Sezon na dynię

Lodówka jest urządzeniem niezbędnym we współczesnej kuchni. Nie wszystko jednak powinno w niej lądować…


9. Chleb

Chleb

Zobacz: Rodzaje chleba >>

Chleb trzymany w lodówce szybciej sczerstwieje. Proces ten jest najszybszy w temperaturze tuż powyżej temperatury mrożenia. Pamiętajmy też, że chleb szybko traci swój świeży, smakowity zapach i chłonie inne. Trzymany w lodówce szybko zacznie mieć "lodówkowy" zapach.

Ale, niestety, jeśli pieczywo będzie przechowywane w chlebaku, w przeciągu 4 dni także przestanie dobrze smakować. Najlepiej więc wszelkie "nadwyżki" (chleb, którego nie zdołamy zjeść w ok. 4 dni) zamrozić w szczelnym woreczku.

Sczerstwiały chleb można na chwilę przywrócić do bardziej "świeżego" stanu za pomocą podgrzania do ok. 60 st. C - w piekarniku lub mikrofalówce. Ale wtedy chleb będzie trzeba od razu zjeść zanim ostygnie, bo później zrobi się jeszcze bardziej sczerstwiały.

Kawa najlepszym pochłaniaczem lodówkowych zapachów. Zobacz na następnej stronie!

Następna strona >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepsze rogaliki

To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...

Odsłon: 35668

60 min
45
Śniadania Pikantny serek śmietankowo - ziołowy

Przepis na ten serek jest prosty i szybki, a serek pyszny. Możemy go przygoto...

Odsłon: 918

15 min
9
Zupy Zupa gulaszowa na żeberkach

Gulaszowa to zupa wyjątkowo lubiana przez wszystkich. Jedna z najsmaczniejszy...

Odsłon: 1090

30 min
6

Przepis dnia

Dania główne Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...

Odsłon: 5996

30 min
12