Lodówka jest urządzeniem niezbędnym we współczesnej kuchni. Nie wszystko jednak powinno w niej lądować…


2. Ziemniaki

Ziemniaki

Zobacz też: Fakty i mity o ziemniakach | Te z zieloną skórką są trujące!

To fakt, ziemniaki lubią chłód. Dlatego dobrym dla nich miejscem jest piwnica czy spiżarnia (mają jeszcze ten atut, że jest w nich raczej ciemno, co ziemniaki także "lubią"). Zbyt niska temperatura, taka, jaka panuje w lodówce, nie jest dla nich najlepsza - w zbyt niskiej temperaturze zwiększa się ilość cukrów w ziemniakach, co wpływa na ich smak i właściwości przy gotowaniu. Lepiej schować je do papierowej torby (lub innej, przepuszczającej powietrze) i trzymać w możliwie chłodnym i ciemnym miejscu, np. w szafce.

Co najlepiej przechowywać w ciemnym i suchym miejscu? Zobacz!

Następna strona >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Tort seromakowy

Ciasto idealne na święta. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyjne polskie...

Odsłon: 671

60 min
8
>60 min
3
Dania główne Soczyste pierogi z mięsem

Czy jest szybki sposób na zrobienie pysznych pierogów? Jest! Tajemnica tkwi...

Odsłon: 102

30 min
6