Spis treści:
- Najczęstsze błędy podczas robienia kotletów schabowych
- Co zrobić, żeby schab był soczysty i chrupiący?
- Idealne kotlety schabowe - przepis
Przygotowywanie kotletów schabowych jawi się wielu osobom jako niezbyt skomplikowana czynność, z którą poradzą sobie nawet najmniej doświadczeni kucharze. Okazuje się jednak, że przyrządzenie idealnego panierowanego mięsa nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać.
Sprawdź także: Co zrobić ze schabu zamiast kotletów? 5 pomysłów na obiad lub kolację
Aby kotlet dobrze smakował i posiadał odpowiednią teksturę, należy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Jakie błędy podczas robienia kotletów schabowych są najbardziej powszechne i co zrobić, żeby schab był soczysty i chrupiący? Poznaj praktyczne wskazówki i zachwyć wszystkich swoimi kulinarnymi umiejętnościami.
Najczęstsze błędy podczas robienia kotletów schabowych
Kupowanie gotowych kotletów
Robiąc zakupy na obiad, w pierwszej kolejności sięgasz po pokrojone mięso na tekturowych tackach? Wiedz, że to duży błąd! Jedyną zaletą takiego rozwiązania jest zaoszczędzenie czasu, który przeznaczyłbyś na poporcjowanie schabu w domu. Warto jednak mieć na uwadze fakt, że jakość takiego produktu zwykle pozostawia wiele do życzenia. Znacznie korzystniejszą opcją jest zakup mięsa w kawałku, najlepiej ze sprawdzonych źródeł - w tym wydaniu będzie zdecydowanie smaczniejsze i bardziej soczyste. Doskonałym wyborem będzie schab o widocznych żyłkach i ciemnej barwie.
Mycie schabu
Jednym z podstawowych błędów podczas robienia kotletów schabowych (i nie tylko) jest mycie mięsa. W ten sposób wcale nie wyeliminujesz z niego bakterii, a wręcz przeciwnie - rozprzestrzenisz je po całej kuchni wraz z rozchlapującą się wodą. Pamiętaj, że drobnoustroje giną pod wpływem wysokiej temperatury, więc wystarczy poddać żywność obróbce termicznej.
Brak osuszania mięsa
Jednym z najważniejszych elementów w kotletach schabowych jest smaczna i chrupiąca panierka. Aby miała ona prawidłową teksturę i dobrze przylegała do mięsa, należy dokładnie osuszyć to ostatnie przed panierowaniem. Wilgoci pozbędziesz się najszybciej za pomocą papierowego ręcznika, który z pewnością zawsze masz pod ręką.
Zbyt mocne rozbijanie
Wiele osób rozbija schab, używając przy tym dużej siły. Tymczasem trzeba robić to delikatniej, ale dłużej, ponieważ zbyt mocno rozbite mięso może rozpaść się na patelni. Aby ułatwić sobie to zadanie, warto rozłożyć na nim folię śniadaniową, a pod deskę podłożyć ściereczkę w celu jej ustabilizowania i stłumienia hałasów.
Smażenie schabu prosto z lodówki
Zanim zabierzesz się za smażenie kotletów, wyjmij je odpowiednio wcześniej z lodówki. Jeśli będą mocno schłodzone, mogą się nie dosmażyć - w tej sytuacji będą gorące na zewnątrz, ale zimne w środku. Aby temu zapobiec, przetrzymaj je przez ok. 30 minut w temperaturze pokojowej.
Używanie sklepowej bułki tartej
Kolejnym błędem podczas robienia kotletów schabowych jest używanie sklepowej bułki tartej. Danie będzie znacznie smaczniejsze, jeśli przygotujesz ten element panierki samodzielnie w domu. Jedyne, co musisz zrobić, to zetrzeć wysuszony chleb i/lub bułki na tarce. Dzięki temu nie tylko zaoszczędzisz pieniądze, ale również unikniesz marnowania jedzenia - a tak się składa, że większość z nas ma tendencję do wyrzucania już lekko czerstwego pieczywa do kosza.
Nieodpowiedni dobór tłuszczu do smażenia
W przypadku kotletów schabowych bardzo ważny jest dobór tłuszczu. Najlepiej sprawdzi się tutaj smalec, masło klarowane lub rafinowane oleje roślinne, które charakteryzują się wysoką temperaturą dymienia. Absolutnie nie używaj do tego masła i margaryny, ponieważ przypalą się jeszcze zanim zdążysz przyrządzić swojego kotleta. Pamiętaj, aby wlać na patelnię nieco więcej tłuszczu i wymieniać go przed smażeniem każdej kolejnej porcji - dzięki temu unikniesz wydzielania się szkodliwych substancji.
Brak odsączania z nadmiaru tłuszczu
Panierowane przekąski mają to do siebie, że chłoną dużo tłuszczu. Jeśli chcesz, żeby twoje kotlety były jak najbardziej chrupiące, odsącz je po smażeniu przy pomocy ręcznika papierowego. Jeżeli będą zbyt tłuste, możesz nabawić się przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Słabo rozgrzana patelnia
Umieszczanie mięsa na słabo rozgrzanej patelni to powszechny błąd podczas robienia kotletów schabowych. W tej sytuacji panierka pije dużo tłuszczu i łatwo oddziela się od schabu. W konsekwencji danie traci swoją chrupkość, a do tego szybko się przypala. Zanim wrzucisz kotlety na patelnię, upewnij się, czy ta jest dobrze rozgrzana.
Zbyt krótka/długa obróbka termiczna
Jak długo smażyć kotlety schabowe, żeby wyszły idealne? Mówi się, że optymalny czas wynosi dwie-cztery minuty z każdej strony. Krótka obróbka termiczna sprawi, że mięso będzie surowe w środku, natomiast długie przetrzymanie go na patelni skończy się jego przypaleniem i przesuszeniem.
Co zrobić, żeby schab był soczysty i chrupiący?
Co zrobić, żeby kotlety schabowe były soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz? Poza wdrożeniem wyżej wymienionych zasad możesz namoczyć mięso w mleku i cebuli. Dzięki temu będzie ono zachwycało nie tylko swoją teksturą, ale także bardziej wyrazistym smakiem. Umieść je wraz z powyższymi składnikami w misce na co najmniej dwie godziny przed smażeniem. Możesz również pozostawić je tak na całą noc - oczywiście w lodówce. Niedługo przed obróbką termiczną odsącz je z nadmiaru płynu, obtocz w panierce i wrzuć na dobrze rozgrzany tłuszcz.
Idealne kotlety schabowe - przepis
Jak zrobić idealne kotlety schabowe? Potrzebujesz do tego zaledwie kilku produktów, tj. schabu, mąki pszennej, jajek, bułki tartej, cebuli, mleka, pieprzu, soli oraz tłuszczu do smażenia. Pierwszym krokiem w realizacji przepisu jest poporcjowanie mięsa na grubsze plastry i rozbicie ich tłuczkiem. Pokrój cebulę w talarki i obłóż nimi schab, a następnie zalej całość mlekiem - odstaw naczynie na bok na co najmniej dwie godziny.
Po upływie tego czasu odsącz kotlety z nadmiaru płynu i dopraw solą oraz pieprzem. Obtocz kolejno każdą sztukę w mące pszennej, jajku i bułce tartej. Smaż kotlety na rozgrzanym smalcu lub oleju do momentu, aż równomiernie się zarumienią. Wystarczy podać je z gotowanymi ziemniakami i mizerią, aby wyczarować klasyczny, ale pyszny i sycący obiad. Smacznego!
1. Idealne kotlety schabowe
Zobacz przepisIdealne kotlety schabowe przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Tradycyjne kotlety schabowe
Zobacz przepisTradycyjne kotlety schabowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kotlety schabowe nadziewane
Zobacz przepisKotlety schabowe nadziewane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kotlet schabowy bez panierki
Zobacz przepisKotlet schabowy sauté / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Kotlety schabowe w piwie
Zobacz przepisKotlety schabowe w piwie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Kotlet schabowy w orzechowej panierce
Zobacz przepisKotlet schabowy w orzechowej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Kotlety schabowe w sosie pieczarkowym
Zobacz przepisKotlety schabowe w sosie pieczarkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Kotlet schabowy dla seniora
Zobacz przepisKotlet schabowy dla seniora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Kotlety schabowe Karola Okrasy
Zobacz przepisKotlety schabowe Karola Okrasy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Kotlety schabowe bez smażenia
Zobacz przepisKotlety schabowe bez smażenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Kotlety schabowe z musztardą i majonezem
Zobacz przepisKotlety schabowe z musztardą i majonezem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Co na obiad w tym tygodniu? 7 przepisów dla całej rodziny »
"Choroba bogaczy" ma wiele nazw i jeden ważny objaw. Ból atakuje zwykle w nocy »
Swojska babka ziemniaczana. Sprawdzony przepis Magdy Gessler »