Dania jednogarnkowe

Tak ugotowane jajko można jeść nawet codziennie. Jak je przyrządzić, by było idealne?

Jajka to jeden z ulubionych produktów w śniadaniowym menu Polaków. Jajecznica, jajko w koszulce, na twardo, omlety, oraz oczywiście jajko na miękko, to zdrowe i smaczne wybory na dobry początek dnia. Jajka mają wiele cennych właściwości odżywczych. Czy wiesz jednak, jak ugotować idealne jajko na miękko?

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wiele osób zastanawia się, czy jajka można jeść codziennie. Jeszcze do niedawna produkt ten owiany był złą sławą. Powszechnie mówiono o tym, że jajka podwyższają poziom „złego” cholesterolu. Najnowsze badania pokazują jednak, że jedzenie jajek w rozsądnej ilości, ma korzystny wpływ na organizm. W żółtku kryje się bowiem mnóstwo cennych właściwości odżywczych, natomiast białko jaja jest doskonałym źródłem pełnowartościowych protein. Które z nich są jednak najzdrowsze, jajka na miękko, a może te na twardo?

Sprawdź także: Jedz dwa jajka na twardo dziennie. Szybko zauważysz zmiany w samopoczuciu

Jajko – wartości odżywcze

Jajka są źródłem wielu cennych wartości odżywczych, witaminy A, E, D, K witamin z grupy B oraz minerałów między innymi: magnezu, wapnia, fosfor, potasu, żelaza, miedzy, sodu i cynku. Znajdziesz w nich także kwasy omega-3 i omega-6, kwas foliowy oraz beta-karoten. Jajka są także pełnowartościowym źródłem białka.

Jedzenie jajek doskonale wpływa na zdrowie oczu, wszystko za sprawą obecnej w jej składzie luteinie i zeaksantynie, które chronią przed zaćmą oraz ADM, czyli zwyrodnieniem plamki żółtej i redukuje ryzyko związane z występowaniem chorób układu krążenia.

To także doskonały „pokarm dla mózgu”, dzięki cholinie świetnie wpływa na jego prawidłową pracę, wspiera koncentrację i pamięć. Cholina działa również korzystnie na pracę serca i układu krwionośnego, chroni je przed chorobami. W jajkach znajduje się także lecytyna, dzięki której obecny w jajku cholesterol nie odkłada się w organizmie. Lecytyna chroni także organizm przed chorobami układu krwionośnego.

Jajka to także świetny produkt dla osób, które chcą schudnąć. Śniadanie, do którego dodasz jajka, sprawi, że na długo będziesz czuć się syty. Ile kalorii ma jajko na miękko? W jednym jajku znajdziesz około 80 kcal. Co więcej, białko jaj to doskonały budulec dla mięśni, co jest szczególnie istotne dla osób, które trenują.

Jak ugotować idealne jajko na miękko?

Ile ludzi, tyle sposobów na idealne jajko na miękko. Przyjmuje się, że czas gotowania jajka na miękko to cztery minuty. Jeśli jednak w lodówce mamy wyjątkowo duże egzemplarze, możesz poczekać dodatkową minutę lub dwie minuty. Wszystko zależy od tego, czy chcesz, by białko było całkowicie ścięte, czy może lekko płynne.

Jak ugotować jajko na miękko w zimnej wodzie? Wystarczy, że do garnka wlejesz wodę, a następnie umieścisz w niej jajka, możesz dodać odrobinę soli. Poczekaj, aż woda zacznie wrzeć, odczekaj cztery minuty, wówczas powinieneś uzyskać idealne jajko na miękko. Przydatnym gadżetem podczas gotowania jajek może być nakłuwacz, który pozwoli wyrównać ciśnienie w jajku, dzięki czemu skorupka nie pęknie.

Jajko na miękko a jajko na twardo?

Okazuje się, że korzystniejsze dla zdrowia jest jedzenie jajek na miękko. Płynne żółtko ma mniej „złego” cholesterolu oraz więcej witamin. Co więcej, białko jaja, które nie jest całkowicie ścięte, jest lepiej przyswajane przez organizm. Podczas bardzo długiego gotowania, jajka tracą również lecytynę.

Dodatkowo jajka na twardo są bardziej ciężkostrawne od tych na miękko. Często jajka na twardo podaje się je wraz z majonezem. Takie zestaw nie tylko może przysłużyć się do wystąpienia chorób układu krwionośnego, podwyższonego poziomu cholesterolu, ale i wpłynie negatywnie na figurę.

Jak często można jeść jajka?

Jeżeli nie cierpisz z powodu wysokiego cholesterolu, chorób układu krążenia, czy miażdżycy, nie ma większych przeciwwskazań do tego, aby jajka znalazły się w twojej codziennej diecie. Oczywiście to, ile możesz ich jeść, jest zależne od twojego wzrostu i wagi oraz tego, jak wygląda całokształt twojej diety w ciągu dnia. Osoby zdrowe, bez problemu mogą jeść od jednego do dwóch jajek dziennie.

Szukasz pomysłu na jajeczne śniadanie? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.

1. Jajka po turecku

 Jajka po turecku Zobacz przepis

Jajka po turecku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Jajko w awokado

 Jajko w awokado Zobacz przepis

Jajko w awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Zapiekane jajko

 Zapiekane jajko Zobacz przepis

Zapiekane jajko / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Jajka na miękko

 Jajka na miękko Zobacz przepis

Jajka na miękko / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Tosty z jajkiem

 Tosty z jajkiem Zobacz przepis

Tosty z jajkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Jajka po benedyktyńsku (w stylu kalifornijskim)

 Jajka po benedyktyńsku (w stylu kalifornijskim) Zobacz przepis

Jajka po benedyktyńsku (w stylu kalifornijskim) / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Jajka w kokilkach

 Jajka w kokilkach Zobacz przepis

Jajka w kokilkach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Muffinkowe jajka

 Muffinkowe jajka Zobacz przepis

Muffinkowe jajka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Jajko po benedyktyńsku

 Jajko po benedyktyńsku Zobacz przepis

Jajko po benedyktyńsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Szakszuka

 Szakszuka Zobacz przepis

Szakszuka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Dodajesz ją do sałatek. Na zmarszczki działa jak żelazko »

Napoje o niskim i wysokim indeksie glikemicznym. Jak wypadają te ulubione? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka ziemniaczana pychotka

Bardzo lubimy serwować na kolację różne sałatki. Szczególnymi względami cies...

Odsłon: 21858

15 min
42
Dania główne Kluski ziemniaczane z okrasą

Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...

Odsłon: 137

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Marynowany dereń à la oliwki. Co jeszcze można zrobić z derenia?

Czym wyróżnia się dereń i dlaczego warto go wykorzystać w domowych przetworach? Jakie właściwości kryją jego owoce? I co to właściwie jest słynna d...

1
Informacje MC Smart pod choinkę? Sprawdź, dlaczego to dobry pomysł!

Zastanawiasz się nad idealnym prezentem na święta? Chcesz zaskoczyć bliskich czymś nowoczesnym i funkcjonalnym? MC Smart to odpowiedź na Twoje potr...

0
Informacje Jedzenie na poprawę koncentracji w pracy - zdrowe lunchboxy

W dzisiejszym zabieganym świecie, pełnym obowiązków i wyzwań, utrzymanie wysokiego poziomu koncentracji w pracy jest kluczowe dla efektywności i pr...

0
Informacje Pomysły na szybki i pożywny obiad. Niedrogo, zdrowo i smacznie

Szukasz pomysłów na szybki i pożywny obiad? Wbrew pozorom nie musisz ograniczać się jedynie do kurczaka, ziemniaków i surówki. Równie dobrze możesz...

3