Słodkie i wytrawne. Dwa przepisy na pierogi, jakich jeszcze nie jedliście

Polacy kochają pierogi. Uważamy je za swoje tradycyjne danie. Na naszych stołach pojawiają się przede wszystkim ruskie, czasami z kapustą i grzybami lub z mięsem. Ale możemy nadziać je, czym chcemy, wystarczy popuścić wodze fantazji.

Idealne ciasto na pierogi


Wbrew pozorom pierogi są daniem bardzo łatwym do przygotowania. Wystarczy skorzystać ze sprawdzonego przepisu na ciasto. Jak je zrobić? Tajemnicą jest gorąca woda, która sprawia, że ciasto staje się elastyczne i miękkie. Do przygotowania 40 sztuk pierogów musimy użyć 300 g mąki pszennej, dodać do niej szczyptę soli lub cukru w zależności od tego, czy robimy pierogi wytrawne, czy na słodko. Następnie do 125 ml wrzącej wody wrzucamy 20 g masła, a gdy się roztopi, wolno przelewamy do miski z mąką, cały czas mieszając składniki łyżką. Gdy się połączą, przekładamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę i długo zagniatamy, aż stanie się idealnie gładkie i elastyczne. Ciasto nie może się kleić, ale też nie może być zbyt suche, więc uważajmy z ilością mąki, którą podsypujemy stolnicę. Gotowe ciasto zawijamy w folię do żywności i odkładamy na pół godziny. Po tym czasie dzielimy je na cztery kule, wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką na grubość 2 mm. Szklanką wykrawamy krążki, delikatnie je rozciągamy i układamy na wnętrzu dłoni, przytrzymując kciukiem. Farsz nakładamy małą łyżeczką. Krawędzie zaklejamy palcem wskazującym i kciukiem drugiej dłoni. Uważajmy, by nie pozostawić nawet najmniejszej dziurki, gdyż nieprawidłowo zaklejone pierogi rozpadną się w czasie gotowania. Tak przygotowane pierogi odkładamy na czystą ścierkę podsypaną mąką i przykrywamy drugą ścierką, by ciasto nie wyschło. Gdy wszystkie pierogi będą gotowe, wrzucamy je do wrzącej i lekko osolonej wody. Po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy jeszcze minutę, a następnie wyciągamy łyżką durszlakową.

 

Pierogi z serkiem mascarpone i borówkami


Dla wielbicieli pierogów na słodko polecamy farsz na bazie serka mascarpone, który wzbogaca smak dań i sprawia, że stają się wyjątkowo kremowe. Dlatego warto ten włoski przysmak wykorzystać w naszej polskiej kuchni. Ciasto mamy już gotowe, teraz pora przygotować farsz. 250 g borówek przekładamy do sitka i myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie odstawiamy na chwilę sitko na głęboki talerz, żeby nadmiar wody spłynął z owoców. W tym czasie przekładamy do miski 120 g mascarpone z Piątnicy i dodajemy 2-3 łyżki cukru pudru. By wymieszać składniki równomiernie, możemy użyć miksera. Do gotowej masy wsypujemy borówki i delikatnie mieszamy. Tak przygotowany farsz wykorzystujemy do przyrządzenia pierogów w wersji na słodko.

Pierogi ze szpinakiem


Danie to nie gości często na polskich stołach, ale jeśli właściwie je przyrządzimy, prawdopodobnie pokochamy je tak bardzo, jak tradycyjne pierogi ruskie. Kluczem do zrobienia tych pysznych pierogów jest użycie świeżych liści szpinaku. Smakują i prezentują się one zupełnie inaczej niż szpinak mrożony! Przygotowanie farszu rozpoczynamy od pokrojenia w kostkę dwóch cebuli. Smażymy je na oleju, a następnie dodajemy 250 g drobno posiekanych liści szpinaku. Gdy odparuje z nich woda, dodajemy drobno posiekane trzy ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy jeszcze maksymalnie minutę. Odstawiamy szpinak do przestygnięcia. W tym czasie rozdrabniamy widelcem 250 g półtłustego twarogu. Dodajemy do niego ostudzony szpinak, doprawiamy pieprzem i solą i mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Farsz jest gotowy, możemy zacząć nadziewać nim ciasto. Na koniec przygotowujemy sos śmietanowy. Kroimy jeszcze jedną cebulę, tym razem na piórka. Topimy na patelni łyżkę masła, podsmażamy na nim cebulę, a następnie dolewamy 200 ml śmietany 18 proc. Piątnica. Gotujemy, aż sos zgęstnieje, przez cały czas mieszając. Tak przygotowanym sosem śmietanowym polewamy pierogi na talerzu.

 

Artykuł z ekspozycją partnera


materiały promocyjne

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 127

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 65

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2