Uważaj na MOM. Dietetycy mówią wprost: jest się czego bać

Czy wiesz, co to jest MOM i z czego się składa? Coraz częściej specjaliści ds. żywności zwracają uwagę na to, jak mięso oddzielone mechanicznie (MOM) wpływa na zdrowie. Dowiedz się, w jakich produktach się kryje i jakie są skutki jego zjedzenia.

Co to jest MOM? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kiedyś mięso oddzielone mechanicznie, czyli MOM, nazywano jeszcze w Polsce mięsem mechanicznie odkostnionym czy mechanicznym odmięśnianiem kości. Określenia te dają bezpośrednią wskazówkę, z jakim produktem mamy do czynienia. Jak mięso oddzielone mechanicznie wpływa na zdrowie i w jakich produktach może się kryć? Specjaliści ds. żywienia podkreślają, że warto przyjrzeć się tematowi.

Sprawdź także: Błędy podczas robienia kotletów schabowych. Psują cały smak!

Co to jest MOM?

Pojęcie mięsa oddzielonego mechanicznie pojawiło się po raz pierwszy na świecie w latach 60. XX wieku, gdy wynaleziono odkostniarkę - maszynę potrzebną w procesie podziału mięsa i szkieletu. Popularność tego artykułu spożywczego w Polsce wzrosła z kolei w połowie lat 70., gdy w kuchni wykorzystywano dużo drobiu i trzeba było zagospodarować liczne pozostałości. Istnieją dwie główne metody pozyskiwania MOM, czyli chemiczna i mechaniczna

MOM to dobrze rozdrobniona, surowa masa mięsno-tłuszczowa, którą otrzymuje się z elementów zwierzęcych (bardzo często z tusz drobiowych). Jest surowcem do produkcji przetworów mięsnych, które poddaje się dalszej obróbce cieplnej. Przepisy prawa w Unii Europejskiej nie uznają MOM za mięso, bo proces rozdziału powoduje zmianę lub utratę struktur włókien mięśniowych w otrzymanej masie. 

Z czego składa się mięso oddzielane mechanicznie?

Co to jest MOM? To po prostu resztki mięsa oddzielone od kości, zmielone na jednolitą masę i dodawane do produktów mięsnych. Są bogate przede wszystkim w tłuszcz.

Z czego składa się mięso oddzielane mechanicznie? W drobiowym MOM mogą znaleźć się m.in. skrzydła, szyje lub grzbiety, a więc też czasem resztki kostne zwierzęcia. Nie można jednak do jego produkcji stosować: łap, skóry szyi i głowy drobiu, a w przypadku innych zwierząt - kończyn poniżej stawu nadgarstkowego i skokowego czy ogonów. 

Zobacz: Jak zrobić grzankę z musem z kurzych wątróbek?

Jak mięso oddzielone mechanicznie wpływa na zdrowie?

Polskie Normy wskazują, jaka może być zawartość poszczególnych składników odżywczych w MOM. Okazuje się, że powinno mieć ono maksymalnie 70 proc. wody, 20 proc. tłuszczu i nie mniej niż 12 proc. białka. Mogą się w nim także znaleźć pozostałości resztek kostnych na poziomie 0,5 proc.

Mięso oddzielane mechanicznie zawiera znacznie więcej tłuszczu niż inne rodzaje mięs, a dodatkowo - ze względu na wysoki stopień rozdrobnienia - jest podatne na szybkie utlenianie i ataki bakterii (dlatego stosuje się przy nim przeciwutleniacze, konserwanty). Jak MOM wpływa na zdrowie? Nieodpowiednio przechowywane i produkowane stanowi zagrożenie dla zdrowia. 

W jakich produktach może być mięso oddzielone mechanicznie?

Mięso oddzielone mechanicznie można najczęściej znaleźć w konserwach, mięsnych wyrobach garmażeryjnych i mieszanych wędlinach. Lepiej przeczytaj etykiety, zanim sięgniesz po:

  • pasztety (udział MOM nie powinien przekraczać 20 proc.),
  • pulpety, pieczenie, klopsy (20 proc.),
  • kiełbasach drobno rozdrobnionych, np. parówkach (15 proc.),
  • kiełbasach średnio rozdrobnionych (10 proc.),
  • kiełbasach grubo rozdrobnionych (5 proc.).

Skutki jedzenia mięsa oddzielanego mechanicznie

Jak mięso oddzielone mechanicznie wpływa na zdrowie? Produkty zawierające MOM nie są pełnowartościowe i dokładnie nie wiadomo, co w nich jest. Specjaliści ds. żywienia podkreślają jednak, że nadmiar tłuszczu zwierzęcego może podnosić poziom cholesterolu do niebezpiecznych wartości, a to z kolei spowodować zawał lub miażdżycę. Co więcej, zawarte w MOM konserwanty często wywołują alergie, dlatego ich regularne spożywanie nie jest zalecane.

Ze względu na wskazane skutki jedzenia mięsa oddzielanego mechanicznie nie należy go więc podawać osobom, które stosują dietę lekkostrawną, seniorom lub wszystkim cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego. MOM nie powinny też jeść kobiety w ciąży, karmiące matki i dzieci do piątego roku życia.

Zobacz także:

Co na obiad w tym tygodniu? 7 przepisów dla całej rodziny »

"Choroba bogaczy" ma wiele nazw i jeden ważny objaw. Ból atakuje zwykle w nocy » 

Swojska babka ziemniaczana. Sprawdzony przepis Magdy Gessler »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Pączki serowe

Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...

Odsłon: 806

60 min
10
Desery Lody Rafaello

Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...

Odsłon: 1101

15 min
4
15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2