Ewa Gotuje

Lodówka jest urządzeniem niezbędnym we współczesnej kuchni. Nie wszystko jednak powinno w niej lądować…


6. Oliwa

Oliwa

Zobacz też: Oliwa czyni cuda >>

Oliwa z oliwek i oleje kokosowe źle znoszą niskie temperatury. Na szczęście, lodówka nie sprawi, że będą niejadalne - staną się jedynie gęste i nieprzejrzyste. Trudniej będzie je wykorzystać do gotowania. Oliwę najlepiej trzymać w ciemnym miejscu.

Mitem jest przekonanie, że pod wpływem lodówkowej temperatury oliwa traci właściwości odżywcze. Nie jest też prawdą, że prawdziwa i wysokiej jakości oliwa powinna "zamarznąć" w lodówce. Owszem, może trochę zgęstnieć, ale nie ma to większego związku z jakością oliwy.

W lodówce najlepiej będzie olejowi lnianemu.

Lodówka źle wpłynie na miód. Zobacz, dlaczego!

Następna strona >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
2
Ciasta Ciasto z kremem budyniowym

Ciasto z kremem budyniowym to delikatne, maślane ciasto kruche wypełnione nad...

Odsłon: 30196

30 min
53
15 min
4
60 min
6
Ciasta Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Dzisiaj pieczemy szarlotki i jabłeczniki, tymczasem nasze babcie piekły jabłe...

Odsłon: 508

60 min
9