Do góry

Desery Przepis na:

Kremowy deser z daktyli, chia i banana

Kremowy deser z daktyli, chia i banana

Autor:

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 6377

Dodano:

Odsłon: 15565

Zdrowy, lekki i bardzo smaczny kremowy deser z suszonych daktyli, banana i nasion chia, bez dodatku cukru i nie zawiera konserwantów ani poprawiaczy smaku i wyglądu.

Składniki

  • Suszone daktyle 150 g
  • Banan 1 szt. (dojrzały)
  • Mleczko kokosowe 400 ml
  • Nasiona chia 4 łyżeczki
  • Kiwi 1 szt.
  • Sok z cytryny 1 łyżka
  • Kakao naturalne 3 łyżeczki
  • Miód naturalny 1 łyżeczka lub ksylitol do smaku
  • Ekstrakt z wanilii 1 łyżka
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kremowy deser z daktyli, chia i banana

Przygotowanie

  1. Mleczko delikatnie podgrzać, podzielić na pół i do jednej części włożyć pokrojone daktyle, a do drugiej wsypać nasiona chia i dodać miód. Odstawić na co najmniej 2 - 3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby zmiękły i napęczniały.

  2. Banana obrać i pokroić, włożyć do misy blendera, dodać sok z cytryny i rozdrobnić do postaci kremu. Krem podzielić na pół i przełożyć do pucharków.

  3. Daktyle łącznie z mleczkiem po dodaniu kakao i ekstraktu dokładnie rozdrobnić do powstania kremu. Podzielić na pół i wyłożyć na warstwę z banana.

  4. Chia dokładnie wymieszać i wyłożyć na krem daktylowy.
    Kiwi obrać, przekroić na 4 części, a następnie w niezbyt grube plasterki i wyłożyć na warstwę z nasion chia.

    Deser dobrze smakuje od razu po zrobieniu, jak również schłodzony.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń