Fot. 123RF
Wszyscy kojarzymy hamburgery z kuchnią amerykańską, ale czy wiedzieliście, że wywodzą się one z kuchni naszych zachodnich sąsiadów? To właśnie w Niemczech, a dokładniej w Hamburgu, w XV wieku zaczęto przygotowywać kotlety z siekanej wołowiny nazywane „kotletami hamburskimi". W późniejszych latach nazwa ta ewoluowała do swojsko brzmiącego hamburgera. Z czasem zmianie uległy również składniki dodawane do tej potrawy. Dzisiaj, poza mięsem, obowiązkowo musi pojawić się w nim także puszysta bułka, chrupiące warzywa, ciągnący się ser oraz bogaty sos.
Pochodzenie hamburgera to nie jedyna ciekawostka na temat tej potrawy. Czy wiedzieliście, że statystyczny Amerykanin zjada około 3 hamburgerów w ciągu tygodnia, co w ciągu roku daje nam aż 144 hamburgery? Liczba ta blednie jednak przy rekordzie Guinessa, ustanowionym w 1979 roku przez Alana Petersona, który na zjedzenie 209 hamburgerów potrzebował zaledwie pół godziny. Panu Petersenowi z pewnością trochę więcej czasu zajęłoby zjedzenie największego hamburgera, jakiego dotąd usmażono. Rekordowe danie powstało w 1989 roku, miało wielkość dwóch garaży samochodowych i najadło się nim ponad 2000 osób.
Oczywiście, przygotowując hamburgery, możemy iść w ilość, ale są kucharze, którzy zdecydowanie wolą postawić na jakość. W tej drugiej grupie znajdowali się z pewnością twórcy najdroższego hamburgera świata, przygotowanego z dodatkiem trufli oraz płatków 24-karatowego złota. Sprzedano go na aukcji charytatywnej za 10 tysięcy dolarów. Co ciekawe, hamburgerami zainteresowali się nawet naukowcy. W 2012 roku rozpoczęli oni prace nad wyhodowaniem sztucznego burgera, co miałoby wyeliminować hodowlę bydła na skalę przemysłową.
Jeśli jednak nie chcecie czekać na naukowców i ich sztuczne burgery, możecie spróbować przygotować je samodzielnie. 28 maja obchodzimy Światowy Dzień Hamburgera i z tej właśnie okazji zebraliśmy dla was kilka najciekawszych pomysłów na tę potrawę. Co prawda hamburgery potrafią być prawdziwą bombą kaloryczną, jednak jeśli przygotujemy je w domu, ze zdrowych składników, będziemy mogli je zajadać nawet na diecie.
1. Klasyczny, amerykański burger
Fot. Izaa_a na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Tego zestawienia nie mógł rozpoczynać żaden inny przepis. Klasyczny, amerykański burger z rozpływającym się serem, kusi smakiem i aromatem. Nie znamy ani jednej osoby, która byłaby w stanie mu się oprzeć!
Fot. Granita na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
A co powiecie na rybnego burgera? To doskonała alternatywa dla wszystkich osób, które nie przepadają za mięsem lub mają ochotę na burgerową odmianę. Łosoś sprawdzi się w tej roli idealnie.
Fot. Patusia5 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Czyż te hamburgery nie wyglądają przepięknie? Dzięki nim poprawicie sobie humor nawet w najbardziej pochmurny dzień. Chrupiące kotleciki z pewnością podbiją serca waszych bliskich.
Fot. KikiPink na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli poszukujecie alternatywy dla mięsnych burgerów? Te przygotowane z jajek, z pewnością wam zasmakują. Są bardzo proste i tanie w przygotowaniu, a prezentują się rewelacyjnie.
5. Pljeskavica - bałkańskie hamburgery
Fot. Netka34 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Burgery to nie tylko domena kuchni amerykańskiej. Ich odpowiedniki znajdziemy w różnych rejonach świata, w tym także na Bałkanach. Aromatyczne kotlety sprawią, że nawet zimą poczujecie się jak na wakacjach.
6. Słodkie burgery wegetariańskie
Fot. Justa_Kitchen na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kto powiedział, że hamburgery możemy jeść tylko jako danie główne? Dzięki naszej użytkowniczce możecie zjadać je także na deser. Sami przyznacie, że wyglądają bardzo kusząco?
Zobacz też: 10 najsmaczniejszych ciast bez pieczenia
Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl