Najlepsze przepisy na ogórki

Sery, których każdy powinien spróbować

Legenda głosi, że ser został przypadkowo wynaleziony przez pewnego Araba, który konno przemierzał pustynię, mając w bukłakach duży zapas mleka. Kiedy zatrzymał się, aby ugasić pragnienie, ze zdziwieniem stwierdził, że mleko zmieniło się w mętną ciecz.

Zdjęcie 123rf

Spragniony mężczyzna nie miał wyboru - musiał spróbować dziwnej mieszanki. Zaskoczony odkrył, że jej płynna cześć nadaje się do picia, a reszta mleka nadaje się na sycący posiłek.

Trudno stwierdzić, ile prawdy jest w tej opowieści, ale jedno jest pewne - dziś sery to jeden z podstawowych składników wielu potraw. Oto pięć takich, których naprawdę warto spróbować.

Halloumi

To cypryjski ser z mleka owczego, z dodatkiem mleka koziego i krowiego. Od wieków produkuje się go według tej samej, ściśle przestrzeganej receptury. Ze względu na swój smak i właściwości uznawany jest za klejnot w koronie śródziemnomorskich serów i znak rozpoznawczy cypryjskiej kuchni.

Ma zwartą konsystencję i nie topi się pod wpływem wysokiej temperatury. Dzięki temu świetnie nadaje się do smażenia lub grillowania. Nie kruszy się, dlatego można go swobodnie kroić lub trzeć na tarce. Wyśmienicie smakuje z makaronem, jajecznicą czy sałatkami. Smażony lub grillowany można przed podaniem skropić cytryną. Można go bardzo długo przechowywać i nie traci przy tym swoich właściwości.

Kefalotiri

Grecja słynie nie tylko z fety. Wielkim przysmakiem jest również kefalotiri, czyli jeden z najstarszych serów świata (jego historia sięga aż pięciu i pół tysiąca lat wstecz).

Kefalotiri to twardy, żółty ser wyrabiany zazwyczaj z owczego mleka (czasem też używa się do jego produkcji mleka krowiego lub koziego). W początkowej fazie dojrzewania ma dość łagodny smak, z czasem jednak staje się coraz bardziej pikantny.

Doskonale sprawdzi się jako przystawka do dań z owocami i warzywami. Jest twardy, dlatego z łatwością można go trzeć na tarce i podawać z tostami. Świetnie smakuje również smażony, w postaci przekąski. Grecy często używają go zamiast parmezanu.

Przepyszna sałatka z serem i truskawkami na INTERIA.TV.

Dziugas

Dziugas to tradycyjny, twardy ser litewski, który dojrzewa około dwóch lat. Jest kruchy, jakością i smakiem nie ustępuje serom włoskim. W smaku świeży, z lekko owocowym i pikantnym aromatem. Dziugas to ser bez laktozy, za to bogaty w wapń. Nie zawiera też konserwantów.

Po utarciu nadaje się do przyprawienia zup i głównych dań - wzmacnia smak i aromat potraw. Świetnie sprawdzi się jako przystawka oraz dodatek owoców i sałatek. Jest również doskonały na koreczki.

Roquefort

Francuzi twierdzą, że uważany za króla serów roquefort powstał przez przypadek. Jeśli wierzyć legendzie, wynalazł go pewien pasterz, który nieopatrznie zostawił kanapkę z owczym serem na kilka tygodni w jaskini. Od tamtego czasu minęły już dwa tysiące lat, a niebieski roquefort nadal dojrzewa w tamtejszych jaskiniach i jest ceniony przez smakoszy na całym świecie.

Roquefort to ser owczy wyrabiany we francuskim miasteczku Roquefort-sur-Soulzon. Ser ma bogatą, kremową konsystencję i kruszy się pod naciskiem. Charakteryzuje się wyraźnym, mocno słonym smakiem. W czasie jedzenia rozpływa się w ustach, pozostawiając specyficzny smak aromatycznej pleśni i soli.

Roquefort, obok serów Stilton i Gorgonzola, jest jednym z trzech najlepszych serów pleśniowych na świecie. Stosuje się go jako składnik sosów, farszów i dodatek do steków. Świetnie smakuje z sałatkami, kanapkami oraz jako dodatek do winogron i suszonych moreli.

Grana Padano

Nazwa sera pochodzi od słowa „grana", co po włosku znaczy „ziarno" lub „granulki", a Padano to region, z którego pochodzi. Jednak powszechnie znany jest po prostu jako parmezan.

Ser powstał w Chiaravalle dzięki mnichom cysterskim, a pod koniec XV wieku był uważany za najpopularniejszy na Półwyspie Apenińskim. Określany był jako gruboziarnisty z powodu charakterystycznej struktury.

Ze względu na swoje wartości odżywcze i zawartość białka jest łatwo przyswajalny przez organizm, dlatego polecany jest dzieciom, osobom starszym oraz aktywnym sportowcom. Starty doskonale sprawdzi się do sosów, makaronów i sałatek. Można go też serwować w towarzystwie owoców i warzyw.

 

Eleganckie święta

 

Eleganckie święta w formacie pdf

Pobierz ebooka Kulinarna przygoda z serem Dziugas w formacie epub. Kliknij!

Pobierz ebooka Kulinarna przygoda z serem Dziugas w formacie mobi. Kliknij!

 

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery lodowy tort norweski

Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...

Odsłon: 28

>60 min
3
15 min
9
Ciasta Ciasto arbuz

Ciasto arbuz to sernik na zimno, który może kojarzyć się z soczystym miąższem...

Odsłon: 1098

60 min
3
Dania główne Kurczak po japońsku

Kurczak po japońsku to połączenie chrupiących kotlecików i aromatycznego gęst...

Odsłon: 955

60 min
3
Przekąski Hummus z bobu

Sezon na bób w pełni? Wykorzystaj go do zrobienia aromatycznego, zielonego i...

Odsłon: 73

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26