Warto pamiętać również, że drób to nie tylko smaczne, ale także zdrowe mięso, będące doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. W naszym wielkanocnym przewodniku znajdziesz niezbędne informacje na temat jego właściwości oraz receptury na dania z drobiu, którymi oczarujesz domowników. Tradycyjne potrawy w nieco odświeżonej wersji to sprawdzony przepis na udane święta!
Jak kupować drób?
Oryginalne receptury i kulinarne umiejętności to tylko połowa sukcesu. Drugą połowę sta-nowi dobrej jakości, świeże mięso które jest gwarantem perfekcyjnego smaku, odpowied-niej kruchości i soczystości oraz składników odżywczych. Kurczak powinien mieć kolor bladoróżowy, kaczka - beżowy lub czerwony. Zwracaj uwagę również na skórę - jeśli jest sucha i popękana omijaj taki produkt z daleka. Mięso powinno być jędrne i gładkie, a jego zapach neutralny. Pamiętaj, że najwyższą jakość gwarantuje mięso certyfikowane - podczas zakupów szukaj symbolu QAFP (Quality Assurance for Food Products).

Drób to witaminy i pełnowartościowe białko
Mięso drobiowe to bogactwo witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak: A, E, D, K, oraz rozpuszczalnych w wodzie między innymi B1, B2 i B12. Znajdziemy w nim również przeci-wutleniacze, koenzym Q10 oraz cynk i magnez. Dodatkowo, drób cechuje się wysoką za-wartością białka - średnio w 100g mięsa znajdziemy go aż 23g, co stanowi ok. 35% dzien-nego zapotrzebowania dorosłego człowieka na ten składnik. Bez względu na sposób przy-rządzenia, każde mięso drobiowe ulega szybkiej denaturacji - termicznemu utrwaleniu struktury białka. Dzięki temu drób zachowuje swoją wartość odżywczą i nie traci cennych substancji. Wszystkie witaminy i składniki odżywcze trafiają do organizmu wraz ze spoży-wanym posiłkiem.
Wielkanocny pieczony kurczak
Trudno wygrać z tradycją, dlatego wszystkim wielbicielom pieczonego kurczaka nie można odmówić przyjemności zjedzenia go podczas Wielkanocy. Nasz przepis, pełen aromatycz-nych ziół, pozwoli ci uzyskać wyśmienity smak, idealny poziom soczystości mięsa oraz piękną, złotą skórkę.
Wyrafinowany smak drobiowego pasztetu
Doskonale kremowy pasztet łączący kacze i kurze wątróbki z dodatkiem brandy i orze-chów włoskich. To perfekcyjna receptura na przygotowanie prostego dania, które może stać się przebojem wielkanocnego stołu.
Pieczona gęś
Mięso z gęsi nie jest tak popularna jak to z indyka czy kurczaka. A szkoda, ponieważ wy-różnia je bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych: oleinowego, linolowego, linole-nowego i arachidonowego. Kwasy te wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi, a podwyższenie dobrego (HDL). Może zamiast pieczonego kurczaka warto w tym roku upiec gęś?
Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
Materiały promocyjne