Spis treści:
- Daktyle - składniki odżywcze
- Czy daktyle zawierają cukier?
- Daktyle - właściwości prozdrowotne
- Kto powinien jeść daktyle?
- Daktyle - przeciwwskazania
- Jak zrobić wino Nostradamusa?
Najczęściej kojarzą się ze słodkościami - można je dodać do ciasta lub przygotować z nich zdrowy krem czekoladowy. Choć są bombą kaloryczną, to ich jedzenie przynosi organizmowi szereg korzyści. Dowiedz się, czy daktyle zawierają cukier i jakie są przeciwwskazania do ich spożywania. Poznaj też przepis na wino Nostradamusa.
Daktyle - charakterystyka
Daktyle to owoce palmy daktylowej. Rosną w dużych skupiskach na jej wierzchołku. Owoce wywodzą się z Bliskiego Wschodu, ale współcześnie uprawia się je też w Azji, basenie Morza Śródziemnego, USA i Meksyku. Dojrzałe daktyle, wskutek odparowania wilgoci, mają pomarszczoną, brązową skórkę. Wyglądem przypominają dużą rodzynkę, ponieważ osiągają do 7 cm długości. W sklepie głównie występują te suszone, ale można również nabyć świeże daktyle.
Daktyle - składniki odżywcze
Świeże daktyle mają niski indeks glikemiczny i są mniej kaloryczne od suszonych. Te drugie mają ok. 277 kcal w 100 gramach. Choć może to odstraszać, warto szybko dodać, że są również bogate w szereg cennych składników odżywczych. Owoce dostarczają dużą dawkę przeciwutleniaczy, błonnika, ale też mikroelementów, np. potasu, magnezu, miedzi, żelaza, manganu.
Czy daktyle zawierają cukier?
Choć szereg prozdrowotnych składników odżywczych daktyli skłania do ich jedzenia, trzeba wiedzieć, że owoce te zawierają cukier i są dość tuczące. Jeden daktyl to co najmniej sześć gramów cukru. Warto jednak podkreślić, że błonnik, którego są bogatym źródłem, wspomaga trawienie i zapobiega skokom poziomu cukru we krwi. Co więcej, łączenie tych owoców z białkami pochodzącymi z orzechów dodatkowo spowalnia wzrost poziomu cukru we krwi.
Zobacz: Jak zrobić koktajl z daktyli?
Daktyle - właściwości prozdrowotne
Daktyle to świetne źródło węglowodanów, które mogą dodać energii sportowcom podczas intensywnego treningu. Wykazują też działanie przeciwnowotworowe i przeciwutleniające (redukujące stres oksydacyjny i spowalniające starzenie się organizmu). Jakie właściwości prozdrowotne jeszcze kryją? Zawarty w owocach potas chroni przed nadciśnieniem. Daktyle powinni jeść również wszyscy narażeni na rozwój miażdżycy lub zakrzepicy.
Słodkie owoce poprawiają profil lipidowy, a więc pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Charakteryzują się również właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwzakrzepowymi. Ich spożywanie wspiera także obniżanie poziomu glukozy we krwi.
Daktyle polecane są osobom, które zmagają się z nadkwasotą. Dlaczego? Ponieważ charakteryzują się właściwościami alkalizującymi - zmniejszają kwasowość pH soku żołądkowego, a to zmniejsza dolegliwości takie jak zgaga czy refluks.
Kto powinien jeść daktyle?
Ze względu na właściwości prozdrowotne daktyli, powinni je jeść w szczególności wszyscy:
- chcący zmniejszyć ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego,
- zmagający się z nadkwasotą żołądka lub zaparciami,
- w stanach silnego stresu, wyczerpania czy w przypadku bezsenności,
- uprawiający intensywne treningi (sportowcy).
Daktyle - przeciwwskazania
Choć daktyle to owoce o licznych prozdrowotnych właściwościach dla organizmu, występuje też grupa osób, które nie powinny po nie sięgać. Jakie są przeciwwskazania do jedzenia daktyli?
- Cukrzyca - suszone daktyle mają wysoki indeks glikemiczny (IG = 103). W przypadku pacjentów z cukrzycą owoce spowodowałyby gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi, co mogłoby zaszkodzić ich zdrowiu lub nawet życiu.
- Choroby układu pokarmowego lub trawiennego - osoby cierpiące na nieżyt lub kolkę żołądka, a także te z silnymi wzdęciami nie powinny jeść daktyli. Te mogłyby tylko wzmocnić nieprzyjemne dolegliwości.
- Migrena - owoce zawierają tyraminę, która może nasilić bóle głowy.
Daktyle - zastosowanie w kuchni
Wiesz już, że występują daktyle świeże i suszone. Najczęściej kupuje się jednak te drugie i to one stanowią bazę pysznych potraw. Jakie jest zastosowanie daktyli w kuchni?
Owoce można dodać do aromatycznej sałatki. Posiekaj je drobno lub pokrój w większe plasterki i połącz z ulubionymi dodatkami. Daktyle to świetna baza do ciast - są rewelacyjnym zamiennikiem cukru. Owoce mogą też posłużyć do przygotowania tzw. kulek mocy, czyli zdrowego deseru bez pieczenia, który dodaje energii.
Jak jeszcze użyć daktyli w kuchni? Przyrządź smoothie lub koktajl - wystarczy, że połączysz je z bananami, odrobiną wody i uzupełnisz przyprawami. To bomba witaminowa, która z rana lub przed treningiem rozrusza twój organizm.
Owoce możesz też wykorzystać jako przekąskę - nadziewane daktyle na pewno zrobią furorę. Czym je faszerować? Twarogiem, pistacjami albo migdałami.
Jak zrobić wino Nostradamusa?
Mówi się, że Nostradamus robił wino z daktyli. Przypisywał mu działanie wzmacniające śledzionę, która filtruje krew i jest najważniejszym narządem układu limfatycznego. Tak przygotowany trunek można dolewać do herbat ziołowych lub pić w małych ilościach w celu wzmocnienia organizmu. Czy chcesz wypróbować przepis na wino Nostradamusa? Przekonaj się, jak je zrobić:
Składniki
- 20 daktyli (drobno pokrojonych),
- garść rodzynek,
- 4 łyżki pokrzywy,
- 4 łyżki owoców głogu,
- 4 łyżki dzikiej róży,
- 2 butelki czerwonego, wytrawnego wina gronowego,
- pół litra miodu.
Jak zrobić wino Nostradamusa? Do kilkulitrowego słoja wrzuć daktyle, rodzynki, pokrzywę i owoce głogu oraz róży. Zalej dwiema butelkami wina i odłóż do maceracji na ok. 10 dni w ciepłym pomieszczeniu. Po upływie tego czasu przelej zawartość naczynia do garnka i zagotuj płyn ze składnikami. Podgrzewaj przez ok. 10 minut na małym ogniu. Wyłącz palnik i zostaw na ok. 30 minut, aby wino nabrało smaku.
Potem odcedź wino do osobnego garnka i dodaj do niego pół litra miodu. Zagotuj na średnim ogniu, przemieszaj aż do rozpuszczenia miodu. Jeszcze ciepłe wino rozlej do szklanych butelek. Pij maksymalnie pięć, sześć łyżek dziennie.
Więcej pysznych przepisów z daktylami znajdziesz poniżej:
1. Krem z daktyli
Zobacz przepisCzekoladowy krem z daktyli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Placuszki z daktylami
Zobacz przepisPlacuszki z daktylami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Kuleczki mocy z daktyli
Zobacz przepisKuleczki mocy z daktyli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Sernik kawowy z daktylami
Zobacz przepisSernik z daktylami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Czekoladowe ciasto z daktylami
Zobacz przepisCzekoladowe ciasto z daktylami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Daktyle zapiekane w boczku
Zobacz przepisDaktyle zapiekane w boczku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Pasztet indyczy z daktylami
Zobacz przepisPasztet z daktylami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Sałatka z daktylami w szynce i sosem z awokado
Zobacz przepisSałatka z daktylami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Chlebek bananowy z daktylami i orzechami włoskimi
Zobacz przepisChlebek bananowy z daktylami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Zapobiegają stłuszczeniu wątroby, łagodzą stany zapalne. Masz je w kuchni »
Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? 3 sprawdzone przepisy »
Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »