Boże Narodzenie na słono

Lodówka jest urządzeniem niezbędnym we współczesnej kuchni. Nie wszystko jednak powinno w niej lądować…


6. Oliwa

Oliwa

Zobacz też: Oliwa czyni cuda >>

Oliwa z oliwek i oleje kokosowe źle znoszą niskie temperatury. Na szczęście, lodówka nie sprawi, że będą niejadalne - staną się jedynie gęste i nieprzejrzyste. Trudniej będzie je wykorzystać do gotowania. Oliwę najlepiej trzymać w ciemnym miejscu.

Mitem jest przekonanie, że pod wpływem lodówkowej temperatury oliwa traci właściwości odżywcze. Nie jest też prawdą, że prawdziwa i wysokiej jakości oliwa powinna "zamarznąć" w lodówce. Owszem, może trochę zgęstnieć, ale nie ma to większego związku z jakością oliwy.

W lodówce najlepiej będzie olejowi lnianemu.

Lodówka źle wpłynie na miód. Zobacz, dlaczego!

Następna strona >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
78
Ciasta Domek z piernika

Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...

Odsłon: 180

>60 min
9
>60 min
14
Ciasta Miodownik świąteczny - CICHA NOC

Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...

Odsłon: 6805

>60 min
20
Ciasta Piernik wileński z mąki żytniej

Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....

Odsłon: 5602

>60 min
33