Fot. 123RF/Picsel
Trafionym i niezwykle prostym sposobem na oszukanie własnego organizmu jest przygotowanie kremu, który smakuje bardzo podobnie do czekolady, ale jest zdecydowanie od niej zdrowszy. Przekonaj się jak zrobić pyszny mus z daktyli, który z powodzeniem zastąpi kaloryczne słodycze.
Daktyle - jakie mają właściwości i czy tuczą?
Daktyle to owoce palm daktylowych, które uprawiane są w kilku krajach Afryki Północnej, na Bliskim Wschodzie i w Stanach Zjednoczonych. Mają brązową barwę, mięsisto-mazistą konsystencję i osiągają długość do siedmiu centymetrów. Można je jeść zarówno w postaci surowej, jak i po przetworzeniu. Są słodkie i zawierają w środku pestkę. Występują dwie główne odmiany daktyli - miękkie (z których da się uzyskać sok) i twarde (zazwyczaj mielone na mąkę).
Polacy najczęściej sięgają po daktyle suszone (dostępne w większości sklepów) i wykorzystują je do stworzenia deserów, śniadań lub jako słodką przekąskę. Owoce te - ze względu na wysoką wartość energetyczną - poleca się przede wszystkim sportowcom po intensywnym wysiłku fizycznym. Daktyle zawierają cukry proste, które są łatwostrawne i w krótkim czasie po spożyciu dodają dużo energii. Zawierają także błonnik, który jest niezbędnym elementem zdrowej diety. To on pomaga w lepszej pracy przewodu pokarmowego i pozytywnie wpływa na uczucie sytości. W owocach znajdziemy również wiele cennych witamin, m.in. A, C i z grupy B.
Należy pamiętać, że z daktylami również nie można przesadzić - mimo wielu wartościowych mikroelementów, są kaloryczne. W 100 gramach owoców mieści się prawie 300 kilokalorii. To wciąż mniej niż tabliczka czekolady (ponad 500 kilokalorii) czy pączek (około 400 kilokalorii), ale już podobnie do rogala maślanego (w 100 gramach około 322 kilokalorii). Osoby chore na cukrzycę powinny niestety całkowicie wyeliminować daktyle z diety.
Weź udział w naszym konkursie i wygraj atrakcyjne nagrody pieniężne!
Jak zrobić krem z daktyli?
Mus z daktyli będzie zdrowszą wersją popularnego, choć bardziej kalorycznego, czekoladowego kremu. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Do zrobienia deseru będziesz potrzebować kilku składników, czyli: daktyli, mleka, kakao i ewentualnie orzechów laskowych (jednak nie są one konieczne).
Składniki:
- szklanka suszonych daktyli
- pół szklanki mleka (może być roślinne, np. kokosowe)
- trzy łyżki kakao (niskotłuszczowego)
- dwie łyżki zmielonych orzechów laskowych
Na początku przemyj daktyle i włóż do wysokiej miski lub garnka. Następnie zalej je wrzątkiem, tak, żeby woda sięgała około dwa centymetry ponad owoce. Odstaw na całą noc, żeby zmiękły. Musisz więc zapamiętać, że choć deser jest prosty w przygotowaniu, to potrzebujesz co najmniej 12 godzin na moczenie daktyli. Gdy owoce będą już miękkie, odcedź je i przełóż do garnka lub blendera kielichowego. Zmiksuj z mlekiem, najlepiej przez kilka minut i na dużych obrotach, aż całość nie będzie przypominać gęstego kremu. Dodaj kakao i zmielone orzechy, po czym mieszaj jeszcze przez chwilę na gładką masę. Taki deser przechowuj w słoiczkach, ale maksymalnie do dwóch, trzech dni od przygotowania.
Poznaj więcej przepisów na pyszny krem z daktyli:
Fot. ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. helenapon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Domowa czekolada z daktyli - wegańska, bez glutenu, bez kakao, bez mleka
Fot. kuchniakolorublond na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kasiek189 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kremowy deser z daktyli, chia i banana
Fot. Nemezja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie