Dania jednogarnkowe

Czy Anna Boleyn była wiedźmą? Gdzie tkwił sekret urody kurtyzany Madame Tallien? W każdej z tych historii występują truskawki. Mity, historie i przesądy związane z truskawkami znane są od starożytności, niektóre z nich przetrwały do dziś.

Fot. 123RF/Picsel

Poglądy naszych przodków często wydają nam się śmieszne i irracjonalne. Niektóre z nich jednak do dziś wprowadzane są w życie, funkcjonują jako tradycja i zwyczaje - również te związane z poziomkami i truskawkami.

Początkowo wierzono, że poziomki nie mogą być niczym dobrym dla człowieka. W mitach egipskich każdy, kto zjadł 300 sztuk poziomek w ciągu godziny, zamieniał się w dzikiego kota. W XII wieku święta Hildegarda von Bingen uznała, że owoce te są szkodliwe dla zdrowia - do wniosku tego doszła, gdy w klasztornym ogrodzie zobaczyła węża jedzącego trujące grzyby wśród zagonów poziomek. Według niej spożywanie poziomek powodowało zakażenie organizmu toksycznym śluzem, który napełniał płuca człowieka aż do jego śmierci.

Wierzono też, że truskawki mają wpływ na kobiety w ciąży. Jeśli kobieta ciężarna, w trakcie przechodzenia przez pole, na którym rosły truskawki, dotknęła jakiegoś fragmentu swojego ciała, należało się spodziewać, iż dziecko będzie miało znamię w tym miejscu. Inni wierzyli, że jedzenie truskawek w trakcie ciąży spowoduje, iż dziecko będzie miało czerwone znamiona na całym ciele.

Znamię na szyi w kształcie truskawki miała Anna Boleyn druga żona króla Henryka VIII - niektórzy uważali ją przez to za wiedźmę - zarzucono jej, między innymi, doprowadzenie do małżeństwa z królem za pomocą czarów. Jak wiadomo Anna Boleyn została stracona, ale zarzuty kierowane pod jej adresem były fikcyjne, i stanowiły tylko pretekst dla króla, aby pozbyć się żony - mimo tego, owo znamię przyczyniło się do tego, że udowodniono jej bycie czarownicą.

We Francji truskawki używano do kąpieli. Madame Tallien, kurtyzana na dworze Napoleona, codziennie rano kąpała się w wodzie z dodatkiem 10 kilogramów rozgniecionych truskawek, a potem nacierano ją gąbkami nasączonymi mlekiem i perfumami. Ponoć właśnie dzięki tym zabiegom, długo zachowała ona olśniewającą urodę i zawsze świeżą cerę.

Truskawki znane były jednak nie tylko sferom wyższym. W Bawarii rolnicy każdej wiosny używali truskawek, aby zapewnić bydłu zdrowie - rytuał ten praktykowany jest do dziś. Do rogów krów przywiązuje się małe koszyczki wypełnione truskawkami, jako dar dla elfów, które uwielbiają te słodkie owoce, i w podziękowaniu za ów dar sprawiają, iż bydło rodzi zdrowe potomstwo i jest obfite w mleko.

Chociaż dziś nie wierzymy w większość tych przesądów, trzeba przyznać, że kąpiel w truskawkach może brzmieć kusząco nawet dla największych sceptyków. Zwłaszcza, że udowodniono, iż truskawki świetnie wpływają na skórę i zapobiegają starzeniu się. Może warto wypróbować sposób Madame Tallien i zrobić sobie truskawkową kąpiel?

Sprawdź przepis ewelka1802 na wspaniałe truskawki w czekoladzie oraz przepis granita na lodowy deser z truskawkami.


Autor tekstu: Anna Lenczowska

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 234

15 min
8

Przepis dnia

Dania główne Leniwe z sosem żurawinowym

Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...

Odsłon: 2562

30 min
33
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 406

30 min
3
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 134

15 min
6
>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

0
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

7