Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Lodówka jest urządzeniem niezbędnym we współczesnej kuchni. Nie wszystko jednak powinno w niej lądować…


8. Niektóre świeże zioła

Świeże zioła

Zobacz też: Dlaczego zioła z supermarketów tak szybko usychają?

Świeże zioła najlepiej trzymać w szklance z niewielką ilością wody, poza lodówką. Wodę wymieniamy co 2 dni i traktujemy zioła jak bukiet świeżych kwiatów. Nieźle zniosą też przechowywanie w hermetycznych opakowaniach. Inaczej szybko stracą zapach i przesiąkną "lodówkowymi" woniami.

Wyjątkiem od tej reguły są świeży rozmaryn, tymianek i szczypiorek. Tę zieleninę najlepiej przechowywać w lodówce, w foliowym woreczku (nie musi być owinięta szczelnie), z papierowym ręcznikiem w środku.

Pamiętajmy, by nie myć ziół wcześniej niż tuż przed przyrządzeniem.

Chleb w lodówce? Zobacz, czy to się opłaca!

Następna strona >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy