wstaw do lodówki, aby stwardniała. 
  3. Rozgrzej piekarnik do 160°C (góra i dół, bez termoobiegu). Na dno piekarnika wstaw keksówkę, do której później wlejesz wrzącą wodę. 
  4. W misie miksera umieść twaróg, cukier i skrobię ziemniaczaną. Miksuj na niskich obrotach przez około 2 minuty, aż składniki dobrze się połączą, a masa będzie gładka. 
  5. Następnie dodawaj jajka jedno po drugim, miksując każdorazowo przez 15-30 sekund, aż do pełnego połączenia składników. 
  6. W rondelku podgrzej śmietankę prawie do wrzenia, a następnie zdejmij z ognia. Dodaj połamaną na kawałki białą czekoladę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.  
  7. Ostudź masę (można przyspieszyć, umieszczając rondelek w misce z zimną wodą). 
  8. Gdy masa czekoladowa ostygnie, wlej ją do masy serowej i delikatnie wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą. 
  9. Przelej gotową masę serową na schłodzony spód w tortownicy, najlepiej używając łyżki wazowej, aby równomiernie rozłożyć masę. 
  10. Wstaw formę do piekarnika, a do keksówki na dnie piekarnika wlej wrzącą wodę. Piecz sernik przez około 65 minut. 
  11. W międzyczasie rozpuść galaretkę truskawkową w szklance wrzącej wody. Odstaw do ostygnięcia. 
  12. Jeśli używasz mrożonych truskawek, lekko je rozmroź, aby można było je pokroić na plasterki. Świeże truskawki pokrój bezpośrednio na plasterki i ułóż na wystudzonym serniku. 
  13. Polej truskawki tężejącą galaretką i schładzaj sernik w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc, aż galaretka całkowicie stężeje. 

 

Źródła: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Od znajomej, która mieszka we Francji, mam przepis na naleśniki. Wychodzą boskie >>

Domowe sposoby na obniżenie cukru we krwi. Powinien być w domu każdego cukrzyka >>

Ten przepis na powidła z dyni ma 111 lat. Zaskakujący dodatek nadaje im wybitnego smaku >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Ucierane ciasto z owocami i kruszonką

Ciasto ucierane z owocami to ciasto które bardzo lubię. Można je przygotować...

Odsłon: 7312

30 min
41
Śniadania Kanapka śledziowa

Dzisiejsza propozycja na śniadanie, to śledź na kanapce. Ryba ta jest bardzo...

Odsłon: 112

30 min
4
Desery Tiramisu, smaczny deser.

Bardzo smaczny deser Tiramisu zrobiony z podłużnych biszkoptów nasączonych ka...

Odsłon: 47

15 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Jesienna kuchnia Ewy Wachowicz. Nie zabrakło grzybów i rozgrzewającej zupy

Ewa Wachowicz w 519. odcinku kulinarnego programu "Ewa Gotuje" wprowadziła do swojej kuchni jesienne składniki. Nie mogło zabraknąć zupy kremu czy...

0
Informacje Zupa-krem, leczo, kotleciki. Sycące zupy i potrawy z dyni

Dynia to niekwestionowany symbol jesieni, a jej wszechstronność w kuchni pozwala na przygotowanie z niej wyjątkowo sycących i aromatycznych dań. Od...

2
Informacje Pyszne ciasta z gruszkami. Wybierz dobrą odmianę, zawsze się uda

Gruszki to doskonały wybór, jeśli szukacie owoców, które wzbogacą wasze wypieki o naturalną słodycz i delikatny aromat. Niezależnie od tego, czy pl...

2
Informacje Jest chętnie kupowana, bo nie kosztuje majątku. Tymczasem jest gorsza od pangi

Potrawy rybą w roli głównej to częsty widok na polskich stołach. Z pozoru zdrowe, chociażby z uwagi na zawartość cennych dla organizmu kwasów omeg...

0