Sprawdzone przepisy na karnawał

Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka?

Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych.


Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w przygotowaniu, nie wymagającą dużej ilości składników i wykorzystującą to, co rodzi ziemia. Jest to także potrawa uniwersalna, którą, bez większych modyfikacji, można podać na kilka różnych sposobów.


Kopytka doskonale wypadają solo, ze skwarkami, z cebulką, ze zrumienioną bułką tartą lub z sosem mięsnym, czy grzybowym, a także - po drobnych modyfikacjach - na słodko. Mogą być daniem głównym, mogą być także dodatkiem. Zawsze smakują dobrze i są lepsze od zwykłych ziemniaków.


Jak zrobić dobre kopytka? Wystarczy ugotować ziemniaki, bądź po prostu sięgnąć po resztki z obiadu. Następnie musimy je rozdrobnić i rozrobić z jajkiem oraz zagęścić mąka. Następnie wyrabiamy kulę ciasta, z kuli formujemy wałek i ostrym nożem wykrawamy charakterystyczne kluski. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie, z kroplą oleju, by się nie posklejały, aż do wypłynięcia. Serwujemy od razu lub po odsmażeniu. Proporcje zazwyczaj podaje się na oko, w zależności od jakości ziemniaków. Mąki dodajemy tyle, by ciasto wyszło zwięzłe, ale nie za twarde.


Jeśli do masy kopytkowej dodamy twaróg zrobimy leniwe, jeśli zamiast mąki pszennej dodamy ziemniaczaną - zrobimy kluski śląskie. To jednak nie jedyne modyfikacje, które możemy wprowadzić. Szpecle - kopytka niemieckie - powstają z jaj i mąki, bez ziemniaków i są podawane z górskim serem i skwarkami, haluszki - kopytka słowackie - powstają z dodatkiem krochmalu, lub mąki ziemniaczanej, a podaje się je z bryndzą, gnocchi - czyli kopytka włoskie odróżnia od polskich kształt oraz mnogość dodatków.


A skoro o dodatkach mowa... Warto poeksperymentować i do ciasta dodać ulubione zioła: pietruszkę, oregano, koperek, tymianek, czy bazylię. Możemy dodać nieco ugotowanej marchwi, podsmażonej cebulki lub boczku. Możemy także całkowicie zmienić kolor naszych klusek dodając szpinak lub przecier pomidorowy. Dodanie parmezanu zaostrzy smak, dodanie ricotty nada delikatności. Grunt to nie ograniczać niczym swojej fantazji i eksperymentować... lub zajadać się kopytkami w wersji tradycyjnej!

 

Inspirujące przepisy na kopytka. Kliknij!

Kopytka, a może pierogi - czytaj krótką historię ruskich. Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa z brukwii

Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....

Odsłon: 61

30 min
4
Przekąski Pasta jajeczna z warzywami

Proste i bardzo smaczne smarowidło do chleba z jajek, groszku, cebulki i ogór...

Odsłon: 713

15 min
7
30 min
3
60 min
1
Desery Szklane Owoce

To nietypowy sposób na podanie zwykłych owoców. Na pewno zaskoczysz nim znajo...

Odsłon: 399

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Kasza jaglana - przepisy na słodko i słono

Kasza jaglana to uniwersalny składnik, który z powodzeniem można wykorzystać zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Dzięki neutralnemu smako...

2
Informacje Dieta planetarna. Zasady, zalety i wady, przykładowy jadłospis

Interesuje cię zrównoważony styl życia? Chcesz chronić planetę także poprzez zdrowe nawyki żywieniowe? Dieta planetarna to coś, co z pewnością cię...

1
Informacje Koktajle oczyszczające. Na dobre samopoczucie i zrzucenie zbędnych kilogramów

Koktajle oczyszczające coraz bardziej zyskują na popularności. Nie tylko wspomagają one detoksykację organizmu, ale również dostarczają witamin i m...

5
Informacje Zmniejsza ryzyko zaćmy, działa przeciwzapalnie. Jedz zamiast innych przekąsek

Mango to owoc, który wyróżnia się wyjątkowym smakiem i wysoką wartością odżywczą. Warto spożywać je zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej - w ty...

84