Ciasta na Boże Narodzenie

Jeżeli nigdy dotąd nie słyszałeś o lucumie, najwyższa pora, aby to zmienić. Z pewnością nawet się nie domyślasz, jak ciekawe działanie ma ten egzotyczny owoc.

Fot. 123RF/Picsel

Lucuma to owoc drzewa Pouteria lucuma, rosnącego w Ameryce Południowej. Jego wygląd przypomina nieco ugotowane żółtko jaja. Jednak w naszych sklepach bardzo trudno spotkać te owoce w ich naturalnej, świeżej postaci. Zwykle dociera do nas w formie proszku, przypominającego brązowy cukier. Często określa się go "złotem Inków". Co sprawiło, że świat zakochał się w tym niezwykłym owocu?

Pobierz aplikację smaker

Słodycz o wielu właściwościach

Każdy z nas miewa momenty, kiedy musi zjeść coś słodkiego. Jednak zamiast sięgać po szybkie przekąski, których wartość odżywcza jest znikoma, lepiej mieć pod ręką np. owoce lucumy. Ich smak przypomina połączenie słodkich ziemniaków i syropu klonowego, co z pewnością zainteresuje wielbicieli kulinarnych nowinek. W formie sproszkowanej doskonale sprawdzą się jako zamiennik cukru np. podczas przygotowywania różnego rodzaju deserów. Z powodzeniem możecie również dodać je do kawy lub herbaty. Warto również wiedzieć, że lucumę (zarówno w świeżej jak i sproszkowanej formie) bez przeszkód mogą spożywać chorzy na cukrzycę, a wszystko to za sprawą bardzo niskiego indeksu glikemicznego.

Ogromnym atutem owoców lucumy jest nie tylko ich wyjątkowy smak, ale również wartości odżywcze. Znajdziemy w nich między innymi szereg witamin z grupy B oraz cenną witaminę C. Ponadto, lucuma jest bogata w wiele niezbędnych naszemu organizmowi pierwiastków , takich jak chociażby żelazo, odpowiadające za poprawne funkcjonowanie układu krwionośnego oraz fosfor i wapń, które pozytywnie wpływają na nasze kości.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Oprócz tego, jedząc lucumę zapewnimy sobie solidną porcję przeciwutleniaczy, bata karotenu oraz błonnika, który ma niebagatelne znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego, a także jest wielkim sprzymierzeńcem wszystkich osób, starających się zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Za sprawą błonnika, zdecydowanie dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Co więcej, lucuma jest produktem niskokalorycznym, dlatego bez żadnych wątpliwości możemy włączyć ją do diety.

Regularne spożywanie lucumy, bardzo pozytywnie wpływa na naszą odporność, bowiem zawarte w niej substancje odżywcze mają także działanie antybakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe. Naukowcom udało się również dowieść, że antyoksydanty zawarte w tych owocach opóźniają procesy starzenia się komórek naszego organizmu.

Po lucumę powinniśmy sięgać również wtedy, gdy nasze włosy, paznokcie i zęby nie mają się zbyt dobrze. Zawarte w niej substancje pozwolą w szybki i łatwy sposób zażegnać problemy z wyglądem naszego ciała. Co więcej, lucuma sprawia także, że nasz organizm szybciej się regeneruje, a wszelkiego rodzaju rany i blizny goją się zdecydowanie szybciej.

Jak wykorzystać lucumę w kuchni?

Tak jak już pisaliśmy wcześniej, lucuma może być świetnym substytutem cukru. Tym naturalnym słodzikiem możemy posłodzić wszelkie napoje, ale zastosowanie znajdzie również podczas produkcji domowych deserów, lodów i ciast. Owoc ten z pewnością wzbogaci smak naszych smoothie, jogurtów, koktajli i sałatek owocowych. Możliwości są właściwie nieograniczone, a jedyną barierę stanowi nasza wyobraźnia.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
30 min
4
30 min
40
Dania główne Gołąbki z grzybami

Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...

Odsłon: 2168

>60 min
15

Polecane artykuły

Informacje Ciasta z makiem na święta. Zaskoczysz gości oryginalnymi przepisami

Święta to czas, kiedy aromatyczne wypieki królują na naszych stołach. Wśród nich nie może zabraknąć ciast z makiem – tradycyjnych, ale zawsze zachw...

3
Informacje Szybki piernik marchewkowy

Święta tuż tuż, a ty nie masz już czasu na przygotowanie tradycyjnego, staropolskiego piernika? Dzisiaj pokażemy ten wigilijny szlagier w ekspresow...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Indyjski dahl, zapiekanka z cukinii z cheddarem, placki kasztanowe

W 529. odcinku "Ewa Gotuje" nie będzie w kuchni sama. Do przygotowania pożywnej zupy zaprosi Elę Romanowską, prowadzącą programu "Nasz nowy dom". G...

1
Informacje Wege burger z ciecierzycy i buraka. Zasmakuje nawet mięsożercom

Pyszny i zdrowy roślinny burger to doskonała opcja na obiad i okazja, by przedstawić mięsożercom wegetariańską kuchnię od najlepszej strony. Wszyst...

1