Tajemniczy owoc lucumy

Jeżeli nigdy dotąd nie słyszałeś o lucumie, najwyższa pora, aby to zmienić. Z pewnością nawet się nie domyślasz, jak ciekawe działanie ma ten egzotyczny owoc.

Fot. 123RF/Picsel

Lucuma to owoc drzewa Pouteria lucuma, rosnącego w Ameryce Południowej. Jego wygląd przypomina nieco ugotowane żółtko jaja. Jednak w naszych sklepach bardzo trudno spotkać te owoce w ich naturalnej, świeżej postaci. Zwykle dociera do nas w formie proszku, przypominającego brązowy cukier. Często określa się go "złotem Inków". Co sprawiło, że świat zakochał się w tym niezwykłym owocu?

Pobierz aplikację smaker

Słodycz o wielu właściwościach

Każdy z nas miewa momenty, kiedy musi zjeść coś słodkiego. Jednak zamiast sięgać po szybkie przekąski, których wartość odżywcza jest znikoma, lepiej mieć pod ręką np. owoce lucumy. Ich smak przypomina połączenie słodkich ziemniaków i syropu klonowego, co z pewnością zainteresuje wielbicieli kulinarnych nowinek. W formie sproszkowanej doskonale sprawdzą się jako zamiennik cukru np. podczas przygotowywania różnego rodzaju deserów. Z powodzeniem możecie również dodać je do kawy lub herbaty. Warto również wiedzieć, że lucumę (zarówno w świeżej jak i sproszkowanej formie) bez przeszkód mogą spożywać chorzy na cukrzycę, a wszystko to za sprawą bardzo niskiego indeksu glikemicznego.

Ogromnym atutem owoców lucumy jest nie tylko ich wyjątkowy smak, ale również wartości odżywcze. Znajdziemy w nich między innymi szereg witamin z grupy B oraz cenną witaminę C. Ponadto, lucuma jest bogata w wiele niezbędnych naszemu organizmowi pierwiastków , takich jak chociażby żelazo, odpowiadające za poprawne funkcjonowanie układu krwionośnego oraz fosfor i wapń, które pozytywnie wpływają na nasze kości.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Oprócz tego, jedząc lucumę zapewnimy sobie solidną porcję przeciwutleniaczy, bata karotenu oraz błonnika, który ma niebagatelne znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego, a także jest wielkim sprzymierzeńcem wszystkich osób, starających się zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Za sprawą błonnika, zdecydowanie dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Co więcej, lucuma jest produktem niskokalorycznym, dlatego bez żadnych wątpliwości możemy włączyć ją do diety.

Regularne spożywanie lucumy, bardzo pozytywnie wpływa na naszą odporność, bowiem zawarte w niej substancje odżywcze mają także działanie antybakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe. Naukowcom udało się również dowieść, że antyoksydanty zawarte w tych owocach opóźniają procesy starzenia się komórek naszego organizmu.

Po lucumę powinniśmy sięgać również wtedy, gdy nasze włosy, paznokcie i zęby nie mają się zbyt dobrze. Zawarte w niej substancje pozwolą w szybki i łatwy sposób zażegnać problemy z wyglądem naszego ciała. Co więcej, lucuma sprawia także, że nasz organizm szybciej się regeneruje, a wszelkiego rodzaju rany i blizny goją się zdecydowanie szybciej.

Jak wykorzystać lucumę w kuchni?

Tak jak już pisaliśmy wcześniej, lucuma może być świetnym substytutem cukru. Tym naturalnym słodzikiem możemy posłodzić wszelkie napoje, ale zastosowanie znajdzie również podczas produkcji domowych deserów, lodów i ciast. Owoc ten z pewnością wzbogaci smak naszych smoothie, jogurtów, koktajli i sałatek owocowych. Możliwości są właściwie nieograniczone, a jedyną barierę stanowi nasza wyobraźnia.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

2
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

4