Fot. 123RF/Picsel
Kukurydza kojarzy nam się przede wszystkim z żółtą kolbą i ziarnami. Tymczasem kolorów kukurydzy jest kilka, między innymi biały, czerwony i niebieski. Co ciekawe wszystkie te odmiany znali już Peruwiańczycy prawie 3000 lat p.n.e.. W Ameryce Południowej otaczano ją kultem religijnym, który narodził się z wiary, że bogowie ulepili człowieka z mąki pochodzącej właśnie ze złotych ziaren.
Jakie właściwości ma kukurydza?
Głównym składnikiem kukurydzy jest skrobia, jednak oprócz niej jest jeszcze błonnik i białko. Kukurydza jest bogata w witaminy z grupy B, oraz witaminy D, E, K, A oraz C. Dodatkowo jest doskonałym źródłem potasu, selenu, sodu, wapnia, magnezu, żelaza, miedzi, fosforu i cynku!
Kukurydza zawiera błonnik, który pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz usprawnia trawienie. Dodatkowo nie zawiera ona glutenu, więc jest idealna dla osób, które są na diecie bezglutenowej. Żółty kolor kukurydza zawdzięcza luteinie, będącej silnym przeciwutleniaczem chroniącym organizm przed działaniem wolnych rodników. Ten żółty barwnik jest jednym z powodów, dla którego kobiety starające się o dziecko i będące w ciąży powinny jeść kukurydzę - luteina wpływa korzystnie na rozwój płodu oraz na cykl owulacyjny.
Jak kupić dobrą kukurydzę?
Świeża kolba powinna być gładka, z ziarnami ciasno przylegającymi do siebie. Ziarna powinny być pełne. Bardziej dojrzałe kukurydze mają ciemno żółty kolor i dużo twardsze ziarno, ponieważ cukier w ich wnętrzu zmienił się w skrobię. Jeżeli kupujemy kolbę z liśćmi, należy zwrócić uwagę na ich kolor - powinny być zielone. Kolby z żółtymi liśćmi są stare i nie należy je kupować.
A w jaki sposób wykorzystać kukurydzę? Jeśli brakuje wam pomysłów, sięgnijcie po sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Gwarantujemy, że będzie pysznie.
Fot. FitSweet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
2. Sałatka z wędzonym kurczakiem i kukurydzą
Fot. Zyj_smacznie_i_zdrowo na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Justa_kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
4. Ciasto kukurydziane z rumem
Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
5. Bezglutenowe kluski kukurydziane
Fot. Justa_kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. OstraNaSlodko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.