Ciasto
125 g masła
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
3 jajka
2 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki kakao
1 szklanka mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 szklanki mąki pszennej
Konfitura
½ kg malin
½ kg czerwonej porzeczki
½ szklanki wody
pęczek mięty
10 g pektyny
3 łyżki cukru
2 limonki
Krem
½ l śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 limonka
Poncz
2 limonki
5 łyżek cukru pudru
1 szklanka ciepłej wody
Pomada czekoladowa
100 g gorzkiej czekolady
100 g śmietanki kremówki
50 g masła
50 g cukru pudru
Dekoracja
lukier plastyczny biały, czerwony, ciemnozielony, granatowy oraz błękitny
3 łyżki cukru pudru
mięta
Zrobić ciasto: utrzeć masło z cukrem, dodać jajka, powidła, kakao, mleko, sodę oraz mąkę. Dobrze wymieszać, wylać do blaszki o wymiarach 24 x 40 cm. Piec około 25-30 minut w 180°C.
Owoce obrać z szypułek i zagotować razem z ½ szklanki wody i pęczkiem mięty. Konfiturę przetrzeć przez sitko, ponownie zagotować, dodać pektynę wymieszaną z cukrem i sok z limonek. Wystudzić. Przełożyć do rękawa cukierniczego.
Ubić śmietanę, dodać serek mascarpone, cukier puder i sok z limonki. Przełożyć do rękawa cukierniczego.
Poncz przygotować, mieszając sok z limonek, cukier puder i szklankę ciepłej wody.
Na małym ogniu rozpuścić czekoladę, śmietankę, masło i cukier puder.
Uformować dekoracje z lukru plastycznego. Posmarować je cukrem pudrem, by się nie lepiły.
Wycięte ciasto nasączyć, włożyć do szklanek. Na nie nałożyć konfiturę, krem i ponownie konfiturę. Całość przykryć drugą warstwą biszkoptu. Wierzch posmarować pomadą. Ułożyć dekoracje z lukru plastycznego. Udekorować listkami mięty.