Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Wegańskie źródło białka – zobacz, skąd osoba na diecie wegańskiej może czerpać białka

W diecie wegańskiej podstawą są produkty bogate w białko. Aby organizm mógł wykorzystać je prawidłowo, wegańskie źródło białka powinno być przede wszystkim pełnowartościowe, a więc zawierające zbilansowaną ilość aminokwasów. Jakie są zdrowe i smaczne białka w diecie wegan? Skąd weganin czerpie pomysły na zamienniki białka odzwierzęcego? Tego wszystkiego dowiesz się z poniższego artykułu!

Wegańskie źródło białka jako alternatywa dla produktów odzwierzęcych


Pełnowartościowe wege białko - co to znaczy?


Jeżeli dieta wegańska jest odpowiednio zróżnicowana, zbilansowana i skomponowana, z całą pewnością nie zabraknie w niej białka, którego każdy organizm potrzebuje do codziennego funkcjonowania. W Internecie znaleźć można wiele wpisów o tym, że dieta wegańska jest niezdrowa, bo weganie cierpią na niedobór białka czy żelaza. To mit! W diecie wegan istnieje mnóstwo alternatywnych zamienników produktów odzwierzęcych, które z powodzeniem je zastępują.
Pełnowartościowe wege białko pełni bardzo ważną rolę w diecie każdej osoby, która zrezygnowała ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego. Weganie tak samo, jak osoby spożywające np. mięso i ryby, potrzebują dostarczać białko do organizmu. Zwłaszcza, że właśnie ono odpowiada przecież za odbudowę tkanek i komórek, a także podstawowe funkcje budulcowe organizmu. Białka zarówno endo, jak i egzogenne składają się z aminokwasów. Z tą różnicą, że białka endogenne organizm może wytworzyć sam, zaś egzogenne trzeba dostarczać mu z zewnątrz - gdyż tych nie potrafimy syntetyzować.
Produkty wegetariańskie z dużą ilością białka tak samo, jak i produkty wegańskie, powinny być źródłem wartościowych aminokwasów. Co ważne, wcale nie trzeba spożywać mięsa, mleka bądź jaj, by dostarczać organizmowi odpowiedniej ilości białka. Można je bowiem czerpać z roślin, nasion czy też orzechów, o czym pomówimy sobie za chwilę.


Czy w diecie wegańskiej trudniej jest przyswoić białko?


Początkujący weganie najczęściej zastanawiają się, czy jedząc wyłącznie rośliny uda im się dostarczyć do organizmu odpowiednią ilość białka. Otóż, jak najbardziej! Trzeba jednak pamiętać, by sięgać po produkty z wysoko przyswajalnym białkiem. Przeciwnicy weganizmu uważają, że dieta wegan jest gorsza od „normalnej", bo białko z produktów roślinnych przyswaja się trudniej, niż zwierzęce. Wszystko to za sprawą błonnika pokarmowego znajdującego się w roślinach, który przeszkadza we wchłanianiu się białka. Czy oznacza to jednak, że wege białko jest mniej wartościowe niż odzwierzęce? Nie! Jeżeli będziesz zestawiać ze sobą odpowiednie składniki pokarmowe, dostarczysz do organizmu wszystkie niezbędne wartości odżywcze - w tym białko.
O czym więc powinni pamiętać weganie, by zachować zdrowy bilans białka w diecie? Przede wszystkim o łączeniu roślin strączkowych ze zbożami, orzechami czy nasionami. Każdy produkt ma bowiem zupełnie inną ilość aminokwasów, które połączone ze sobą będą się uzupełniać. To pozwoli przyswoić organizmowi odpowiednią dawkę białka, jakiej potrzebuje każdego dnia. W tym miejscu znajdziesz ciekawe pomysły dietetyków na zdrowe i smaczne przepisy wegańskie, które bogate są w białka pochodzenia odzwierzęcego.

 

Które wegańskie źródło białka jest najlepsze? Sprawdź pomysły!


Roślinne produkty bogate w białko


Produkty wegetariańskie z dużą ilością białka to przede wszystkim rośliny strączkowe. Spożywać mogą je nie tylko wegetarianie, ale też osoby będące na diecie wegańskiej. Dobrze zbilansowane białko roślinne będzie mieć wysoką wartość odżywczą, która zapewni organizmowi zdrowie. Rośliny strączkowe zawierają jednak nie tylko wysoko przyswajalne białko, ale też niezbędne do życia składniki mineralne i witaminy. Weganie czerpią białka z roślin takich, jak:
• soczewica czerwona, zielona i czarna
• zielony groszek
• bób
• fasola czerwona, biała i czarna
• fasolka szparagowa
• ciecierzyca
• groch


Pełnoziarniste, nieoczyszczone zboża w diecie wegańskiej


Właśnie takie zboża bogate są nie tylko w białko, ale też w niezbędny do funkcjonowania błonnik, substancje mineralne i witaminy. Najcenniejszymi zbożami w diecie wegańskiej są te o jak najmniejszym stopniu oczyszczenia - a więc ciemne makarony, gruboziarniste kasze bądź pełnoziarniste mąki. Oprócz nich warto pamiętać też o innych zbożach, z których czerpać można białko:
• otręby owsiane i pszenne
• komosa ryżowa
• amarantus
• brązowy ryż


Produkty sojowe pochodzenia odzwierzęcego, nasiona i orzechy


Trzecią grupę źródeł, z których weganie mogą czerpać białko, stanowią produkty sojowe, nasiona i orzechy. Na szczególną uwagę zasługuje bogaty w białko tempeh - tradycyjny składnik indonezyjskiej kuchni, który wytwarza się z fermentowanej soi. Poza tym mamy też tofu, którym weganie bardzo często zastępują mięso oraz nabiał. Powodzeniem cieszą się też mleka i jogurty sojowe, dostarczające organizmowi niezbędnej ilości białka. Jeszcze innymi produktami bogatymi w wysoko przyswajalne białko są nasiona i orzechy. Na szczególną uwagę zasługują:
• orzechy ziemne
• pistacje
• orzechy włoskie
• orzechy laskowe
• migdały
• orzechy nerkowca
• pestki dyni
• pestki słonecznika
• nasiona chia
• siemię lniane


O tym warto pamiętać, będąc na diecie wegańskiej!


Jeżeli dopiero przechodzisz na dietę wegańską pamiętaj, by menu było zawsze różnorodne i pełne wysokojakościowych składników. Dieta wegańska musi być urozmaicona po to, by dostarczyć organizmowi niezbędnych aminokwasów. Dobrze zbilansowana dieta dla wegan odpowiednia jest na każdym etapie rozwoju. Jeżeli zastanawiasz się nad wegańską dietą powinieneś więc zadbać o to, by komponować ze sobą produkty odzwierzęce bogate w białko. Fakt, czasami wymaga to odrobiny pracy i pomysłowości. Dieta wegańska obliguje też do stałego dokształcania się w tym zakresie. Mimo że początki mogą być niełatwe, z czasem na pewno nabędziesz dużego doświadczenia. Pamiętaj - najważniejsza jest dobra znajomość produktów! Właśnie od tego powinieneś zacząć swoją przygodę ze zdrowym, świadomym weganizmem.

 

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Lody tiramisu. Bez jajek.

Lato w tym roku rozpieszcza nas upalną pogodą. Podczas tak gorących dni milo...

Odsłon: 2250

15 min
8
Przetwory Cukinia jak marynowane grzybki.

Marynowane grzybki to jedna z najbardziej lubianych i popularnych przekąsek,...

Odsłon: 930

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Lody rzemieślnicze – historia i najciekawsze przepisy na domowe lody!

Lody rzemieślnicze to jedna z najsmaczniejszych letnich przekąsek, uwielbiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Do jej przygotowania potrzebuj...

0
Informacje Czerwone ziemniaki - co można z nich zrobić?

Czerwone ziemniaki nie cieszą się zbyt dużą popularnością w polskiej kuchni. Czy mimo to warto je spożywać? Jakie są ich wartości odżywcze, czym si...

0
Wideo Tosty z imbirowymi pomidorami i chipsami z szalotki

Przepyszna alternatywa dla kanapek z pomidorem. Wypróbuj chrupiące tosty podawane z pomidorami na ciepło, dodatkiem czosnku, imbiru i kolendry. Tak...

0
Wideo Kotlety z kaszy jaglanej

Jak zrobić kotlety z kaszy jaglanej? Przepis jest niezwykle prosty, oprócz kaszy będziesz potrzebować zaledwie kilku składników, między innymi mar...

0