Andrzejkowe przekąski Ewy Wachowicz

Choć pierogi to wigilijna klasyka, nikt nie powiedział, że nie można wprowadzić do nich odrobiny nowoczesności. Nic nie stoi więc na przeszkodzie, by wzbogacić je o nowe składniki i przyprawy, tworząc odświeżone wersje doskonale znanych nam smaków – takich, które wciąż zachowają swój świąteczny charakter.

Olej sprawi, że ciasto na pierogi będzie elastyczne / fot. Martyna Taras FILMSEE

Pierogi to niekwestionowana kulinarna wizytówka naszego kraju. Wigilijny stół bez nich? Nie do pomyślenia! Rzadko jednak zastanawiamy się, dlaczego to aż tak niepowtarzalne i wyjątkowe danie. Kluczem do rozwiązania zagadki pozostaje ich wszechstronność. Cienkie ciasto i niezliczone możliwości farszu pozwalają na dostosowanie ich do każdego gustu i okazji. To właśnie różnorodność smaków – od wytrawnych po słodkie – sprawia, iż choć jemy wciąż tę samą potrawę, za każdym razem może ona smakować nieco inaczej.

Pierogową odyseję czas zacząć!

Mimo że pierogi bazują na delikatnym, cieniutkim cieście, można je formować w rozmaite kształty. A także przyrządzać na najróżniejsze sposoby – ugotować, usmażyć, a nawet upiec. To jednak dopiero (nomen omen) przedsmak możliwości, które oferują. Prawdziwe pole do popisu pozostawiają farsze. Tutaj możliwości jest jeszcze więcej: od klasycznych ruskich, poprzez mięsne, kapustne, aż po zawierające różnego rodzaju nowoczesne dodatki.

Na świątecznym stole szczególne miejsce zajmują jednak pierogi usmażone na złocisty kolor. Sekret tego efektu kryje się w dodatku, którego używamy do smażenia. Wysoka temperatura dymienia, neutralny, podkreślający aromat farszu smak, bogactwo w zdrowe kwasy omega-3 oraz naturalne witaminy – to cechy oleju, którego szukamy. A szukać nie musimy daleko, ponieważ wszystkie te warunki spełnia tłoczony wyłącznie z polskiego rzepaku Olej Polski.

Oto kilka inspirujących przepisów, które potwierdzają, na jak wiele zróżnicowanych sposobów można zaserwować pierogi.

Pierogi ruskie z Podlasia

Składniki:

  • 300 g ziemniaków
  • 200 g twarogu
  • średnia cebula
  • sól i pieprz
  • Olej Polski do podsmażenia

Przygotowanie:

Przygotowania zaczynamy od ugotowania ziemniaków. Następnie dokładnie je utłucz, dodaj twaróg i dopraw całość solą oraz pieprzem. Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na Oleju Polskim, aż nabierze złocistego koloru. Dodaj ją do farszu i wszystko dobrze wymieszaj. W dalszej kolejności nałóż farsz na przygotowane ciasto pierogowe i starannie zlep brzegi. Gotowe pierogi gotuj w osolonej wodzie, a następnie podsmaż na Oleju Polskim – to moment, kiedy nabiorą pożądanej chrupkości.

Pierogi kaszubskie z kapustą i śliwkami

Pierogi to niekwestionowana kulinarna wizytówka naszego kraju / fot. Martyna Taras FILMSEE

Składniki:

  • 300 g kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych śliwek
  • niewielka cebula
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej Polski do smażenia

Przygotowanie:

Kapustę gotuj do momentu, aż stanie się miękka. Odcedź i drobno posiekaj. Śliwki namocz w gorącej wodzie i również posiekaj. Cebulę zeszklij na Oleju Polskim i dodaj do farszu, a całość dopraw solą i pieprzem. Następnie na pierogowe ciasto nałóż farsz, sklej brzegi i gotuj pierogi w osolonej wodzie.

Pierogi wielkopolskie z bryndzą i mięsem

Składniki:

  • 200 g mielonego mięsa
  • 100 g bryndzy
  • średniej wielkości cebula
  • sól i pieprz
  • Olej Polski do podsmażenia

Przygotowanie:

Zaczynamy od cebuli: posiekaj ją drobno i podsmaż na Oleju Polskim. Następnie dodaj mięso mielone i smaż, aż stanie się złociste. Dopraw solą i pieprzem, a po ostudzeniu połącz z bryndzą. Farsz nałóż na krążki ciasta pierogowego, zlep brzegi i gotuj pierogi w osolonej wodzie. Ostatni krok to podsmażenie pierogów na Oleju Polskim – pierogi nabiorą wówczas wyrazistego smaku, a olej wydobędzie pełnię aromatów.

Pierogi z farszem z soczewicy

Składniki:

  • 200 g soczewicy czerwonej lub zielonej
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • tymianek
  • Olej Polski do podsmażenia

Przygotowanie:

Soczewicę ugotuj do miękkości. Odcedź i rozgnieć widelcem na gładką masę. Dopraw przyprawami: solą, pieprzem, tymiankiem i drobno posiekanym czosnkiem. Nałóż farsz na ciasto pierogowe, uważnie sklej brzegi i gotuj w osolonej wodzie. Kiedy soczewicowe pierogi najlepiej smakują? Gdy dodatkowo podsmażymy je na Oleju Polskim, co nada im chrupkości, a jednocześnie nie naruszy farszu.

Pierogi z burakami

Składniki:

  • dwa średnie buraki
  • 100 g twarogu
  • łyżka chrzanu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Buraki ugotuj, obierz i zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Połącz z twarogiem i dopraw odrobiną chrzanu, posyp solą oraz pieprzem. Nałóż farsz na przygotowane ciasto pierogowe, zlep brzegi i gotuj w osolonej wodzie. Szybkie i proste!

Pierogi z kozim serem

Składniki:

  • 200 g koziego sera
  • garść świeżego szpinaku
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • Olej Polski

Przygotowanie:

Szpinak podsmaż na odrobinie Oleju Polskiego, a następnie posiekaj i połącz z kozim serem. Neutralny olej zachowa smak tych składników: nie przytłoczy delikatnego aromatu szpinaku, ani wyrazistego koziego sera, a jednocześnie wzbogaci danie o kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminy E oraz K. Kolejny krok to dodanie soli, pieprzu oraz czosnku przeciśniętego przez praskę. Tak doprawiony farsz nałóż na ciasto pierogowe, sklej brzegi i gotuj pierogi w osolonej wodzie.

Pierogi to niekończąca się przygoda smaków. Choć to klasyczne danie, otwiera przed nami ogromne pole do eksperymentów, które przy świątecznym stole z pewnością wywołają zaskoczenie. Zwłaszcza jeśli przygotujemy je własnoręcznie, sięgając wyłącznie po najlepsze składniki. Pierogowa odyseja zakończona!

Materiał promocyjny

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
12

Przepis dnia

Ciasta Ciasto Merkucjo

Dzisiaj ciasto które przygotowałam według przepisu Smaker. Oto link do przepi...

Odsłon: 77323

60 min
155
Dania główne Jajka w sosie koperkowym

Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...

Odsłon: 73

30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Dania z ziemniakami i serem. Przepisy na sycące i nieoczywiste obiady

Ziemniaki i ser to duet, który króluje w kuchniach na całym świecie. Choć często produkty te pojawiają się w klasycznych potrawach, takich jak plac...

5
Informacje Dieta przeciwzapalna. Co jeść, by zmniejszyć stany zapalne?

Stany zapalne to naturalna reakcja obronna organizmu, która pomaga w walce z infekcjami i uszkodzeniami tkanek. Problem pojawia się jednak wtedy, g...

3
Informacje Wigilijna podróż w czasie. Tradycyjne potrawy z nutą nowoczesności

Wigilijna kolacja to wyjątkowo tradycyjny czas: zasiadamy przy stole o tej samej porze, zazwyczaj w stałym, rodzinnym gronie, rozmawiamy na podobne...

0
Informacje Święta z twistem – vege specjały, które przekonają nawet mięsożerców

W polskiej tradycji na stole wigilijnym z mięs pojawia się wyłącznie ryba. A gdyby tak przygotować święta całkowicie wegańskie? Nie tylko bez ryb,...

0