Najlepsze przepisy na cukinię

Kukurydza była niegdyś głównym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Obecnie cieszy się wielką popularnością na całym świecie, jest - tuż obok pszenicy i ryżu - najpopularniejszą rośliną uprawną. Jakie dania możemy przygotować z jej wykorzystaniem?

Fot. 123RF/Picsel

Kukurydza kojarzy nam się przede wszystkim z żółtą kolbą i ziarnami. Tymczasem kolorów kukurydzy jest kilka, między innymi biały, czerwony i niebieski. Co ciekawe wszystkie te odmiany znali już Peruwiańczycy prawie 3000 lat p.n.e.. W Ameryce Południowej otaczano ją kultem religijnym, który narodził się z wiary, że bogowie ulepili człowieka z mąki pochodzącej właśnie ze złotych ziaren.

Jakie właściwości ma kukurydza?

Głównym składnikiem kukurydzy jest skrobia, jednak oprócz niej jest jeszcze błonnik i białko. Kukurydza jest bogata w witaminy z grupy B, oraz witaminy D, E, K, A oraz C. Dodatkowo jest doskonałym źródłem potasu, selenu, sodu, wapnia, magnezu, żelaza, miedzi, fosforu i cynku!

Kukurydza zawiera błonnik, który pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz usprawnia trawienie. Dodatkowo nie zawiera ona glutenu, więc jest idealna dla osób, które są na diecie bezglutenowej. Żółty kolor kukurydza zawdzięcza luteinie, będącej silnym przeciwutleniaczem chroniącym organizm przed działaniem wolnych rodników. Ten żółty barwnik jest jednym z powodów, dla którego kobiety starające się o dziecko i będące w ciąży powinny jeść kukurydzę - luteina wpływa korzystnie na rozwój płodu oraz na cykl owulacyjny.

Jak kupić dobrą kukurydzę?

Świeża kolba powinna być gładka, z ziarnami ciasno przylegającymi do siebie. Ziarna powinny być pełne. Bardziej dojrzałe kukurydze mają ciemno żółty kolor i dużo twardsze ziarno, ponieważ cukier w ich wnętrzu zmienił się w skrobię. Jeżeli kupujemy kolbę z liśćmi, należy zwrócić uwagę na ich kolor - powinny być zielone. Kolby z żółtymi liśćmi są stare i nie należy je kupować.

A w jaki sposób wykorzystać kukurydzę? Jeśli brakuje wam pomysłów, sięgnijcie po sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Gwarantujemy, że będzie pysznie.

 

1. Zupa-krem z kukurydzy

Zupa-krem z kukurydzy

Fot. FitSweet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

2. Sałatka z wędzonym kurczakiem i kukurydzą

Sałatka z wędzonym kurczakiem i kukurydzą

Fot. Zyj_smacznie_i_zdrowo na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

3. Pieczona kukurydza

Pieczona kukurydza

Fot. Justa_kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

4. Ciasto kukurydziane z rumem

Ciasto kukurydziane z rumem

Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

5. Bezglutenowe kluski kukurydziane

Bezglutenowe kluski kukurydziane

Fot. Justa_kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

6. Jogurtowe kukurydziane

Jogurtowe kukurydziane

Fot. OstraNaSlodko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

7. Kukurydziane placuszki

Kukurydziane placuszki

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Tarta ze śliwkami i mascarpone

Tarta ze śliwkami i mascarpone to idealne połączenie maślanego, kruchego spod...

Odsłon: 4409

30 min
5
Sałatki Sałatka krabowa z koperkiem

Choć składników ma niewiele, w smaku jest ciekawa i smaczna. Poza tym łatwa i...

Odsłon: 28913

15 min
28
60 min
6
>60 min
27
Ciasta Sernik

Pyszny sernik na cieście kakaowym z polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi

Odsłon: 30499

15 min
60
Ciasta Ciasto ze śliwkami

Polecam bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto ze śliwkami. Ciasto często go...

Odsłon: 6317

60 min
19