Dania jednogarnkowe

Jedz dwa jajka na twardo dziennie. Szybko zauważysz zmiany w samopoczuciu

Nie jest tajemnicą, że jajka kryją w sobie wiele cennych właściwości odżywczych, są świetnym źródłem białka, witaminy A, D, K i E, witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak: żelazo, cynk, fosfor czy selen. Czy wiesz jednak, co możesz się wydarzyć, kiedy zaczniesz jeść dwa jajka na twardo dziennie? Sprawdź, jakie wpłynie to na twój organizm.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jajka to idealny pomysł na śniadanie. Doskonale smakują zarówno w formie jajecznicy, omletu, jak i jajek na twardo. Z tych ostatnich można wyczarować smaczną pastę jajeczną lub po prostu położyć je na kanapkach. Czy jajka można jednak jeść codziennie? Co się stanie, kiedy każdego dnia zjesz dwa jajka?

Sprawdź także: Napój odchudzający, który spala tłuszcz. Ma tylko dwa składniki

Co zawierają jajka na twardo?

W jajkach znajdziesz zdrowe tłuszcze, witaminy, minerały i aminokwasy. Jajka są doskonałym „pokarmem dla mózgu”, wszystko za sprawą znajdującym się w nich cholinie, witaminie B12 oraz lecytynie. Śniadanie z dodatkiem jajek będzie świetną propozycją na rozpoczęcie dnia dla uczniów i osób pracujących umysłowo, ponieważ zwiększy to ich koncentrację oraz zdolność do zapamiętywania. Jajka zawierają również witaminę D oraz wapń, która wzmacnia kości i zęby.

Chcesz mieć promienną skórę, zdrowe włosy i paznokcie? Jedz jajka! Znajdziesz w nich witaminy i minerały, które wpłyną na stan twojej cery, zadbają o mocne paznokcie oraz lśniące włosy.

Wiele osób obawia się codziennego jedzenia jajek, ponieważ powszechnie uważa się, że mogą one podnieść poziom „złego” cholesterolu. Warto jednak dodać, że w jajkach znajdują się substancje obniżające jego poziom, czyli kwasy omega-3 i lecytyna. Oczywiście, z jajkami tak jak z każdym innym produktem, nie należy przesadzać. Jeżeli masz zbyt wysoki poziom cholesterolu, nie powinieneś przekraczać trzech żółtek w ciągu dnia.

Co więcej, regularne jedzenie jajek wpływa korzystnie na zdrowie oczu. Substancje takie jak zeaksantyna, karotenoidy oraz luteina pomagają chronić oczy przed zaćmą, a także szkodliwym promieniowaniem słonecznym.

Dlaczego warto jeść jajka na twardo?

Regularne jedzenie jajek ma pozytywny wpływ na twoje zdrowie. Pomaga zadbać o układ krwionośny. Ponadto zawarty w nich kwas foliowy pomaga produkować czerwone krwinki, dlatego spożywanie jajek będzie pomagało chronić organizm przed anemią.

Jeżeli chcesz zrzucić zbędne kilogramy oraz zadbać o zdrową i wysportowaną sylwetkę, powinieneś włączyć jajka do swojej diety. Zawierają one cenne białko, które pomaga zwiększyć uczucie sytości po posiłki oraz budować mięśnie.

Co więcej, według badań jajka mają właściwości przeciwnowotworowe. Ich regularne spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi. Jajka, ze względu na to, że są cennym źródłem składników odżywczych, polecane są również kobietom w ciąży. Zawarty w nich kwas foliowy pomaga chronić płód.

Jak ugotować idealne jajka na twardo?

Gotowanie jajek może przysparzać wielu trudności. Wiele osób ma wątpliwości, ile minut powinno się je gotować, aby wyszły idealnie. Oczywiście „idealnie”, dla każdego będzie oznaczało co innego. Istnieje pokaźna grupa zwolenników jajek na miękko, w opozycji stoją natomiast fani tych na twardo. W pierwszym przypadku wystarczy gotować jajka około trzech minut, jeśli natomiast wolimy mocno ścięte żółtko, należy trzymać je w wodzie, aż osiem minut. Dla zwolenników ściętego białka oraz lekko płynnego żółtka poleca się odczekać około pięciu minut.

Jeden z użytkowników platformy Tik-Tok podjął się ciekawego, jajecznego eksperymentu. Ugotował dziewięć jaj, każde w innym czasie. Sprawdź, ile według niego powinno gotować się idealne jajko.

@fitsy.eu Zdarzyło Wam się kiedyś zrobić na miękko lekko za twardo? 😂 Tu gotowy poradnik. #wiemcojem #gotowanie #jajka ♬ Backyard Boy - Claire Rosinkranz

Chcesz przygotować pyszne, jajeczne danie? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.

1. Jajko w awokado

 Jajko w awokado Zobacz przepis

Jajko w awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Jajka gotowane

 Jajka gotowane Zobacz przepis

Jajka gotowane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Jajka po szkocku

 Jajka po szkocku Zobacz przepis

Jajka po szkocku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Tosty z jajkiem

 Tosty z jajkiem Zobacz przepis

Tosty z jajkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Jajka z łososiem

 Jajka z łososiem Zobacz przepis

Jajka z łososiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Jajka po turecku

 Jajka po turecku Zobacz przepis

Jajka po turecku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Zapiekane jajko

 Zapiekane jajko Zobacz przepis

Zapiekane jajko / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Jajko w koszulce z warzywami, na toście

 Jajko w koszulce z warzywami, na toście Zobacz przepis

Jajko w koszulce z warzywami, na toście / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Omlet jak pizza

 Omlet jak pizza Zobacz przepis

Omlet jak pizza / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Jajko sadzone

 Jajko sadzone Zobacz przepis

Jajko sadzone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jajko po mistrzowsku, czyli jak ugotować jajko na miękko? »

Jakie właściwości ma czerwony ryż? Pomaga obniżyć cholesterol »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka z kapusty pekińskiej

Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych olejem i sokiem z cytryny.

Odsłon: 2568

15 min
10
15 min
2
Sałatki Surówka z kapusty kiszonej

Dzisiaj surówka z świeżo ukiszonej mojej kapusty, przygotowanie tej surówki j...

Odsłon: 68

15 min
2
Przetwory Kapusta kiszona w słoikach

Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...

Odsłon: 69

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Jarzębina – jesienny przysmak w 5 odsłonach

Jarzębina, choć często kojarzona głównie z goryczką i czerwonymi koralami na gałęziach, skrywa w sobie bogactwo smaków i cennych właściwości zdrowo...

1
Informacje Szybkie i zdrowe gotowanie z air fryerem – niezastąpiony pomocnik w kuchni

Zastanawiasz się, czy air fryer to tylko kolejny kuchenny gadżet, czy może prawdziwa rewolucja? Zdrowe gotowanie w szybkim tempie to marzenie wielu...

0
Informacje Tradycyjny przepis na poznański specjał. Oryginalne rogale świętomarcińskie

Rogal świętomarciński to przysmak wypiekany z okazji dnia Świętego Marcina. Nadziewany białym makiem, orzechami i obficie polany lukrem, zachwyca s...

20
Informacje Jak wybrać sprzęt AGD do nowoczesnej kuchni?

Wraz z postępem technologicznym w naszych domach coraz częściej pojawiają się inteligentne urządzenia, które znacząco ułatwiają przyrządzanie pełno...

0