Spis treści:
- Czy masło jest zdrowe?
- Co można jeść zamiast masła?
- Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów - przepis
- Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów - właściwości prozdrowotne
Dawniej nie było takiej dostępności produktów jak dziś, więc każdy cieszył się, zajadając zwykłą kromką z masłem. Dziś, gdy półki sklepowe wypełnione są po brzegi, można zastanowić się, czy masło jest zdrowe i co można jeść zamiast niego. Nie tylko po to, żeby było korzystniej dla organizmu, ale też dla urozmaicenia codziennego jadłospisu. Sprawdź przepis na pyszną pastę!
Sprawdź także: Sprawdź, jak wygląda idealna kolacja. Gdy śpisz, zbija poziom cukru we krwi
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Czy masło jest zdrowe?
Kiedyś nie zastanawiano się nad tym, czy masło jest zdrowe. Dziś wiemy już, że zawiera zarówno cenne składniki odżywcze, jak i te niezbyt korzystne dla organizmu. Dostępne na rynku masła składają się zazwyczaj z 82 proc. tłuszczu, ok. 16 proc. wody i ok. 2 proc. nietłuszczowych składników stałych. Ze względu na to, że masło zawiera tłuszcze nasycone, nie powinno się go jeść w zbyt dużych ilościach. Jest również bardzo kaloryczne, bo w 100 g kryje się aż 740 kcal.
Z drugiej strony, produkt ten dostarcza organizmowi białka, witamin A, D, E i K oraz zdrowych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3 i omega-6. Masło wykazuje m.in. działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, poprawia koncentrację i pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Spożywane w rozsądnych porcjach może wesprzeć organizm.
Co można jeść zamiast masła?
Do najpopularniejszych zamienników masła należy margaryna. Niestety okazało się, że ona również zawiera szkodliwe dla organizmu nasycone kwasy tłuszczowe, a co więcej, w wielu tańszych produktach, znajduje się olej palmowy. Na szczęście obecnie można już znaleźć zdrowsze margaryny z bardzo dobrym składem, wyprodukowane na bazie oleju lnianego czy rzepakowego, będących źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Należy jednak czytać etykiety przed zakupem.
Co można jeść zamiast masła, żeby wspierać organizm?
- Pastę z awokado - awokado już w starożytności nazywano „masłem bogów”. Jest odżywcze i zdrowe (posiada witaminy z grupy B oraz witaminy A, C, E, H i K, magnes, potas, fosfor, wapń i żelazo). Najlepiej rozprowadza się na kanapce, gdy jest dojrzałe. Można podawać je samodzielnie lub w połączeniu z ugotowanym jajkiem i czosnkiem, tworząc w ten sposób pastę guacamole,
- hummus - pasta z ciecierzycy z dowolnymi dodatkami dobrze komponuje się z często wykorzystywanymi do kanapek produktami, takimi jak ser, wędliny czy warzywa, a do tego jest bogata w witaminy i składniki odżywcze,
- tahini - pastę sezamową wykonuje się na bazie prażonego sezamu. Ma wytrawny smak i jest niezwykle bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe (stanowią 50 proc. składu sezamu). Można smarować nią kanapki lub wykorzystać do zrobienia hummusu,
- masło orzechowe - tradycyjnie przyrządzane z orzeszków ziemnych, migdałów lub orzechów nerkowca, jest bogate w witaminy i minerały,
- purée z banana - idealne do kanapek oraz innych przekąsek na słodko, wyjątkowo lubiane przez dzieci,
- purée z pietruszki lub bazylii - do jego wykonania wystarczy pęczek natki pietruszki lub liści bazylii, odrobina oliwy z oliwek, ząbek czosnku oraz sól i pieprz do smaku. Po zmiksowaniu zyskujemy zdrową (bogatą przede wszystkim w witaminę C oraz żelazo) i bardzo aromatyczną pastę, którą można wykorzystać zarówno do kanapek, jak i do makaronu (w formie pesto),
- pasta z fasoli - czasem nazywana również smalczykiem - jest łatwa do rozprowadzenia na kanapce i smaczna,
- pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów.
Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów - przepis
Ostatni ze wskazanych powyżej zamienników to pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów. Przepis jest bardzo prosty, dlatego zapisz go i wypróbuj przy najbliższej okazji. Do przyrządzenia smarowidła, potrzebujesz:
Składniki
- 100 g ziaren słonecznika,
- 5 suszonych pomidorów w oleju,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- łyżka oliwy z oliwek,
- papryka ostra (do smaku),
- pieprz i sól (do smaku).
Ziarna słonecznika zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin, aby zmiękły. Następnie odcedź je z wody i zblenduj. Do kielicha blendera (lub naczynia, w którym blendujesz), dodaj suszone pomidory, czosnek, koncentrat pomidorowy i oliwę. Miksuj do połączenia w jednolitą pastę. Dopraw do smaku ostrą papryką, solą i pieprzem, według własnych preferencji. Możesz też użyć innych ulubionych przypraw, aby urozmaicać smarowidło. Gotowe masło słonecznikowe przełóż do słoiczka i umieść w lodówce. Trzymaj maksymalnie trzy dni.
Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów - właściwości prozdrowotne
Dlaczego warto zastąpić tradycyjne masło pastą ze słonecznika i suszonych pomidorów? Właściwości prozdrowotne masła słonecznikowego czynią go atrakcyjnym zamiennikiem. Jest bardzo zdrowy - wspomaga odchudzanie i zapewnia uczucie sytości na długo. Co więcej, nie powoduje wahania cukru we krwi, za to obniża poziom „złego" cholesterolu (ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych) i ciśnienie krwi (dzięki dawce potasu i magnezu). Usprawnia pracę mózgu, minimalizuje ryzyko chorób serca i działa przeciwzapalnie oraz antynowotworowo.
Zobacz także:
Zapobiegają stłuszczeniu wątroby, łagodzą stany zapalne. Masz je w kuchni »
Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? 3 sprawdzone przepisy »
Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »