Uczta Smaków - Czas na Wielkanoc

Błędy podczas robienia kotletów schabowych. Psują cały smak!

Trudno jest znaleźć choć jedną mięsożerną osobę, która nie przepadałaby za schabowymi. Podawane z ziemniakami i mizerią, królują na rodzinnych obiadach i przyjęciach. Co zrobić, żeby schab był soczysty i chrupiący? Zacznij od wyeliminowania najczęściej popełnianych błędów podczas robienia kotletów schabowych.

Błędy podczas robienia kotletów schabowych | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Przygotowywanie kotletów schabowych jawi się wielu osobom jako niezbyt skomplikowana czynność, z którą poradzą sobie nawet najmniej doświadczeni kucharze. Okazuje się jednak, że przyrządzenie idealnego panierowanego mięsa nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. 

 Sprawdź także: Co zrobić ze schabu zamiast kotletów? 5 pomysłów na obiad lub kolację

Aby kotlet dobrze smakował i posiadał odpowiednią teksturę, należy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Jakie błędy podczas robienia kotletów schabowych są najbardziej powszechne i co zrobić, żeby schab był soczysty i chrupiący? Poznaj praktyczne wskazówki i zachwyć wszystkich swoimi kulinarnymi umiejętnościami.

Najczęstsze błędy podczas robienia kotletów schabowych 

Kupowanie gotowych kotletów 

Robiąc zakupy na obiad, w pierwszej kolejności sięgasz po pokrojone mięso na tekturowych tackach? Wiedz, że to duży błąd! Jedyną zaletą takiego rozwiązania jest zaoszczędzenie czasu, który przeznaczyłbyś na poporcjowanie schabu w domu. Warto jednak mieć na uwadze fakt, że jakość takiego produktu zwykle pozostawia wiele do życzenia. Znacznie korzystniejszą opcją jest zakup mięsa w kawałku, najlepiej ze sprawdzonych źródeł - w tym wydaniu będzie zdecydowanie smaczniejsze i bardziej soczyste. Doskonałym wyborem będzie schab o widocznych żyłkach i ciemnej barwie.  

Mycie schabu 

Jednym z podstawowych błędów podczas robienia kotletów schabowych (i nie tylko) jest mycie mięsa. W ten sposób wcale nie wyeliminujesz z niego bakterii, a wręcz przeciwnie - rozprzestrzenisz je po całej kuchni wraz z rozchlapującą się wodą. Pamiętaj, że drobnoustroje giną pod wpływem wysokiej temperatury, więc wystarczy poddać żywność obróbce termicznej. 

Brak osuszania mięsa 

Jednym z najważniejszych elementów w kotletach schabowych jest smaczna i chrupiąca panierka. Aby miała ona prawidłową teksturę i dobrze przylegała do mięsa, należy dokładnie osuszyć to ostatnie przed panierowaniem. Wilgoci pozbędziesz się najszybciej za pomocą papierowego ręcznika, który z pewnością zawsze masz pod ręką. 

Zbyt mocne rozbijanie 

Wiele osób rozbija schab, używając przy tym dużej siły. Tymczasem trzeba robić to delikatniej, ale dłużej, ponieważ zbyt mocno rozbite mięso może rozpaść się na patelni. Aby ułatwić sobie to zadanie, warto rozłożyć na nim folię śniadaniową, a pod deskę podłożyć ściereczkę w celu jej ustabilizowania i stłumienia hałasów.  

Smażenie schabu prosto z lodówki 

Zanim zabierzesz się za smażenie kotletów, wyjmij je odpowiednio wcześniej z lodówki. Jeśli będą mocno schłodzone, mogą się nie dosmażyć - w tej sytuacji będą gorące na zewnątrz, ale zimne w środku. Aby temu zapobiec, przetrzymaj je przez ok. 30 minut w temperaturze pokojowej.  

Używanie sklepowej bułki tartej 

Kolejnym błędem podczas robienia kotletów schabowych jest używanie sklepowej bułki tartej. Danie będzie znacznie smaczniejsze, jeśli przygotujesz ten element panierki samodzielnie w domu. Jedyne, co musisz zrobić, to zetrzeć wysuszony chleb i/lub bułki na tarce. Dzięki temu nie tylko zaoszczędzisz pieniądze, ale również unikniesz marnowania jedzenia - a tak się składa, że większość z nas ma tendencję do wyrzucania już lekko czerstwego pieczywa do kosza.  

Nieodpowiedni dobór tłuszczu do smażenia  

W przypadku kotletów schabowych bardzo ważny jest dobór tłuszczu. Najlepiej sprawdzi się tutaj smalec, masło klarowane lub rafinowane oleje roślinne, które charakteryzują się wysoką temperaturą dymienia. Absolutnie nie używaj do tego masła i margaryny, ponieważ przypalą się jeszcze zanim zdążysz przyrządzić swojego kotleta. Pamiętaj, aby wlać na patelnię nieco więcej tłuszczu i wymieniać go przed smażeniem każdej kolejnej porcji - dzięki temu unikniesz wydzielania się szkodliwych substancji. 

Brak odsączania z nadmiaru tłuszczu 

Panierowane przekąski mają to do siebie, że chłoną dużo tłuszczu. Jeśli chcesz, żeby twoje kotlety były jak najbardziej chrupiące, odsącz je po smażeniu przy pomocy ręcznika papierowego. Jeżeli będą zbyt tłuste, możesz nabawić się przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.  

Słabo rozgrzana patelnia 

Umieszczanie mięsa na słabo rozgrzanej patelni to powszechny błąd podczas robienia kotletów schabowych. W tej sytuacji panierka pije dużo tłuszczu i łatwo oddziela się od schabu. W konsekwencji danie traci swoją chrupkość, a do tego szybko się przypala. Zanim wrzucisz kotlety na patelnię, upewnij się, czy ta jest dobrze rozgrzana.  

Zbyt krótka/długa obróbka termiczna 

Jak długo smażyć kotlety schabowe, żeby wyszły idealne? Mówi się, że optymalny czas wynosi dwie-cztery minuty z każdej strony. Krótka obróbka termiczna sprawi, że mięso będzie surowe w środku, natomiast długie przetrzymanie go na patelni skończy się jego przypaleniem i przesuszeniem.  

Co zrobić, żeby schab był soczysty i chrupiący 

Co zrobić, żeby kotlety schabowe były soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz? Poza wdrożeniem wyżej wymienionych zasad możesz namoczyć mięso w mleku i cebuli. Dzięki temu będzie ono zachwycało nie tylko swoją teksturą, ale także bardziej wyrazistym smakiem. Umieść je wraz z powyższymi składnikami w misce na co najmniej dwie godziny przed smażeniem. Możesz również pozostawić je tak na całą noc - oczywiście w lodówce. Niedługo przed obróbką termiczną odsącz je z nadmiaru płynu, obtocz w panierce i wrzuć na dobrze rozgrzany tłuszcz. 

Idealne kotlety schabowe - przepis  

Jak zrobić idealne kotlety schabowe? Potrzebujesz do tego zaledwie kilku produktów, tj. schabu, mąki pszennej, jajek, bułki tartej, cebuli, mleka, pieprzu, soli oraz tłuszczu do smażenia. Pierwszym krokiem w realizacji przepisu jest poporcjowanie mięsa na grubsze plastry i rozbicie ich tłuczkiem. Pokrój cebulę w talarki i obłóż nimi schab, a następnie zalej całość mlekiem - odstaw naczynie na bok na co najmniej dwie godziny.

Po upływie tego czasu odsącz kotlety z nadmiaru płynu i dopraw solą oraz pieprzem. Obtocz kolejno każdą sztukę w mące pszennej, jajku i bułce tartej. Smaż kotlety na rozgrzanym smalcu lub oleju do momentu, aż równomiernie się zarumienią. Wystarczy podać je z gotowanymi ziemniakami i mizerią, aby wyczarować klasyczny, ale pyszny i sycący obiad. Smacznego! 

1. Idealne kotlety schabowe

 Idealne kotlety schabowe Zobacz przepis

Idealne kotlety schabowe przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Tradycyjne kotlety schabowe

 Tradycyjne kotlety schabowe Zobacz przepis

Tradycyjne kotlety schabowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kotlet schabowy inaczej

 Kotlet schabowy inaczej Zobacz przepis

Kotlet schabowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kotlety schabowe nadziewane

 Kotlety schabowe nadziewane Zobacz przepis

Kotlety schabowe nadziewane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kotlet schabowy bez panierki

 Kotlet schabowy bez panierki Zobacz przepis

Kotlet schabowy sauté / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kotlety schabowe w piwie

 Kotlety schabowe w piwie Zobacz przepis

Kotlety schabowe w piwie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kotlet schabowy w orzechowej panierce

 Kotlet schabowy w orzechowej panierce Zobacz przepis

Kotlet schabowy w orzechowej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kotlety schabowe w sosie pieczarkowym

 Kotlety schabowe w sosie pieczarkowym Zobacz przepis

Kotlety schabowe w sosie pieczarkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Kotlet schabowy dla seniora

 Kotlet schabowy dla seniora Zobacz przepis

Kotlet schabowy dla seniora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Kotlety schabowe Karola Okrasy

 Kotlety schabowe Karola Okrasy Zobacz przepis

Kotlety schabowe Karola Okrasy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Kotlety schabowe bez smażenia

 Kotlety schabowe bez smażenia Zobacz przepis

Kotlety schabowe bez smażenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Kotlety schabowe z musztardą i majonezem

 Kotlety schabowe z musztardą i majonezem Zobacz przepis

Kotlety schabowe z musztardą i majonezem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Co na obiad w tym tygodniu? 7 przepisów dla całej rodziny »

"Choroba bogaczy" ma wiele nazw i jeden ważny objaw. Ból atakuje zwykle w nocy »

Swojska babka ziemniaczana. Sprawdzony przepis Magdy Gessler »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
0
Dania główne Tradycyjne kotlety mielone

Moim zdaniem jest to klasyka polskiej kuchni i nie znam osoby, która by ich n...

Odsłon: 461

>60 min
8
>60 min
3
Desery Ciasto czekoladowe

Bardzo proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto.

Odsłon: 8549

60 min
31

Polecane artykuły

Informacje Pomaga na mocny kaszel, przy grypie i zapaleniu oskrzeli. Jak zrobić syrop z chrzanu?

Okres Wielkanocy to moment, kiedy niemal w każdej polskiej kuchni pojawia się chrzan. Możesz wykorzystać go nie tylko do przygotowywania chrzanowyc...

6
Informacje Najzdrowszy chleb na świecie. Biblijny chleb Ezechiela to samo zdrowie, nie zawiera cukru

Nie ma nic lepszego niż świeże, chrupiące i pięknie pachnące pieczywo. Jeśli dodatkowo jest zdrowe i pełne wartościowych składników odżywczych, to...

3
Informacje Zalewajka wraca do łask. Zupa naszych babć nie tylko na Wielkanoc

Zalewajka to najprostsza, a zarazem niezwykle sycąca zupa. Bez wątpienia ma bogatą historię i jest mocno zakorzeniona w kuchni polskiej. Swoją popu...

13
Ewa gotuje Najlepsze przysmaki z kuchni Ewy Wachowicz

W 475. odcinku programu "Ewa Gotuje" gospodyni zaprosiła widzów do swojego krakowskiego domu, w którym przygotowała szybkie i nieskomplikowane dani...

5