Fot. 123RF
Zapiekanki ziemniaczane - na duży apetyt
Z ziemniaków przyrządzisz pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Mają niezaprzeczalną zaletę - jeśli nie masz czasu na codzienne gotowanie, możesz przygotować zapas nawet na kilka dni. Co ważne - potrawa nie straci walorów smakowych, wręcz przeciwnie, z każdym dniem będzie smakowała jeszcze lepiej!
Co warto dodać do ziemniaczanej zapiekanki? Tutaj panuje pełna dowolność. Polacy najchętniej łączą ją z tym... co akurat mają pod ręką. Z ziemniakami świetnie komponuje się boczek, kiełbasa, szynka, pomidory, cebula, czosnek i podstawowe przyprawy, jak sól czy pieprz.
Wyjątkowo uniwersalną zapiekankę zrobisz łącząc około kilogram ziemniaków z mięsem mielonym (ok. 500 g), podsmażonymi na osobnych patelniach papryką (wystarczy jedna sztuka) i pieczarkami. Oczywiście pamiętaj, by wcześniej ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie, a gdy będą już delikatnie miękkie - pokrój w plastry i wyłóż nimi posmarowane dno i boki naczynia żaroodpornego.
Na nich rozprowadź paprykę i pieczarki, a na sam wierzch - lekko podsmażone mięso. Dopraw ulubionymi przyprawami - świetny będzie kminek, majeranek czy tymianek. Na koniec daj jeszcze jedną warstwę ziemniaków, posyp startym serem i piecz około 30 minut.
Zapiekanki makaronowe - dla wybrednych
Jak przygotować zapiekankę z makaronem, która zawsze się uda? Oto dwa warianty - dla mięsożerców i wegetarian.
Z brokułami: Wybierz swój ulubiony makaron - najlepiej wstążki lub penne. Ugotuj w lekko osolonej wodzie, nie dłużej niż sześć minut. Brokuł umyj i podziel na mniejsze cząsteczki, wrzuć na kilka minut do wody lub podgotuj na parze. Małe pomidory koktajlowe podziel na pół. Przygotuj sos z trzydziestoprocentowej śmietanki i dwóch jajek, dodaj soli, pieprzu oraz szczyptę sera długo dojrzewającego (np. oryginalnego Gran Padano). Ugotowany makaron wyłóż do naczynia żaroodpornego, dodaj brokuły i pomidory, a następnie zalej śmietanowym sosem. Na wierzch połóż kilka plastrów mozzarelli i piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Zwolennikom bardziej cierpkich smaków polecamy dodanie pokrojonych w paseczki pomidorów suszonych w ziołach.
Z drobiem: Filetowane mięso kurczaka lub indyka podsmaż delikatnie na patelni z niewielką ilością oleju. Przed smażeniem możesz dowolnie zapeklować pojedyncze kawałki, np. przyprawą curry. Z kurczakiem świetnie skomponuje się lekko podsmażona papryka, czosnek, garść groszku konserwowego i puszka konserwowej kukurydzy.
Przygotuj uniwersalny sos beszamelowy - na patelni roztop ok. 30 g masła, dodaj 40 g mąki, mieszając te dwa składniki dodaj około 500 ml mleka, dbając o to, by konsystencja sosu była idealnie gładka. Gotuj przez kilka minut, aż stanie się gęsty i lekko puszysty, dopraw do smaku szczyptą pieprzu.
Na dnie żaroodpornego naczynia ułóż podgotowany makaron, warzywa i mięso, zalej sosem i wsadź do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut.
Zapiekanki warzywne - dla osób na diecie
Nie chcesz rezygnować z lekkich potraw nawet w chłodniejsze, jesienno-zimowe dni? Zaserwuj sobie warzywną ucztę! W zapiekankach możemy zamknąć całe bogactwo witamin i ważnych mikroelementów, dbając równocześnie o zgrabną sylwetkę.
Do przygotowania zapiekanki warzywnej wybierz swoje ulubione warzywa. My proponujemy buraki (podgotowane i pokrojone w plasterki), cukinie, bakłażany, obrane ze skórki pomidory, starte marchewki lub krążki pora. Zapiekankowym hitem jest również świeży lub mrożony szpinak - z powodzeniem możemy dodać go do właściwie każdego wariantu dania.
Warzywne potrawy nie muszą być dodatkowo wspomagane sosami - wystarczy, że warzywa ułożymy w naczyniu żaroodpornym, skropimy oliwą i odpowiednio doprawimy (możemy korzystać ze świeżych listków bazylii, oregano czy rozmarynu). Zamykamy naczynie i pieczemy warzywa dopóki nie będą miękkie - w szczelnie zamkniętym naczyniu. Tak przygotowana zapiekanka może być nie tylko pełnowartościowym obiadem, ale również świetnym dodatkiem do pieczonych mięs w daniach głównych.
