Organizujemy przyjęcie od podstaw!
Jak zorganizować przyjęcie w swoim ogrodzie? Na początek poszukaj inspiracji i wybierz motyw przewodni imprezy. Wiosną w tej roli świetnie sprawdzą się np. kolory takie jak róż, błękit, soczysta zieleń albo słoneczny żółty. Motywem przewodnim wiosennego przyjęcia może być też coś, co kojarzy się właśnie z tą porą roku: świeże kwiaty, motyle czy ptaki.
Druga ważna kwestia podczas organizacji różnego typu przyjęć to oczywiście określenie listy gości, a potem – wybór menu. Wiosną dobrze jest zdecydować się na proste dania. Jako przystawki sprawdzą się ułożone na paterach owoce. Na obiad zaserwuj po prostu potrawy z grilla albo pieczone mięsa. Do tego przygotuj sałatki z nowalijek. Po obiedzie podaj własnoręcznie upieczone ciasto!
Wszystkie dania szybko przyrządzisz, jeśli Twoja kuchnia jest zaopatrzona w odpowiednie garnki. Polecamy szczególnie garnki z Florina.pl – są niezawodne, a do tego dostępne w szerokiej gamie kształtów i pojemności!
Na koniec zadbaj o dekoracje. Jeśli przyjęcie organizujesz wieczorem, rozwieś nad tarasem (albo altaną) klimatyczne lampiony! Wokół stołu ustaw donice z roślinami, a na elementach konstrukcyjnych umieść kwietne girlandy.
Jeśli przyjęcie organizujesz na początku wiosny, miej też przygotowane ciepłe koce – podasz je gościom, gdyby późnym wieczorem zrobiło się naprawdę chłodno.
Jak udekorować stół na spotkanie w gronie rodziny i przyjaciół?
Wiosenne przyjęcie nie będzie w pełni udane, jeśli zaniedbasz dekorację stołu! Nie wystarczy fakt, że znajdą się na nim pełne talerze, półmiski z potrawami oraz jakiekolwiek kubki. Postaraj się, aby wszystkie elementy zastawy idealnie do siebie pasowały! Wybierz szklanki, kieliszki i talerze w tym samym stylu. Napoje serwuj w karafkach, a mięsa z rusztu w dopasowanych do reszty zastawy misach.
Na stole nie może też zabraknąć dekoracji! O ile w przypadku wiosennego przyjęcia na powietrzu możesz zrezygnować z obrusu, warto umieścić na środku stołu bukiet żywych kwiatów lub dopasowany do okazji stroik. Dobierz go wedle gustu i jednej ważnej zasady: decydując się na wybrane ozdoby, sprawdź czy nie będą przeszkadzać! Goście wciąż muszą mieć możliwość wygodnie rozsiąść się przy stole i rozmawiać z rodziną czy znajomymi
Rodzinne przyjęcia zaczynają się w kuchni!
Co jest najważniejsze na każdym przyjęciu? Oczywiście przyjemna atmosfera oraz pyszny posiłek! O ile to pierwsze bez wątpienia zapewni odpowiednio dobrana lista gości, to kwestia jedzenia bywa problematyczna.
Na początek weź pod uwagę pogodę. Wiosenne przyjęcie, odbywające się w słońcu to świetny czas na serwowanie chłodnych przekąsek i lodów! Pokrój pierwsze arbuzy, a lody przełóż do pucharków i udekoruj owocami jagodowymi. Taki prosty deser przygotujesz w mgnieniu oka!
Na stole mogą pojawić się też słone przekąski, czyli produkty takie jak paluszki, chipsy oraz orzeszki ziemne – te na pewno ucieszą zwłaszcza dzieciaki!
Danie główne na wiosennym przyjęciu
Jako danie główne zaserwuj mięsa oraz grillowane warzywa. Najlepiej dzień przed planowaną imprezą zamarynować je, aby dobrze przeszły smakiem i aromatem przypraw.
Do marynowania żeberek i wieprzowiny idealnie sprawdzi się sos sojowy albo sos BBQ. Marynatę do kurczaka przygotujesz z kolei z połączenia soli, pieprzu i ulubionych przypraw (może to być bazylia, oregano, zioła prowansalskie, czosnek, słodka i ostra papryka). Dokładnie wymieszaj przyprawy i dodaj do nich olej lub oliwę z oliwek. Gotową marynatą natrzyj mięso. Następnego dnia wystarczy ułożyć je na grillu! Jeśli nie będzie pogody, a przyjęcie przeniesie się do domu, do przygotowania mięs przydadzą Ci się patelnie Florina! Są świetnej jakości, więc nie będziesz musiał martwić się o efekty!
Wiosenne przyjęcie w ogrodzie to świetna okazja do spotkania się z bliskimi i spędzenia wspólnie czasu. Jeśli więc tylko możesz, wykorzystaj ją – nawet jeśli nie czeka Was w tym okresie żadna specjalna okazja!