Składniki:
2 filety świeżego śledzia norweskiego
20 ml śmietany 33%
Szklanka mleka
10 cebulek szalotek
1 jajko
Kilka gałązek natki pietruszki
Kilka gałązek koperku
Kilka gałązek estragonu lub łyżka suszonego
Garść liści szpinaku
Ocet jabłkowy
oliwa z oliwek
2 duże ząbki czosnku
100 g małych marchewek
Przygotowanie:
1. Filety śledzia norweskiego dobrze wymoczyć. Następnie zagotować w mleku z dodatkiem estragonu.
2. Ugotować szpinak. Szalotki i czosnek posiekać jak najdrobniej.
3. Z żółtka jaja, oliwy z oliwek, octu jabłkowego ukręcić majonez. Dodać posiekany lub zmielony szpinak, posiekany koperek, natkę pietruszki oraz szalotki i czosnek. Mieszać, aż do uzyskania gładkiej masy - majonezu.
4. Z oliwy z oliwek, cukru i wody przygotować karmel. W karmelu namoczyć marchewki. Następnie piec je w piekarniku na papierze do pieczenia aż do miękkości.
5. Na talerzu ułożyć marchewki. Na niej rozłożyć filety ze śledzia. Całość przybrać warzywno-ziołowym majonezem.
