Wielkanocne dania z drobiu, które zachwycają smakiem

Nasza kulinarna rada przed przygotowaniem listy zakupowej na Wielkanoc - postaw na drób! To właśnie ten gatunek mięsa, w kontekście symboliki i tradycji, najlepiej wpisuje się w charakter zbliżających się wielkimi krokami świąt.

Fot. Mięso drobiowe to bogactwo witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak: A, E, D, K, oraz rozpuszczalnych w wodzie między innymi B1, B2 i B12 / materiały promocyjne

Warto pamiętać również, że drób to nie tylko smaczne, ale także zdrowe mięso, będące doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. W naszym wielkanocnym przewodniku znajdziesz niezbędne informacje na temat jego właściwości oraz receptury na dania z drobiu, którymi oczarujesz domowników. Tradycyjne potrawy w nieco odświeżonej wersji to sprawdzony przepis na udane święta!

Jak kupować drób?

Oryginalne receptury i kulinarne umiejętności to tylko połowa sukcesu. Drugą połowę sta-nowi dobrej jakości, świeże mięso które jest gwarantem perfekcyjnego smaku, odpowied-niej kruchości i soczystości oraz składników odżywczych. Kurczak powinien mieć kolor bladoróżowy, kaczka - beżowy lub czerwony. Zwracaj uwagę również na skórę - jeśli jest sucha i popękana omijaj taki produkt z daleka. Mięso powinno być jędrne i gładkie, a jego zapach neutralny. Pamiętaj, że najwyższą jakość gwarantuje mięso certyfikowane - podczas zakupów szukaj symbolu QAFP (Quality Assurance for Food Products).

Drób to witaminy i pełnowartościowe białko

Mięso drobiowe to bogactwo witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak: A, E, D, K, oraz rozpuszczalnych w wodzie między innymi B1, B2 i B12. Znajdziemy w nim również przeci-wutleniacze, koenzym Q10 oraz cynk i magnez. Dodatkowo, drób cechuje się wysoką za-wartością białka - średnio w 100g mięsa znajdziemy go aż 23g, co stanowi ok. 35% dzien-nego zapotrzebowania dorosłego człowieka na ten składnik. Bez względu na sposób przy-rządzenia, każde mięso drobiowe ulega szybkiej denaturacji - termicznemu utrwaleniu struktury białka. Dzięki temu drób zachowuje swoją wartość odżywczą i nie traci cennych substancji. Wszystkie witaminy i składniki odżywcze trafiają do organizmu wraz ze spoży-wanym posiłkiem.

Wielkanocny pieczony kurczak

Trudno wygrać z tradycją, dlatego wszystkim wielbicielom pieczonego kurczaka nie można odmówić przyjemności zjedzenia go podczas Wielkanocy. Nasz przepis, pełen aromatycz-nych ziół, pozwoli ci uzyskać wyśmienity smak, idealny poziom soczystości mięsa oraz piękną, złotą skórkę.

Wyrafinowany smak drobiowego pasztetu

Doskonale kremowy pasztet łączący kacze i kurze wątróbki z dodatkiem brandy i orze-chów włoskich. To perfekcyjna receptura na przygotowanie prostego dania, które może stać się przebojem wielkanocnego stołu.

Pieczona gęś

Mięso z gęsi nie jest tak popularna jak to z indyka czy kurczaka. A szkoda, ponieważ wy-różnia je bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych: oleinowego, linolowego, linole-nowego i arachidonowego. Kwasy te wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi, a podwyższenie dobrego (HDL). Może zamiast pieczonego kurczaka warto w tym roku upiec gęś?

 

 

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

Materiały promocyjne

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
4
Desery Deserki waniliowo-malinowe

Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...

Odsłon: 598

>60 min
8

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2