Wanilia i wanilina - czy mają ze sobą coś wspólnego?

Kiedy kupujemy w sklepie cukier wanilinowy, często nie zastanawiamy się, czy ma on cokolwiek wspólnego z prawdziwą wanilią. Otóż ma, ale nie oznacza to, że jest z niej zrobiony.

Fot. 123RF/Picsel

Wanilia to tropikalna roślina, której owocami są coraz częściej dostępne w sklepach laski wanilii. Już Aztekowie używali jej - uwaga! - jako rośliny leczniczej, na przykład w przypadkach gorączki.

Wanilina to natomiast substancja, która pojawia się naturalnie w laskach wanilii, jako jedna z substancji zapachowych, a także jest pozyskiwana sztucznie. Ze sztucznej waniliny robi się popularne (i tanie) cukry wanilinowe, które często nazywamy waniliowymi ze względu na podobieństwo zapachu. A tak naprawdę są "podróbką", zaledwie namiastką prawdziwej wanilii.

Prawdziwy cukier waniliowy powinien zawierać co najmniej 27 proc. wanilii. W porównaniu z cukrem wanilinowym jest dużo droższy. W wanilii zapach tworzy kilkaset związków chemicznych, a wśród nich także wanilina. Koszty pozyskania prawdziwej wanilii są dużo wyższe niż waniliny.

Wanilina z drewna i smoły

Wanilinę początkowo produkowano z eugenolu pozyskiwanego z olejku goździkowego. Później zaczęto wykorzystywać substancję będącą efektem ubocznym produkcji miazgi drzewnej. Obecnie wanilinę na masową skalę produkuje się z gwajakolu pozyskiwanego z rośliny o nazwie gwajakowiec lub z kreozotu, będącego składnikem smoły drzewnej. W efekcie uzyskuje się bardzo silny, syntetyczny aromat, którego niewielka ilość może zaromatyzować pokaźną porcję cukru.

W większości przypadków wanilina nie ma negatywnego wpływu na nasze zdrowie. Warto jednak pamiętać, że u osób wrażliwych, a zwłaszcza alergików substancja ta może wywoływać podrażnienia skóry, stany zapalne oraz egzemę.

Prawdziwa wanilia

Coraz częściej można w sklepach znaleźć całe laski wanilii. Są one jednak drogie, ale nie bez powodu. Prawdziwa wanilia jest przyprawą rzadką i trudną w pozyskaniu - jej roczne zbiory zaspokajają ledwie 0,3% światowego zapotrzebowania na ten surowiec. Warto jednak nieco się wysilić i poszukać w sklepach wanilli, gdyż wpływa ona pozytywnie nie tylko na efekty naszych kulinarnych eksperymentów. Badacze potwierdzili, że może ona wspierać leczenie anemii, łagodzić stany nerwowe i stres. Dodatkowo, pomaga rozwiązać problemy z zasypaniem, a wiele osób wierzy, iż jest ona naturalnym afrodyzjakiem. Co ciekawe, naukowcy udowodnili, że aromat wanilii zmniejsza ochotę na podjadanie między posiłkami, dlatego też przyprawa ta powinna zainteresować wszystkie osoby walczące ze zbędnymi kilogramami.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 97

60 min
2
15 min
7
15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1