Sprawdzone przepisy na karnawał

Choć pierogi to wigilijna klasyka, nikt nie powiedział, że nie można wprowadzić do nich odrobiny nowoczesności. Nic nie stoi więc na przeszkodzie, by wzbogacić je o nowe składniki i przyprawy, tworząc odświeżone wersje doskonale znanych nam smaków – takich, które wciąż zachowają swój świąteczny charakter.

Olej sprawi, że ciasto na pierogi będzie elastyczne / fot. Martyna Taras FILMSEE

Pierogi to niekwestionowana kulinarna wizytówka naszego kraju. Wigilijny stół bez nich? Nie do pomyślenia! Rzadko jednak zastanawiamy się, dlaczego to aż tak niepowtarzalne i wyjątkowe danie. Kluczem do rozwiązania zagadki pozostaje ich wszechstronność. Cienkie ciasto i niezliczone możliwości farszu pozwalają na dostosowanie ich do każdego gustu i okazji. To właśnie różnorodność smaków – od wytrawnych po słodkie – sprawia, iż choć jemy wciąż tę samą potrawę, za każdym razem może ona smakować nieco inaczej.

Pierogową odyseję czas zacząć!

Mimo że pierogi bazują na delikatnym, cieniutkim cieście, można je formować w rozmaite kształty. A także przyrządzać na najróżniejsze sposoby – ugotować, usmażyć, a nawet upiec. To jednak dopiero (nomen omen) przedsmak możliwości, które oferują. Prawdziwe pole do popisu pozostawiają farsze. Tutaj możliwości jest jeszcze więcej: od klasycznych ruskich, poprzez mięsne, kapustne, aż po zawierające różnego rodzaju nowoczesne dodatki.

Na świątecznym stole szczególne miejsce zajmują jednak pierogi usmażone na złocisty kolor. Sekret tego efektu kryje się w dodatku, którego używamy do smażenia. Wysoka temperatura dymienia, neutralny, podkreślający aromat farszu smak, bogactwo w zdrowe kwasy omega-3 oraz naturalne witaminy – to cechy oleju, którego szukamy. A szukać nie musimy daleko, ponieważ wszystkie te warunki spełnia tłoczony wyłącznie z polskiego rzepaku Olej Polski.

Oto kilka inspirujących przepisów, które potwierdzają, na jak wiele zróżnicowanych sposobów można zaserwować pierogi.

Pierogi ruskie z Podlasia

Składniki:

  • 300 g ziemniaków
  • 200 g twarogu
  • średnia cebula
  • sól i pieprz
  • Olej Polski do podsmażenia

Przygotowanie:

Przygotowania zaczynamy od ugotowania ziemniaków. Następnie dokładnie je utłucz, dodaj twaróg i dopraw całość solą oraz pieprzem. Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na Oleju Polskim, aż nabierze złocistego koloru. Dodaj ją do farszu i wszystko dobrze wymieszaj. W dalszej kolejności nałóż farsz na przygotowane ciasto pierogowe i starannie zlep brzegi. Gotowe pierogi gotuj w osolonej wodzie, a następnie podsmaż na Oleju Polskim – to moment, kiedy nabiorą pożądanej chrupkości.

Pierogi kaszubskie z kapustą i śliwkami

Pierogi to niekwestionowana kulinarna wizytówka naszego kraju / fot. Martyna Taras FILMSEE

Składniki:

  • 300 g kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych śliwek
  • niewielka cebula
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej Polski do smażenia

Przygotowanie:

Kapustę gotuj do momentu, aż stanie się miękka. Odcedź i drobno posiekaj. Śliwki namocz w gorącej wodzie i również posiekaj. Cebulę zeszklij na Oleju Polskim i dodaj do farszu, a całość dopraw solą i pieprzem. Następnie na pierogowe ciasto nałóż farsz, sklej brzegi i gotuj pierogi w osolonej wodzie.

Pierogi wielkopolskie z bryndzą i mięsem

Składniki:

  • 200 g mielonego mięsa
  • 100 g bryndzy
  • średniej wielkości cebula
  • sól i pieprz
  • Olej Polski do podsmażenia

Przygotowanie:

Zaczynamy od cebuli: posiekaj ją drobno i podsmaż na Oleju Polskim. Następnie dodaj mięso mielone i smaż, aż stanie się złociste. Dopraw solą i pieprzem, a po ostudzeniu połącz z bryndzą. Farsz nałóż na krążki ciasta pierogowego, zlep brzegi i gotuj pierogi w osolonej wodzie. Ostatni krok to podsmażenie pierogów na Oleju Polskim – pierogi nabiorą wówczas wyrazistego smaku, a olej wydobędzie pełnię aromatów.

Pierogi z farszem z soczewicy

Składniki:

  • 200 g soczewicy czerwonej lub zielonej
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • tymianek
  • Olej Polski do podsmażenia

Przygotowanie:

Soczewicę ugotuj do miękkości. Odcedź i rozgnieć widelcem na gładką masę. Dopraw przyprawami: solą, pieprzem, tymiankiem i drobno posiekanym czosnkiem. Nałóż farsz na ciasto pierogowe, uważnie sklej brzegi i gotuj w osolonej wodzie. Kiedy soczewicowe pierogi najlepiej smakują? Gdy dodatkowo podsmażymy je na Oleju Polskim, co nada im chrupkości, a jednocześnie nie naruszy farszu.

Pierogi z burakami

Składniki:

  • dwa średnie buraki
  • 100 g twarogu
  • łyżka chrzanu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Buraki ugotuj, obierz i zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Połącz z twarogiem i dopraw odrobiną chrzanu, posyp solą oraz pieprzem. Nałóż farsz na przygotowane ciasto pierogowe, zlep brzegi i gotuj w osolonej wodzie. Szybkie i proste!

Pierogi z kozim serem

Składniki:

  • 200 g koziego sera
  • garść świeżego szpinaku
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • Olej Polski

Przygotowanie:

Szpinak podsmaż na odrobinie Oleju Polskiego, a następnie posiekaj i połącz z kozim serem. Neutralny olej zachowa smak tych składników: nie przytłoczy delikatnego aromatu szpinaku, ani wyrazistego koziego sera, a jednocześnie wzbogaci danie o kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminy E oraz K. Kolejny krok to dodanie soli, pieprzu oraz czosnku przeciśniętego przez praskę. Tak doprawiony farsz nałóż na ciasto pierogowe, sklej brzegi i gotuj pierogi w osolonej wodzie.

Pierogi to niekończąca się przygoda smaków. Choć to klasyczne danie, otwiera przed nami ogromne pole do eksperymentów, które przy świątecznym stole z pewnością wywołają zaskoczenie. Zwłaszcza jeśli przygotujemy je własnoręcznie, sięgając wyłącznie po najlepsze składniki. Pierogowa odyseja zakończona!

Materiał promocyjny

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Maślaki w zalewie octowej

Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...

Odsłon: 294

15 min
10
30 min
3
Sałatki Surówka z kapusty pekińskiej

Prosta w przygotowaniu surówka z kapusty pekińskiej z kilkoma dodatkami, któr...

Odsłon: 4144

15 min
8
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Owsianka na odchudzanie. Z tymi dodatkami kilogramy szybciej polecą

Szukasz pomysłu na pożywne, a przy tym pyszne śniadanie? Owsianka to doskonały pomysł. Możesz przygotować ją na kilka sposobów, zawsze urozmaicając...

1
Informacje Jest lekkostrawny, bogaty w witaminę D, potas i cynk. Jak przygotować kuskus kukurydziany?

Kuskus kukurydziany to lekki, bezglutenowy produkt, który zyskuje coraz większą popularność na naszych stołach. Bogaty w witaminę D, potas i cynk w...

0
Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

3
Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

19