Świąteczne przepisy od influencerów

Zbliża się magiczny czas świąt, kiedy nasze domy wypełniają zapachy korzenne i zewsząd dobiegają nas melodie kolęd i świątecznych przebojów. To również czas, kiedy chcemy naszym bliskim dać wszystko, co najlepsze. Nie tylko pod choinkę, ale również na stół. Dlatego wiele z nas poszukuje kulinarnych inspiracji u najlepszych. Jakie wypieki przygotowali dla nas influencerzy? Swoje propozycje przedstawili: Jakub Kuroń, Tysia Gotuje, Anna Zyśk z Jedz Pysznie oraz Kinga i Patryk z Przepyszota.

Jednym z najważniejszych elementów świątecznej tradycji są pierniki / 123rf/picsel

Prezentacja partnera

Influencerzy kulinarni stają się niekwestionowanymi przewodnikami w okresie przedświątecznym, kiedy szukamy inspiracji. Ich kreatywność, pasja do gotowania i zdolność do dzielenia się pomysłami na wyjątkowe dania sprawiają, że ich przepisy stają się nieodłączną częścią świątecznego gotowania.

Jednym z najważniejszych elementów świątecznej tradycji są pierniki. Nie mogło ich zabraknąć wśród propozycji influencerów. Ale pojawił się również sernik, a także mniej popularny wypiek. Przyjrzyjmy się zatem czterem przepisom opracowanym przez znanych kulinarnych influencerów.

Jakub Kuroń x Smaker.pl: Pierniczki z okienkiem

Źródło: Martyna Taras FILMSEE

Pierwszą propozycją są pierniczki. Z pozoru klasyczny wypiek został urozmaicony dzięki kruszonym landrynkom, które po upieczeniu stają się kolorowym okienkiem. Z pewnością przypadną do gustu najmłodszym!

Składniki:

  • 400 g mąki np. pszennej
  • 40 g masła o temperaturze pokojowej
  • 200 g miodu np. lipowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 100 g kolorowych landrynek

Przygotowanie:

Źródło: Martyna Taras FILMSEE

Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą. Następnie powstałą kulkę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut lub do lodówki na całą noc. Po tym czasie dzielimy je na dwie części, aby łatwiej się wałkowało. Przygotowujemy foremki do wykrawania ciastek w dwóch różnych wielkościach. Wałkujemy ciasto na grubość około 5 mm. Wycinamy ciasteczka dużą foremką, następnie w środku każdego wycinamy mniejszą foremką otwór. Tak przygotowane kształty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie kruszymy landrynki (można zawinąć w ściereczkę lub bezpośrednio na desce kruszyć tłuczkiem do mięsa albo wałkiem). Posypujemy nimi środek każdego pierniczka tak, żeby nie obsypać całych pierniczków.

Pierniczki z okienkiem pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Uwaga! Nie należy podnosić gorących pierniczków, pozostawmy je na papierze do pieczenia do wystygnięcia.

https://www.instagram.com/gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron/

 Anna Zyśk z Jedz Pysznie: Ekspresowy piernik na świąteczny stół

Źródło: Martyna Taras FILMSEE

Anna Zyśk przestawia przepis na miękki i rozpływający się w ustach piernik, który nie wymaga oczekiwania. Jego przygotowanie poza pieczeniem zajmuje kilkanaście minut.

Składniki:

  • 100 g masła
  • 15 g kakao
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 100 g miodu
  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g cukru
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 15 g śmietanki 30 proc.

Przygotowanie:

Źródło: Martyna Taras FILMSEE

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę łączymy z sodą i proszkiem do pieczenia.

Do garnka przekładamy masło, mleko, miód, kakao, przyprawę do piernika i cukier – całość podgrzewamy tylko do rozpuszczenia i połączenia składników. Masy nie należy gotować! Do ostudzonej, ale ciepłej jeszcze masy dodajemy jajka i mieszamy energicznie do połączenia składników.

Mokre składniki przelewamy do suchych. Całość mieszamy łyżką aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelewamy do formy do pieczenia (12×25 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół). Pieczemy przez około 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki i studzimy ciasto na kratce.

Następnie rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką i polewamy nią piernik. Dekorujemy wedle uznania.

https://www.instagram.com/jedz.pysznie/ 

Kinga i Patryk z Przepyszota: Świąteczne ciasto Dacquoise (Dakłas)

Źródło: Martyna Taras FILMSEE

Idealną propozycją na święta jest ciasto Dakłas (Dacquoise) składające się z kakaowego biszkoptowego spodu, delikatnego kremu krówkowego z daktylami i orzechami oraz chrupiącej bezy. W tym przepisie zarówno biszkopt, jak i bezę wypiekamy na papierze (jest tutaj niezbędny!).

Podany przepis zakłada użycie formy prostokątnej 28x18 cm.

Składniki na biszkopt:

  • 2 jajka
  • 80 g cukru (5 łyżek)
  • 50 ml oleju rzepakowego (5 łyżek)
  • 50 ml mleka (4 łyżki)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g mąki pszennej (6 łyżek)

Składniki na krem:

  • 8 suszonych daktyli (60 g)
  • garść orzechów włoskich (50 g)
  • 300 g śmietanki 36 proc.
  • 250 g serka mascarpone
  • 130 g masy kajmakowej

Składniki na bezę:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru pudru (9 łyżek)
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Źródło: Martyna Taras FILMSEE

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, kremową masę. Pod koniec miksowania dodajemy olej i mleko. Następnie do masy wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Całość delikatnie mieszamy szpatułką, już bez użycia miksera. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół), do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągamy z blaszki i studzimy.

Przechodzimy do przygotowania kremu. Pamiętajmy, że śmietanka i mascarpone muszą być odpowiednio schłodzone. Daktyle kroimy na małe kawałki. Orzechy włoskie drobno siekamy. Śmietankę wlewamy do szklanej miski i ubijamy za pomocą miksera na średnich obrotach. Pod koniec ubijania dodajemy mascarpone, masę kajmakową, drobno pokrojone daktyle i posiekane orzechy. Całość delikatnie mieszamy za pomocą łopatki do połączenia składników.

Do przygotowania bezy najlepiej jest użyć białek o temperaturze pokojowej. Ubijamy je ze szczyptą soli na sztywniejszą pianę. Podczas ubijania stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy cukier, nie należy się spieszyć, cukier musi się dokładnie rozpuścić. Pod koniec dodajemy skrobię i sok z cytryny. Na papierze do pieczenia odrysowujemy kształt blachy i na jego odwrocie rozsmarowujemy masę bezową.

Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni Celsjusza (góra-dół), wkładamy bezę, zmniejszamy temperaturę do 100 stopni Celsjusza i pieczemy przez 1,5 godziny.

Na wystudzony biszkopt wykładamy krem kajmakowy, a następnie bezę, lekko ją wciskając w krem.

Posypujemy gorzkim kakao. Ciasto schładzamy w lodówce.

https://www.instagram.com/przepyszota/

Tysia Gotuje x Smaker.pl: Sernik pierniczkowy na korzennym spodzie

Źródło: Martyna Taras FILMSEE

Kolejna propozycja pochodzi od influencerki Tysia Gotuje. Tym razem jest to połączenie korzennego smaku z serem. Do przygotowania tego sernika potrzebować będziemy tortownicy o średnicy 20 cm.

Składniki na spód:

  • 200 g kruchych ciasteczek korzennych
  • 100 g masła

Składniki na masę serową:

  • 600 g twarogu sernikowego (może być z wiaderka)
  • 250 g masy kajmakowej z puszki
  • 150 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 5 jajek M
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 budynie w proszku (2x40 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g pierniczków

Składniki na polewę:

  • 150 g masy kajmakowej
  • Pokruszone pierniczki, orzechy i suszone plastry pomarańczy do dekoracji

Przygotowanie:

Źródło: Martyna Taras FILMSEE

Ciastka korzenne kruszymy i łączymy z roztopionym masłem. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wyklejamy ciasteczkową masą dno formy i podpiekamy około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół).

Składniki na masę serową miksujemy, by uzyskać jednolitą konsystencję, dodajemy pokruszone pierniczki i przelewamy masę serową na podpieczony spód. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 70 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Studzimy ciasto przy otwartych drzwiach piekarnika. Pozostały kajmak lekko podgrzewamy i smarujemy nim sernik. Dekorujemy piernikami, orzechami i plastrami pomarańczy.

https://www.instagram.com/tysiagotuje.pl/

Prezentacja partnera

materiały promocyjne

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 36

30 min
3
Ciasta Czarna Mauka

Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...

Odsłon: 1985

60 min
11

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0