Wielkanocne przepisy z jajkami w roli głównej

Czym byłyby święta wielkanocne bez jajek? W tym czasie to właśnie one, obok chrzanu i tradycyjnej wędzonki, niepodzielnie królują na naszych stołach. W jaki sposób je przygotować, aby było smacznie i wyjątkowo? Wypróbujcie nasze przepisy!

W okresie Wielkanocy jajka smakują tak, jak nigdy i z pewnością nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. To doskonała okazja, aby odświeżyć tradycyjne przepisy, którymi szczyciły się jeszcze nasze babcie. Jednak nie warto poprzestawać tylko na tym. Czasem kilka drobnych eksperymentów kulinarnych może całkowicie odmienić wasze świąteczne biesiadowanie. Co koniecznie powinniście zaserwować gościom?


1. Jajka faszerowane

To nieśmiertelny klasyk, który powinien znaleźć się na każdym wielkanocnym stole. Przygotowuje się go łatwo i bardzo szybko, a warianty smakowe są w tym wypadku niemal nieograniczone.

Aby przygotować tę prostą przekąskę, potrzebujemy przede wszystkim jajek oraz kilku ulubionych składników. Polecamy np. suszone pomidory, anchois, awokado, pikantne papryczki, tuńczyka, kawior, wędzonego łososia lub podsmażone pieczarki. Warto również dodać składnik, który sprawi że nasz farsz będzie bardziej kremowy w tym wypadku możemy wybrać np. twarożek, ser kozi, majonez lub ricottę. Nie zapominajcie też o ziołach! Dodatek pietruszki, kolendry, szczypiorku lub koperku podkreśli wyjątkowy smak waszego dania.

Gdy ugotujecie jaja, przekrój je na pół, a następnie wydrąż żółtka. Wymieszaj je z wybranymi składnikami, do momentu uzyskania względnie zwartej masy, która nada się do faszerowania. Dopraw nadzienie ziołami, solą oraz pieprzem. Jajka możesz faszerować łyżeczką lub przy pomocy rękawa cukierniczego, co pozwoli ci nadać im nieco bardziej odświętny wygląd. Świeże zioła wykorzystaj również do dekoracji potrawy.

Ciekawym rozwiązaniem będzie przygotowanie jajek w kilku wariantach smakowych, tak by każdy z naszych gości mógł znaleźć coś dla siebie.

Jajka po benedyktyńsku to jedna z najpopularniejszych propozycji śniadaniowych, którą przygotowuje się niemal w każdym zakątku świata. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby pojawiły się również na wielkanocnym stole. Należy je tylko odpowiednio przygotować.
Składniki:

 

  • 3 jajka
  • 3 plastry boczku lub szynki
  • 3 kromki pieczywa tostowego
  • Sól, pieprz
  • szczypiorek
  • Sos holenderski: 3 żółtka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g masła
  • Sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Jajka w koszulce: W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli oraz łyżki octu. Energicznie mieszaj, tak aby na środku utworzył się wir, a następnie w jego środek ostrożniej wbij jedno jajko. Gotuj przez 4 minuty, tak aby białko całkowicie się ścięło. Czynność tę powtórz osobno w przypadku każdego jajka.

Sos holenderski: Żółtka umieść w szklanej misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Dodaj do nich sok z cytryny, sól oraz pieprz i energicznie ubijaj do momentu otrzymania puszystej masy. Uważaj, aby jajka się nie ścięły. Następnie stopniowo zacznij dodawać ciepłe, rozpuszczone masło. Nie przestawaj ubijać do momentu uzyskania gęstego, jednolitego sosu.

Na opieczone tosty wyłóż plastry podsmażonego boczku lub szynki, następnie połóż na nich jajko w koszulce, które polejesz obficie sosem holenderskim. Dopraw solą i pieprzem oraz udekoruj szczypiorkiem.

Zrobienie wyjątkowego pasztetu lub pieczeni to niemal obowiązkowy element świątecznych przygotowań. Także i w tej potrawie warto uwzględnić jajka. W ten sposób stworzymy wyjątkowo wielkanocny pasztet.
Składniki:

  • 40 g podgardla
  • 40 g karkówki
  • 40 g łopatki
  • 40 g mięsa drobiowego (np. udek)
  • 20 g wątróbki drobiowej
  • 4 surowe jaja
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • Połówka niedużego selera
  • Olej do smażenia
  • 2 liście laurowe
  • Pół łyżeczki zmielonego ziela
  • angielskiego
  • Łyżeczka tymianku
  • Pieprz w kulkach
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:
Mięso z kurczaka oraz wieprzowinę kroimy w średniej wielkości kostkę. Obsmażamy na patelni na złoty kolor, następnie przekładamy do innego garnka. Zalewamy litrem wody, dodajemy liście laurowe, ziarenka pieprzu i gotujemy, aż mięso zmięknie. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso podsmażamy obrane warzywa (pietruszkę, marchewkę, selera, cebulę i czosnek), pokrojone w grubą kostkę. Dodajemy do nich również wątróbkę. Szybko przesmażamy. Wystudzone warzywa i mięso mielimy dwukrotnie na małych oczkach. Do masy dodajemy 4 surowe jaja. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.Formę smarujemy tłuszczem. Wykładamy na nią połowę masy pasztetowej, następnie na środku układamy jedno za drugim ugotowane i obrane jaja. Na wierzch wykładamy pozostałą masę pasztetową. Pieczemy przez 80 minut w 180 stopniach. Podajemy dokładnie wystudzony.

 

Ten przysmak przywędrował do nas wprost z Wielkiej Brytanii. W tym wypadku kluczem do sukcesu jest takie przygotowanie jajek, aby ich żółtka były jeszcze płynne. Jednak nie powinniście przejmować się, jeśli jaja ugotują się na twardo. Danie nadal będzie pyszne!

Składniki:

  • 7 jajek
  • 1 cebula
  • Ząbek czosnku
  • 500 g mięsa mielonego
  • Pół suchej kajzerki
  • Łyżeczka sosu worcestershire
  • Pół łyżeczki sosu tabasco
  • Łyżeczka musztardy angielskiej
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • Sól, pieprz

 

Przygotowanie:
6 jajek ugotuj na miękko. Ostrożnie obierz je ze skorupek i pozostaw do ostygnięcia. W międzyczasie wymieszaj mięso z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodaj żółtko jajka, kajzerkę namoczoną w mleku (wcześniej dokładnie odciśniętą) oraz pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa.

Każde z jajek delikatnie oprósz mąką, a następnie obłóż porcją mięsnej masy - warstwa mięsa nie powinna być zbyt gruba. Dokładnie dociśnij, aby otrzymać kształt jak najbardziej zbliżony do kuli. Aby otrzymać chrupiącą skórkę na powierzchni jajek, opanieruj je w jajku i bułce tartej. Następnie smaż jajka na gorącym tłuszczu, obracając je, aby równomiernie upiekły się z każdej strony. Temperatura nie może być zbyt wysoka, gdyż mięso się nie upiecze. Usmażone jajka przełóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Tak przygotowane jajka będą doskonałą alternatywą dla tradycyjnych faszerowanych jajek, które znamy z przyjęć imieninowych u cioci. Zdziwicie się jak łatwo je przygotować.
Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula dymka
  • 5 plastrów szynki wędzonej
  • Pół pęczka pietruszki
  • 3-4 łyżki drobno startego parmezanu
  • 1 łyżka śmietany
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Łyżeczka miękkiego masła
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:
Jajka w skorupka przekrój na pół przy pomocy bardzo ostrego noża. Ostrożnie wyjmij białko oraz żółtko, uważając aby nie naruszyć skorupki. Posiekaj jajka razem z cebul i pietruszką. Do masy dodaj pokrojoną szynkę, śmietanę oraz przyprawy. Przełóż farsz do skorupek. Wymieszaj parmezan z bułką tartą i masłem. Tak powstałą mieszanką obsyp obficie wierzch każdego z jajek. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do momentu aż wierzch się zrumieni i stanie chrupki. Podawaj natychmiast.

 

Jak w prosty i niedrogi sposób zaskoczyć gości potrawą przygotowaną z jajek? To prostsze niż myślicie. Wystarczy tylko kilka buraków, a osiągniecie efekt, jakiego nie powstydziłyby się najlepsze restauracje.
Składniki

 

  • 3 średniej wielkości buraki
  • 2 szklanki wody
  • ¾ szklanki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka cukru
  • Duża szczypta soli
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 10 jajek

 

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, a następnie obieramy ze skorupek (jeśli chcemy uzyskać marmurkowy wzorek, skorupkę należy jedynie potłuc). W międzyczasie przygotowujemy marynatę - buraki dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garna z wodą i pozostałymi składnikami. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 15 minut. Kiedy marynata przestygnie możemy ją przecedzić oraz włożyć do niej jajka. Należy zwrócić uwagę, aby były całkowicie przykryte. Jajka powinny marynować się co najmniej 12 godzin - im dłużej, tym intensywniejszy kolor uzyskamy.

 


Przeczytaj więcej o jajkach. Kliknij!


Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasteczka piknikowe

Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....

Odsłon: 466

60 min
7
60 min
6
60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2