Spis treści:
- Jakie ciasta można mrozić?
- Jak długo można przechowywać zamrożone ciasta?
- Jak zamrozić ciasto?
- Jakich ciast nie wolno mrozić?
- Jak rozmrażać ciasto?
Mrożenie wypieków to prosty i skuteczny sposób na przedłużenie ich świeżości. Niestety, nie każdy rodzaj ciasta się do tego nadaje.
Sprawdź także: Najpopularniejsze przepisy 2022 roku. To one królowały na smaker.pl
Mrożenie wypieków – jakie ciasta można zamrozić?
Sposobów na przechowywania ciasta w niskiej temperaturze jest kilka. Jeśli przygotowujemy kruche wypieki, nadmiar surowego ciasta możemy umieścić w zamrażarce tuż po wyrobieniu, jeszcze przed pieczeniem. Dzięki temu zachowamy je na kolejną okazję i oszczędzimy sporo czasu potrzebnego na zagniecenie placka. To samo możemy zrobić z ciastem francuskim i drożdżowym. W przypadku tego ostatniego musimy się jednak liczyć z faktem, że czas potrzebny na jego ponowne wyrośnięcie znacznie się wydłuży.
Jeśli natomiast chcemy zamrozić już upieczone ciasto, musimy przemyśleć, czy nie ulegnie ono zepsuciu podczas rozmrażania. Specjalnie dla osób zastanawiających się, jakie ciasta można mrozić, przygotowaliśmy poniższą listę:
• ciasta ucierane,
• ciasta drożdżowe,
• ciasta twarogowe,
• ciasta biszkoptowe,
• ciasto piernikowe oraz pierniczki,
• sernik,
• ciasteczka kruche, owsiane oraz te z ciasta francuskiego,
• torty i ciasta z masami,
• słodkie bułki.
Mrożenie wypieków – jak długo przechowywać zamrożone ciasto?
Tego typu wypieki można trzymać w zamrażarce nawet trzy miesiące. Nie utracą w tym czasie swoich walorów smakowych, a po rozmrożeniu będą apetyczne i świeże. Aby jednak nie straciły estetycznego wyglądu, najlepiej zamrażać je bez polew, glazur, kolorowej posypki, cukru pudru czy lukru. Warto więc o tym pomyśleć jeszcze przed ozdobieniem słodkich wypieków.
Jak zamrozić ciasto?
Planując zamrażanie części słodkości, należy wziąć pod uwagę kilka wskazówek:
- ciasto powinno się zamrażać, gdy jest ono surowe lub zaraz po upieczeniu i wystudzeniu – mrożenie wypieków, które mają już kilka dni, sprawi, że po rozmrożeniu będą one suche i mniej smaczne,
- ciasto oraz ciasteczka najlepiej zamrażać w specjalnie przygotowanych pojemnikach – owinięcie ich folią spożywczą może spowodować przymarznięcie jej do wierzchniej warstwy ciasta i problemy z rozmrażaniem,
- ciasto, które chcemy podawać w kawałkach, najlepiej pokroić na mniejsze porcje przed zamrożeniem i ułożyć w niewielkich odstępach od siebie,
- mrożąc torty lub ciasta przełożone masą, najlepiej umieścić je w zamrażarce na podstawce lub talerzu na ok. 30 min, następnie, po lekkim odmrożeniu wyjąć, owinąć folią aluminiową i ponownie umieścić w zamrażarce.
Jakich ciast nie wolno mrozić?
Mimo że mrożenie wypieków jest powszechną praktyką, nie zawsze jest ono skuteczne. Niektóre ciasta nie nadają się do przechowywania w tak niskiej temperaturze. Należą do nich m.in.:
Mrożenie tych wypieków nie jest zalecane, ponieważ w procesie rozmrażania mogą się rozpaść.
Jak rozmrażać wypieki?
W tym przypadku wiele zależy od ich rodzaju. Większość ciast najlepiej przełożyć to lodówki na noc lub rozmrażać w temperaturze pokojowej. Można w tym celu użyć również specjalnego trybu mikrofalówki.
Ciasta drożdżowe można rozmrażać w piekarniku, w temperaturze ok. 180 stopni. Pozwoli to na ich delikatne podpieczenie i sprawi, że będą miękkie i ciepłe.
Jeśli natomiast zamrozimy ciasto francuskie, po wyjęciu z zamrażarki, możemy je umieścić w piekarniku bez wcześniejszego rozmrażania.
Należy również pamiętać, że równie ważnym pytaniem jest to, o to, jak długo można przechowywać ciasto po rozmrożeniu? Zaleca się zjedzenie go jeszcze tego samego dnia, najlepiej więc przed zamrożeniem podzielić je na porcje i wyjmować z zamrażarki tylko tyle, ile potrzebujemy danego dnia.
Zobacz także:
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem: Idealny pomysł na śniadanie »
Jadasz pieczywo na śniadanie? Spróbuj japońskiego chleba »
Domowe sposoby na wykorzystanie piwa. Używaj go do podlewania kwiatów »