Spis treści:
- Dlaczego poziom glukozy wzrasta rano?
- Co to jest efekt brzasku?
- Co jeść wieczorem, żeby poziom cukru nie wzrastał?
- Czego nie jeść wieczorem, by utrzymać poziom cukru w normie?
Jak wygląda idealna kolacja? Każdy pomyślał teraz o swoim ulubionym wieczornym daniu. Niektórzy decydują się na lekkostrawną sałatkę, a inni wybiorą tosty z serem i pieczarkami. Choć większość osób wie, że nie wolno przesadzać z kaloriami, mało kto zwraca uwagę na to, co jeść wieczorem, żeby poziom cukru nie wzrastał. Okazuje się jednak, że niebezpieczne wahania glukozy mogą dotyczyć każdego z nas, nie tylko diabetyków. Odkryj, co to jest efekt brzasku i dlaczego stężenie glukozy wzrasta rano.
Sprawdź także: Czy twoja dieta jest zdrowa? Sprawdź, co wiesz o prawidłowym odżywianiu
Dlaczego poziom glukozy wzrasta rano?
Poziom cukru we krwi waha się w ciągu dnia i zależy od naprawdę wielu czynników. Wpływają na niego m.in. pora dnia, aktywność fizyczna, poziom stresu i liczba oraz rodzaj zjedzonych posiłków.
Może przydarzyć się więc tak, że zaraz po przebudzeniu stężenie glukozy w organizmie będzie zbyt wysokie, mimo że nie chorujesz na cukrzycę oraz nie jadłeś dużo cukru wieczorem. Dlaczego poziom glukozy wzrasta rano? Mają na to wpływ ludzkie hormony i tzw. efekt brzasku. Dowiedz się, co to dokładnie jest.
Co to jest efekt brzasku?
Efekt brzasku to zauważalny wzrost stężenia glukozy we krwi między godziną czwartą a piątą rano. Rośnie ono wskutek wzmożonej produkcji hormonów - adrenaliny, kortyzolu, hormonu wzrostu lub glukagonu. W wyniku tego procesu dochodzi do porannej hiperglikemii. Stężenie cukru wynosi nawet 180-250 mg/dl (10–13,09 mmol/l), podczas gdy norma na czczo (czyli minimalnie osiem godzin po ostatnim posiłku) to 70-99 mg/dl (3,9-5,5 mmol/l).
Efekt brzasku może być wywołany naturalnym spadkiem poziomu glukozy w nocy. Pomiędzy godziną drugą a trzecią wydzielane są hormony, które mają zapobiec zbyt mocnemu obniżeniu się cukru we krwi. Proces ten, choć powinien pomagać, może więc skutkować poranną hiperglikemią.
Aby kontrolować poziom glukozy w nocy i zaraz po przebudzeniu, przede wszystkim trzeba odpowiednio skomponować kolację. Czego nie jeść wieczorem, by utrzymać poziom cukru w normie? Co jest wskazane?
Sprawdź także: Cytrynowy tatar z łososia na pumperniklu
Co jeść wieczorem, żeby poziom cukru nie wzrastał?
Jeśli chcesz mieć pewność, że poziom cukru o poranku nie wzrośnie do niebezpiecznych wartości, wybieraj węglowodany złożone z tłuszczem. Węglowodany złożone poprawią jakość snu, a tłuszcz - wydłuży czas wchłaniania węglowodanów i obniży ładunek glikemiczny dania.
Co jeść wieczorem, żeby poziom cukru nie wzrastał:
- pieczywo pełnoziarniste z twarogiem,
- pieczywo pełnoziarniste z łososiem wędzonym,
- pieczywo pełnoziarniste z niskotłuszczowym serem żółtym,
- pieczywo pełnoziarniste z pastą jajeczną,
- kaszę gryczaną z warzywami, skropioną oliwą z oliwek,
- jogurt naturalny z dodatkiem owoców o niskiej zawartości cukru (malin, truskawek, jagód),
- jogurt naturalny z orzechami,
- warzywa z dressingiem z oliwy z oliwek,
- warzywa z hummusem.
Czego nie jeść wieczorem, by utrzymać poziom cukru w normie?
Skoro wiesz już, co jeść wieczorem, żeby poziom cukru nie wzrastał, musisz zapamiętać też, czego się wystrzegać. Aby mieć poziom glukozy w ryzach, nie sięgaj po produkty bogate w węglowodany proste i duże ilości białka. Spowodują problemy ze snem, obciążenie i przede wszystkim w nocy szybki spadek glukozy w organizmie, a w konsekwencji - poranną hiperglikemię.
Na kolację nie jedz więc:
- pieczywa pszennego z żółtym serem,
- tostów z żółtym serem i szynką,
- pizzy,
- owoców z dużą zawartością cukru,
- bułki pszennej z kremem czekoladowo-orzechowym.
Źródła: smaker.pl
Autor: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Czego nie wolno myć w zmywarce? Tych przedmiotów nigdy do niej nie wkładaj »
Przysmak króla i symbol Wielkiego Postu. Jak przygotować wodę śledziową? »
Najzdrowsze źródła węglowodanów w diecie. Odżywisz ciało, nakarmisz mózg »