Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Do ciasta Marysia dodawała wiśniowej konfitury, natomiast krem przygotowała z malin. Jesteśmy ciekawi, jak smakuje takie połączenie smaków.

Ciasto

125 g masła
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
3 jajka
2 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki kakao
1 szklanka mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 szklanki mąki pszennej

Konfitura

½ kg malin
½ kg czerwonej porzeczki
½ szklanki wody
pęczek mięty
10 g pektyny
3 łyżki cukru

2 limonki

Krem

½ l śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 limonka

Poncz

2 limonki
5 łyżek cukru pudru
1 szklanka ciepłej wody

Pomada czekoladowa

100 g gorzkiej czekolady
100 g śmietanki kremówki
50 g masła
50 g cukru pudru

Dekoracja

lukier plastyczny biały, czerwony, ciemnozielony, granatowy oraz błękitny

3 łyżki cukru pudru
mięta

Zrobić ciasto: utrzeć masło z cukrem, dodać jajka, powidła, kakao, mleko, sodę oraz mąkę. Dobrze wymieszać, wylać do blaszki o wymiarach 24 x 40 cm. Piec około 25-30 minut w 180°C.

Owoce obrać z szypułek i zagotować razem z ½ szklanki wody i pęczkiem mięty. Konfiturę przetrzeć przez sitko, ponownie zagotować, dodać pektynę wymieszaną z cukrem i sok z limonek. Wystudzić. Przełożyć do rękawa cukierniczego.

Ubić śmietanę, dodać serek mascarpone, cukier puder i sok z limonki. Przełożyć do rękawa cukierniczego.

Poncz przygotować, mieszając sok z limonek, cukier puder i szklankę ciepłej wody.

Na małym ogniu rozpuścić czekoladę, śmietankę, masło i cukier puder.

Uformować dekoracje z lukru plastycznego. Posmarować je cukrem pudrem, by się nie lepiły.

Wycięte ciasto nasączyć, włożyć do szklanek. Na nie nałożyć konfiturę, krem i ponownie konfiturę. Całość przykryć drugą warstwą biszkoptu. Wierzch posmarować pomadą. Ułożyć dekoracje z lukru plastycznego. Udekorować listkami mięty.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Schab w sosie koperkowym

Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...

Odsłon: 34157

30 min
38
Przekąski Znamienita przekąska

Delikatne ciasto , aromatyczne dodatki, super przekąska do pracy lub na drugi...

Odsłon: 481

30 min
3
Desery Cynamonki

Obłędnie delikatne cynamonki z polewą na bazie mascarpone rozpieszczają tak,...

Odsłon: 4820

>60 min
9
Zupy Zupa wiśniowa

Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...

Odsłon: 1362

30 min
8
Przekąski Paszteciki krucho-drożdżowe

Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...

Odsłon: 113599

60 min
199
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 11725

60 min
29