Uczta Smaków - Hity z dawnych lat

To nie piłka plażowa, ale grzyb. Jeden z największych grzybów na świecie rośnie w ogrodzie lub na łące

Podczas spaceru natrafiłeś na duży, kulisty kształt wyłaniający się spośród trawy. Prawdopodobnie to purchawica olbrzymia. Grzyb, który zaskakuje swoim wyglądem, a także rozmiarami. To prawdziwy gigant wśród swojego gatunku! Niektóre osobniki mogą osiągać nawet ponad 100 centymetrów w obwodzie. Czy purchawica olbrzymia jest jednak jadalna?

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Purchawica olbrzymia, zwana również czasznicą olbrzymią, to grzyb, obok którego trudno przejść obojętnie. Białe kuliste kształty, olbrzymich rozmiarów to widok, który na pewno zaskoczył nie jednego grzybiarza. Czy grzyb ten nadaje się jednak do jedzenia? Jakie właściwości ma purchawica olbrzymia i co można z niej przygotować?

Sprawdź także: Grzybiarze go unikają, bo jest podobny do „szatana”. Jak rozpoznać borowika ceglastoporego?

Purchawica olbrzymia – co to za grzyb?

Jak wygląda purchawica olbrzymia? Grzyb ten należy do rodziny purchawkowatych, ma charakterystyczny kulisty, lekko spłaszczony kształt, występuje w kolorze białym. Również taki kolor ma jego miąższ. Obwód purchawicy może przekraczać 100 cm, podobno znajdowano również większe osobniki.

W dotyku purchawica olbrzymia przypomina gąbkę lub watę. Grzyb ten występuje od sierpnia do października. Gdzie rośnie czasznica olbrzymia? Można ją spotkać na łąkach, w lasach, w zagajnikach, na pastwiskach, a nawet w parkach. Grzyb ten lubi wilgotne gleby oraz towarzystwo pokrzyw.

Czy purchawica olbrzymia jest jadalna?

Pomimo zaskakującego wyglądu purchawicę olbrzymią można jeść. Należy jednak pamiętać, by spożywać ją jedynie, wtedy gdy jest całkowicie biała. Kiedy zaczyna ciemnieć, a jej kolor można określić jako brązowawy lub oliwkowy, to znak, że grzyb jest już dojrzały. Wówczas zaczyna produkować zarodniki i nie nadaje się do spożycia.

Purchawica olbrzymia – wartości odżywcze

Grzyb ten w większości składa się z wody, dzięki czemu bez obaw można jeść ją na diecie. Purchawica olbrzymia jest źródłem witamin z grupy B, związków mineralnych takich jak miedź, jod, fosfor, potas czy selen, oraz błonnika pokarmowego. Dostarcza również nienasyconych kwasów tłuszczowych, które działają przeciwnowotworowo oraz wspierają układ odpornościowy.

Jedzenie purchawicy olbrzymiej pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Co więcej, w jej składzie znajdziemy kalwacynę, dzięki czemu grzyb ten wykazuje działanie antybakteryjne.

Jak jeść purchawicę olbrzymią?

Co ciekawe wielu kulinarnych smakoszy uważa purchawicę olbrzymią za jeden z najsmaczniejszych grzybów. Jej smak jest dość wyrazisty, może przypominać nieco pieczarkę. Można przyrządzić ją na kilka sposobów.

Panierowana purchawica olbrzymia

Dzięki potężnym rozmiarom z purchawicy olbrzymiej można zrobić wegetariańskiego sznycla. Wystarczy dokładnie umyć grzyba, pokroić w plastry o grubości około dwóch i pół centymetra, oprószyć pieprzem i solą, a następnie panierować jak klasycznego kotleta. Na koniec purchawicę należy usmażyć na maśle klarowanym na złoty kolor.

Purchawica à la pizza

Jeśli lubisz dania kuchni włoskiej, możesz pokusić się o przygotowanie pizzy z purchawicy olbrzymiej. Pokrojone w plastry o grubości około trzech centymetrów grzyby usmaż na oliwie z oliwek na złoty kolor. Następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wyłóż sos pomidorowy, oraz ulubione dodatki np. szynkę, pomidory czy oliwki, posyp serem mozzarella. Piecz w 200 stopniach przez kilkanaście minut, aż ser ładnie się zarumieni.

Carpaccio z purchawicy olbrzymiej

Prawdziwi smakosze mogą skusić się na przygotowanie carpaccio z purchawicy olbrzymiej. Umytego grzyba kroi się w cieniutkie plasterki, dodaje sól, pieprz, odrobinę oliwy z oliwek, kilka kropli soku z cytryny oraz tarty ser parmezan. Można podawać go w towarzystwie dojrzewającej szynki.

Zobacz także:

Kiedy jadalne grzyby mogą stać się trujące? Jak prawidłowo przechowywać grzyby »

Jakie grzyby możesz wyhodować w domu? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa fasolowa ze starego zeszytu

Grochowa czy fasolowa? Temat, który wywiera gorące dyskusje :) Rozwiewając w...

Odsłon: 205

60 min
2
Desery Ciasto na maślance z chia i owocami

Delikatne, puszyste i aromatyczne ciasto z nasionami chia, cynamonem oraz sez...

Odsłon: 186

60 min
6
30 min
1
Desery Napoleonka bez pieczenia

Klasyczna napoleonka to często ulubione ciasto rodzinne, choć jej wykonanie j...

Odsłon: 214

60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z winogron? Poznaj ich właściwości

Winogrona to owoce z wieloletnią tradycją. Mówiono o nich już w pismach ze starożytnego Egiptu i Mezopotamii. Winorośle, na których rosły, uprawion...

0
Wideo Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem

Ryż z jabłkami to idealny obiad, który warto przyrządzić w sezonie jesiennym. Jest lekki, delikatny, a dzięki dodatkowi cynamonu bardzo aromatyczny...

1
Wideo Smażone jabłka w cieście z cukrem pudrem

To danie sprawdzi się zarówno na słodkie śniadanie, obiad, jak i pyszny podwieczorek. Jabłka w cieście z cukrem pudrem to potrawa, którą chyba, każ...

0
Informacje Lecznicza nalewka z kasztanów do picia i nacierania. Koniec kłopotów z żylakami i cellulitem

Kasztany wzbudzają w nas sentyment, w końcu chyba każdy chociaż raz podczas drogi do szkoły wypatrywał lśniących skarbów wśród jesiennych liści. Z...

0