Spis treści:
- Co to jest serce palmy?
- Serce palmy - wartości odżywcze
- Serce palmy - właściwości zdrowotne
- Kto powinien jeść serce palmy?
- Serce palmy - zastosowanie w kuchni
Mało kto potrafi odpowiedzieć na pytanie: co to jest serce palmy? Tymczasem okazuje się, że warzywo świetnie sprawdzi się w kuchni i to nie tylko jako zamiennik mięsa. Odkryj jego właściwości zdrowotne i zastosowanie kulinarne.
Sprawdź także: Niedoceniane warzywo, które poprawia trawienie i zmniejsza ciśnienie krwi
Co to jest serce palmy?
Serce palmy, inaczej nazywane też palmito, chonta lub swamp cabbage, jest warzywem, które wykorzystuje się do celów kulinarnych. Jak pozyskuje się serce palmy? Wycina się je naturalnie, z rdzenia młodego, rosnącego pnia niektórych gatunków palm. Są to m.in. palmy kokosowa, warzywna, brzoskwiniowa czy sabal.
Niestety, proces ten jest równoznaczny ze ścięciem drzewa, a więc również ich obumarciem. Aby zapobiec masowemu wycinaniu dziko rosnących drzew, rozpoczęto hodowlę i uprawę palmy brzoskwiniowej, specjalnie do pozyskiwania serca. Eksportem warzyw zajmuje się m.in. Kostaryka, Hawaje czy Ekwador. Ostatnie z państw wysyła serca palm do Europy. Ze względu na sposób pozyskiwania, jest to drogi przysmak. Za 450 g marynowanego serca palmy zapłacisz ok. 15 złotych.
Aby otrzymać serce palmy, najpierw usuwa się korę, następnie twardszą warstwę podkorową, a zostawia tylko biały rdzeń wraz z białą warstwą ochronną, zawierającą włókna. Potem usuwa się włókna i zostawia jedynie jadalny rdzeń. Jak smakuje serce palmy? Rdzeń cechuje się wyjątkowo delikatnym smakiem, nieco zbliżonym do szparagów lub karczochów. Warzywo jest łagodne, lekkie i chrupiące.
Serce palmy - wartości odżywcze
Serce palmy uznawane jest za roślinę optymalnie zdrowotną, która dostarcza organizmowi cennych minerałów. Prawie nie zawiera tłuszczu (0,6 g w 100 g), cukru i glutenu. Wartość energetyczna 100 g warzywa to 28 kcal - jest więc niskokaloryczne.
Jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, ryboflawiny i kwasu foliowego. Dostarcza organizmowi błonnika pokarmowego, witaminę C, ale też szereg innych mikroskładników. Zaliczają się do nich: magnez, cynk, żelazo, miedź, fosfor i mangan.
Serce palmy - właściwości zdrowotne
Wszystkie składniki odżywcze zawarte w palmito odpowiadają za właściwości zdrowotne. Błonnik wpływa na prawidłowe trawienie i reguluje pracę jelit, choćby zwalczając uporczywe zaparcia. Dzięki małej zawartości cukru, ale też obecności błonnika i manganu, charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.
Mikroelementy, a dokładnie mangan, przeciwdziałają osteoporozie. Z kolei obecność żelaza zapobiega anemii, tym bardziej że serce palmy zawiera też witaminę C, która przyspiesza wchłanianie żelaza. Witamina ta wzmacnia też oczywiście odporność organizmu. Chonta wykazuje działanie antyoksydacyjne i zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia się komórek.
Kto powinien jeść serce palmy?
Ze względu na łatwo przyswajalne białko, serce palmy to idealny zamiennik mięsa dla osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Jedząc warzywo, są w stanie zbilansować swój jadłospis. Palmito jest niskokaloryczne i zawiera błonnik, a to z kolei świetnie sprawdza się na diecie odchudzającej.
Kto powinien jeść serce palmy? Zaleca się je jeszcze osobom z problemami neurologicznymi - szczególnie z pamięcią lub koncentracją. Palmito uzupełni też niedobory cennych mikroskładników, choćby kwasu foliowego czy żelaza, a to kluczowe przy staraniach się o dziecko.
Serce palmy - zastosowanie w kuchni
Palmito uznawane jest raczej za kulinarny rarytas. Jak wykorzystać serce palmy w kuchni? To bardzo uniwersalne warzywo, które dostępne jest w postaci surowej lub w puszce czy słoiku. Najczęściej dodaje się je do sałatek, ale to niejedyny sposób na jego wykorzystanie. Chontę można piec, smażyć, marynować lub jeść prosto z puszki. Przygotuj salsę, tartę, zapiekankę albo gulasz z palmito. Możesz też samo warzywo przerobić na nietypowy makaron.
Z czym podawać serce palmy? Świetnie komponuje się z cytryną, czosnkiem czy szpinakiem. Dobrze smakuje z innymi warzywami, z dodatkiem soku z limonki i sosu rybnego. Jeśli planujesz sałatkę z sercem palmy, możesz użyć składników jak do wiosennej mieszanki albo postawić na owoce (m.in. mango, awokado, ananas, kokos).
Sałatka z sercem palmy
Zobacz przepisSałatka z sercem palmy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Kulinarne hity z PRL-u - ile z nich pamiętasz? Sprawdź się w quizie »
Obowiązkowa czynność z maślakami. Tylko tak unikniesz problemów żołądkowych »
Takie zmiany na skórze u dorosłego to sygnał alarmowy. Szwankują hormony lub metabolizm »