Spis treści:
- Jakie ciasta można mrozić?
- Jak długo można przechowywać zamrożone ciasta?
- Jak zamrozić ciasto?
- Jakich ciast nie wolno mrozić?
- Jak rozmrażać ciasto?
Mrożenie wypieków to prosty i skuteczny sposób na przedłużenie ich świeżości. Niestety, nie każdy rodzaj ciasta się do tego nadaje.
Sprawdź także: Najpopularniejsze przepisy 2022 roku. To one królowały na smaker.pl
Mrożenie wypieków – jakie ciasta można zamrozić?
Sposobów na przechowywania ciasta w niskiej temperaturze jest kilka. Jeśli przygotowujemy kruche wypieki, nadmiar surowego ciasta możemy umieścić w zamrażarce tuż po wyrobieniu, jeszcze przed pieczeniem. Dzięki temu zachowamy je na kolejną okazję i oszczędzimy sporo czasu potrzebnego na zagniecenie placka. To samo możemy zrobić z ciastem francuskim i drożdżowym. W przypadku tego ostatniego musimy się jednak liczyć z faktem, że czas potrzebny na jego ponowne wyrośnięcie znacznie się wydłuży.
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Jeśli natomiast chcemy zamrozić już upieczone ciasto, musimy przemyśleć, czy nie ulegnie ono zepsuciu podczas rozmrażania. Specjalnie dla osób zastanawiających się, jakie ciasta można mrozić, przygotowaliśmy poniższą listę:
• ciasta ucierane,
• ciasta drożdżowe,
• ciasta twarogowe,
• ciasta biszkoptowe,
• ciasto piernikowe oraz pierniczki,
• sernik,
• ciasteczka kruche, owsiane oraz te z ciasta francuskiego,
• torty i ciasta z masami,
• słodkie bułki.
Mrożenie wypieków – jak długo przechowywać zamrożone ciasto?
Tego typu wypieki można trzymać w zamrażarce nawet trzy miesiące. Nie utracą w tym czasie swoich walorów smakowych, a po rozmrożeniu będą apetyczne i świeże. Aby jednak nie straciły estetycznego wyglądu, najlepiej zamrażać je bez polew, glazur, kolorowej posypki, cukru pudru czy lukru. Warto więc o tym pomyśleć jeszcze przed ozdobieniem słodkich wypieków.
Jak zamrozić ciasto?
Planując zamrażanie części słodkości, należy wziąć pod uwagę kilka wskazówek:
- ciasto powinno się zamrażać, gdy jest ono surowe lub zaraz po upieczeniu i wystudzeniu – mrożenie wypieków, które mają już kilka dni, sprawi, że po rozmrożeniu będą one suche i mniej smaczne,
- ciasto oraz ciasteczka najlepiej zamrażać w specjalnie przygotowanych pojemnikach – owinięcie ich folią spożywczą może spowodować przymarznięcie jej do wierzchniej warstwy ciasta i problemy z rozmrażaniem,
- ciasto, które chcemy podawać w kawałkach, najlepiej pokroić na mniejsze porcje przed zamrożeniem i ułożyć w niewielkich odstępach od siebie,
- mrożąc torty lub ciasta przełożone masą, najlepiej umieścić je w zamrażarce na podstawce lub talerzu na ok. 30 min, następnie, po lekkim odmrożeniu wyjąć, owinąć folią aluminiową i ponownie umieścić w zamrażarce.
Jakich ciast nie wolno mrozić?
Mimo że mrożenie wypieków jest powszechną praktyką, nie zawsze jest ono skuteczne. Niektóre ciasta nie nadają się do przechowywania w tak niskiej temperaturze. Należą do nich m.in.:
Mrożenie tych wypieków nie jest zalecane, ponieważ w procesie rozmrażania mogą się rozpaść.
Jak rozmrażać wypieki?
W tym przypadku wiele zależy od ich rodzaju. Większość ciast najlepiej przełożyć to lodówki na noc lub rozmrażać w temperaturze pokojowej. Można w tym celu użyć również specjalnego trybu mikrofalówki.
Ciasta drożdżowe można rozmrażać w piekarniku, w temperaturze ok. 180 stopni. Pozwoli to na ich delikatne podpieczenie i sprawi, że będą miękkie i ciepłe.
Jeśli natomiast zamrozimy ciasto francuskie, po wyjęciu z zamrażarki, możemy je umieścić w piekarniku bez wcześniejszego rozmrażania.
Należy również pamiętać, że równie ważnym pytaniem jest to, o to, jak długo można przechowywać ciasto po rozmrożeniu? Zaleca się zjedzenie go jeszcze tego samego dnia, najlepiej więc przed zamrożeniem podzielić je na porcje i wyjmować z zamrażarki tylko tyle, ile potrzebujemy danego dnia.
Zobacz także:
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem: Idealny pomysł na śniadanie »
Jadasz pieczywo na śniadanie? Spróbuj japońskiego chleba »
Domowe sposoby na wykorzystanie piwa. Używaj go do podlewania kwiatów »