Spis treści:
- Ocet balsamiczny – wartości odżywcze
- Ocet balsamiczny – właściwości prozdrowotne
- Jak pić ocet balsamiczny?
- Kto nie powinien używać octu balsamicznego?
- Ocet balsamiczny – zastosowanie w kuchni
Co to jest ocet balsamiczny?
Ocet balsamiczny to ocet powstający z zagęszczonego moszczu winogronowego, który został poddany długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Klasyczny, oryginalny ocet tego typu jest niemal całkowicie czarną cieczą, o gęstej konsystencji i słodko-kwaśnym smaku. Popularność produkt ten zyskał już w XIV wieku. Uchodził wówczas we Włoszech za niezwykle cenny.
Oryginalny, tradycyjny ocet balsamiczny produkowany jest przede wszystkim z winogron odmiany białej Trebbiano lub czerwonej Lambrusco, uprawianych w okolicy Modeny i Reggio Emilia we Włoszech, choć czasami używa się również innych odmian.

Ocet balsamiczny – wartości odżywcze
Ocet balsamiczny zawiera przeciwutleniacze (na przykład kwas galusowy), które przyczyniają się do neutralizacji szkodliwych wolnych rodników. W 100 gramach octu balsamicznego znajdziemy 88 kalorii. Znajdziemy w nim między innymi potas, wapń, sód, fosfor i magnez, ale też węglowodany. Warto wybierać tradycyjny, oryginalny ocet balsamiczny. Niestety, naturalna produkcja i długie leżakowanie sprawiają, że jego cena jest wysoka. Pozbawiony jest jednak szkodliwych dodatków, w postaci barwników czy konserwantów.
Ocet balsamiczny – właściwości prozdrowotne
Czy ocet balsamiczny jest zdrowy? Najlepiej znany jest ze swojego korzystnego wpływu na trawienie, jednak w medycynie ludowej stosowany był również jako środek antyseptyczny i antybakteryjny. Jego działanie jest jednak o wiele szersze. Ocet balsamiczny między innymi:
- pomaga kontrolować poziom cukru we krwi,
- pomaga obniżyć ciśnienie u osób nadciśnieniem tętniczym,
- wzmacnia odporność,
- pomaga obniżyć stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi, więc warto go stosować w profilaktyce miażdżycy.
Żeby jednak w pełni cieszyć się jego korzystnym działaniem, warto sięgać po możliwie najwyższej jakości ocet balsamiczny.
Jak pić ocet balsamiczny?
Ocet balsamiczny można wypijać w niewielkiej ilości przed i po posiłku, by poprawić trawienie. Warto go rozcieńczyć wodą, a nawet ulubionym sokiem owocowym. Do szklanki wody lub soku dodajemy 1-2 łyżki octu balsamicznego. Sok owocowy jest zwykle słodki. Jeśli więc smak wody z octem nie przypada nam do gustu, możemy posłodzić roztwór na przykład miodem.
Ocet balsamiczny może być stosowany także bez rozcieńczenia w ilości 1-2 łyżki. Można go spożyć po tłustym, ciężkim posiłku, by wspomógł trawienie, ale też na czczo, codziennie rano. Wówczas zadziała wzmacniająco na organizm i korzystnie wpłynie na zdrowie.
Kto nie powinien używać octu balsamicznego?
Ocet balsamiczny uchodzi za zdrowy i zwłaszcza we Włoszech pije się go przed i po posiłku, by usprawnić trawienie. Warto jednak pamiętać, że osoby z wrażliwszym żołądkiem powinny go stosować bardzo ostrożnie i w niewielkich ilościach. Nie powinny zatem sięgać po niego osoby z nadwrażliwością żołądka, wrzodami, czy też zmagające się z innymi chorobami układu pokarmowego.
Przeciwwskazaniem do stosowania octu balsamicznego jest również nadwrażliwość lub alergia, ewentualne interakcje z lekami, a także problemy stomatologiczne, takie jak afty, pleśniawki czy inne uszkodzenia w obrębie jamy ustnej.
Ocet balsamiczny – zastosowanie w kuchni
Zastosowanie octu balsamicznego w kuchni jest dosyć szerokie. Jego intensywny smak pasuje między innymi do gotowanych czy grillowanych warzyw, grillowanych, smażonych lub gotowanych mięs, ale również do ryb czy potraw z ryżu. Ocet balsamiczny podkreśla smak dań makaronowych. Może być stosowany do sałatek warzywnych i owocowych, a nawet jako polewa do deserów czy serów. Na jego bazie można też wykonać wiele pysznych sosów.
Zobacz także:
Jedna z najzdrowszych roślin świata. Reguluje metabolizm cukru i oczyszcza krew »
Warzywny symbol wiosny na talerzu. Szparagi z jajkiem w koszulce oraz gęstym sosem holenderskim »