Sponsorowane

Wieprzowina czy drób? Czy musisz wybierać?

Czy nie macie wrażenia, że cały czas jesteśmy zmuszani do wyborów? Dzieje się to w każdym aspekcie życia. Bardzo często dotyczy to także naszej diety. Praktycznie wszędzie znajdziemy tabele i listy produktów uznawanych za dietetyczne i te, które mają niekorzystny wpływ na nasz organizm. Porównania te sprawiają, że niektóre produkty od razu skazane są na porażkę i dietetyczny niebyt.

Twórcy tych rankingów zakładają jedną rzecz. Nasz brak rozsądku i umiaru. Najczęściej dotyczy to mięsa, ale także popularnych owoców i warzyw. Jeśli będziemy zjadać 2 schabowe i 1 kg jabłek dziennie, to dostarczymy do organizmu zbyt dużo tłuszczu i cukru. Jednak nikt z nas tak nie robi. Dlatego porównanie mięsa wieprzowego i drobiowego to jedynie kwestia smaku i tego na co mamy w danym momencie ochotę. Każdy produkt, w odpowiedniej ilości, nie stanie się automatycznie wrogiem naszej diety albo co gorsza procesu odchudzania. Nasza dieta powinna opierać się na zasadzie – jedz mniej, ale wyższej jakości produkty. Mieszaj wieprzowinę i drób, a nie koniecznie przywiązuj się do informacji takich jak to, że kotlet schabowy ma tylko 20 kalorii więcej niż pierś z kurczaka. Te 20 kalorii nie wpłynie na zdrowie i całość diety. Zamiast z uporem maniaka liczyć spożywane kalorie, lepiej dokonać zupełnie innego wyboru. Wybierz pomiędzy 5 km spacerem, podczas którego spalisz około 200 kalorii, a może 15 km przejażdżką na rowerze. Przez godzinę spalisz na nim ponad 300 kalorii lub wybierz basen, gdzie godzina pływania „wypłucze” z organizmu około 500 kalorii.

Należy przede wszystkim pamiętać, że nie ma diety cud. Bez aktywności fizycznej, samo liczenie kalorii lub dokonywanie wyborów pomiędzy mięsem wieprzowym i drobiowym, to czysta statystyka i w gruncie rzeczy nic nie dająca zabawa. Rzuć więc mięsem na ruszt (w rozsądnych ilościach) i idź po obiedzie na spacer. A podczas czytania takich artykułów nie sięgaj po kolejnego cukierka. To jest właściwy wybór. 

Artykuł powstał dzięki finansowaniu ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
Desery Torcik z opłatkiem Barbie

Torcik przygotowałam dla mojej 6 letniej wnusi Magdaleny. Torcik bardzo pros...

Odsłon: 116

>60 min
8
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 269

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326