Spis treści:
- Czy masło jest zdrowe?
- Co można jeść zamiast masła?
- Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów - przepis
- Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów - właściwości prozdrowotne
Dawniej nie było takiej dostępności produktów jak dziś, więc każdy cieszył się, zajadając zwykłą kromką z masłem. Dziś, gdy półki sklepowe wypełnione są po brzegi, można zastanowić się, czy masło jest zdrowe i co można jeść zamiast niego. Nie tylko po to, żeby było korzystniej dla organizmu, ale też dla urozmaicenia codziennego jadłospisu. Sprawdź przepis na pyszną pastę!
Sprawdź także: Sprawdź, jak wygląda idealna kolacja. Gdy śpisz, zbija poziom cukru we krwi
Czy masło jest zdrowe?
Kiedyś nie zastanawiano się nad tym, czy masło jest zdrowe. Dziś wiemy już, że zawiera zarówno cenne składniki odżywcze, jak i te niezbyt korzystne dla organizmu. Dostępne na rynku masła składają się zazwyczaj z 82 proc. tłuszczu, ok. 16 proc. wody i ok. 2 proc. nietłuszczowych składników stałych. Ze względu na to, że masło zawiera tłuszcze nasycone, nie powinno się go jeść w zbyt dużych ilościach. Jest również bardzo kaloryczne, bo w 100 g kryje się aż 740 kcal.
Z drugiej strony, produkt ten dostarcza organizmowi białka, witamin A, D, E i K oraz zdrowych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3 i omega-6. Masło wykazuje m.in. działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, poprawia koncentrację i pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Spożywane w rozsądnych porcjach może wesprzeć organizm.
Co można jeść zamiast masła?
Do najpopularniejszych zamienników masła należy margaryna. Niestety okazało się, że ona również zawiera szkodliwe dla organizmu nasycone kwasy tłuszczowe, a co więcej, w wielu tańszych produktach, znajduje się olej palmowy. Na szczęście obecnie można już znaleźć zdrowsze margaryny z bardzo dobrym składem, wyprodukowane na bazie oleju lnianego czy rzepakowego, będących źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Należy jednak czytać etykiety przed zakupem.
Co można jeść zamiast masła, żeby wspierać organizm?
- Pastę z awokado - awokado już w starożytności nazywano „masłem bogów”. Jest odżywcze i zdrowe (posiada witaminy z grupy B oraz witaminy A, C, E, H i K, magnes, potas, fosfor, wapń i żelazo). Najlepiej rozprowadza się na kanapce, gdy jest dojrzałe. Można podawać je samodzielnie lub w połączeniu z ugotowanym jajkiem i czosnkiem, tworząc w ten sposób pastę guacamole,
- hummus - pasta z ciecierzycy z dowolnymi dodatkami dobrze komponuje się z często wykorzystywanymi do kanapek produktami, takimi jak ser, wędliny czy warzywa, a do tego jest bogata w witaminy i składniki odżywcze,
- tahini - pastę sezamową wykonuje się na bazie prażonego sezamu. Ma wytrawny smak i jest niezwykle bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe (stanowią 50 proc. składu sezamu). Można smarować nią kanapki lub wykorzystać do zrobienia hummusu,
- masło orzechowe - tradycyjnie przyrządzane z orzeszków ziemnych, migdałów lub orzechów nerkowca, jest bogate w witaminy i minerały,
- purée z banana - idealne do kanapek oraz innych przekąsek na słodko, wyjątkowo lubiane przez dzieci,
- purée z pietruszki lub bazylii - do jego wykonania wystarczy pęczek natki pietruszki lub liści bazylii, odrobina oliwy z oliwek, ząbek czosnku oraz sól i pieprz do smaku. Po zmiksowaniu zyskujemy zdrową (bogatą przede wszystkim w witaminę C oraz żelazo) i bardzo aromatyczną pastę, którą można wykorzystać zarówno do kanapek, jak i do makaronu (w formie pesto),
- pasta z fasoli - czasem nazywana również smalczykiem - jest łatwa do rozprowadzenia na kanapce i smaczna,
- pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów.
Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów - przepis
Ostatni ze wskazanych powyżej zamienników to pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów. Przepis jest bardzo prosty, dlatego zapisz go i wypróbuj przy najbliższej okazji. Do przyrządzenia smarowidła, potrzebujesz:
Składniki
- 100 g ziaren słonecznika,
- 5 suszonych pomidorów w oleju,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- łyżka oliwy z oliwek,
- papryka ostra (do smaku),
- pieprz i sól (do smaku).
Ziarna słonecznika zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin, aby zmiękły. Następnie odcedź je z wody i zblenduj. Do kielicha blendera (lub naczynia, w którym blendujesz), dodaj suszone pomidory, czosnek, koncentrat pomidorowy i oliwę. Miksuj do połączenia w jednolitą pastę. Dopraw do smaku ostrą papryką, solą i pieprzem, według własnych preferencji. Możesz też użyć innych ulubionych przypraw, aby urozmaicać smarowidło. Gotowe masło słonecznikowe przełóż do słoiczka i umieść w lodówce. Trzymaj maksymalnie trzy dni.
Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów - właściwości prozdrowotne
Dlaczego warto zastąpić tradycyjne masło pastą ze słonecznika i suszonych pomidorów? Właściwości prozdrowotne masła słonecznikowego czynią go atrakcyjnym zamiennikiem. Jest bardzo zdrowy - wspomaga odchudzanie i zapewnia uczucie sytości na długo. Co więcej, nie powoduje wahania cukru we krwi, za to obniża poziom „złego" cholesterolu (ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych) i ciśnienie krwi (dzięki dawce potasu i magnezu). Usprawnia pracę mózgu, minimalizuje ryzyko chorób serca i działa przeciwzapalnie oraz antynowotworowo.
Zobacz także:
Zapobiegają stłuszczeniu wątroby, łagodzą stany zapalne. Masz je w kuchni »
Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? 3 sprawdzone przepisy »
Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »