Nasza kulinarna rada przed przygotowaniem listy zakupowej na Wielkanoc - postaw na drób! To właśnie ten gatunek mięsa, w kontekście symboliki i tradycji, najlepiej wpisuje się w charakter zbliżających się wielkimi krokami świąt.

Fot. Mięso drobiowe to bogactwo witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak: A, E, D, K, oraz rozpuszczalnych w wodzie między innymi B1, B2 i B12 / materiały promocyjne

Warto pamiętać również, że drób to nie tylko smaczne, ale także zdrowe mięso, będące doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. W naszym wielkanocnym przewodniku znajdziesz niezbędne informacje na temat jego właściwości oraz receptury na dania z drobiu, którymi oczarujesz domowników. Tradycyjne potrawy w nieco odświeżonej wersji to sprawdzony przepis na udane święta!

Jak kupować drób?

Oryginalne receptury i kulinarne umiejętności to tylko połowa sukcesu. Drugą połowę sta-nowi dobrej jakości, świeże mięso które jest gwarantem perfekcyjnego smaku, odpowied-niej kruchości i soczystości oraz składników odżywczych. Kurczak powinien mieć kolor bladoróżowy, kaczka - beżowy lub czerwony. Zwracaj uwagę również na skórę - jeśli jest sucha i popękana omijaj taki produkt z daleka. Mięso powinno być jędrne i gładkie, a jego zapach neutralny. Pamiętaj, że najwyższą jakość gwarantuje mięso certyfikowane - podczas zakupów szukaj symbolu QAFP (Quality Assurance for Food Products).

Drób to witaminy i pełnowartościowe białko

Mięso drobiowe to bogactwo witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak: A, E, D, K, oraz rozpuszczalnych w wodzie między innymi B1, B2 i B12. Znajdziemy w nim również przeci-wutleniacze, koenzym Q10 oraz cynk i magnez. Dodatkowo, drób cechuje się wysoką za-wartością białka - średnio w 100g mięsa znajdziemy go aż 23g, co stanowi ok. 35% dzien-nego zapotrzebowania dorosłego człowieka na ten składnik. Bez względu na sposób przy-rządzenia, każde mięso drobiowe ulega szybkiej denaturacji - termicznemu utrwaleniu struktury białka. Dzięki temu drób zachowuje swoją wartość odżywczą i nie traci cennych substancji. Wszystkie witaminy i składniki odżywcze trafiają do organizmu wraz ze spoży-wanym posiłkiem.

Wielkanocny pieczony kurczak

Trudno wygrać z tradycją, dlatego wszystkim wielbicielom pieczonego kurczaka nie można odmówić przyjemności zjedzenia go podczas Wielkanocy. Nasz przepis, pełen aromatycz-nych ziół, pozwoli ci uzyskać wyśmienity smak, idealny poziom soczystości mięsa oraz piękną, złotą skórkę.

Wyrafinowany smak drobiowego pasztetu

Doskonale kremowy pasztet łączący kacze i kurze wątróbki z dodatkiem brandy i orze-chów włoskich. To perfekcyjna receptura na przygotowanie prostego dania, które może stać się przebojem wielkanocnego stołu.

Pieczona gęś

Mięso z gęsi nie jest tak popularna jak to z indyka czy kurczaka. A szkoda, ponieważ wy-różnia je bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych: oleinowego, linolowego, linole-nowego i arachidonowego. Kwasy te wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi, a podwyższenie dobrego (HDL). Może zamiast pieczonego kurczaka warto w tym roku upiec gęś?

 

 

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

Materiały promocyjne

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka nadziewane tuńczykiem to smaczna przekąska sprawdzająca się nie tylko w...

Odsłon: 48

30 min
4

Przepis dnia

Śniadania Lekkie placki z cukinii bez mąki

Zdrowe i smaczne placuszki z cukinii. Doskonale smakują z jogurtem i szczypio...

Odsłon: 542

15 min
12
30 min
4
Dania główne Dorsz z frytkownicy bez tłuszczowej

Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...

Odsłon: 2368

15 min
5