Spis treści:
Kotlet schabowy to niekwestionowany król polskiego stołu. Ten chrupiący przysmak gości na talerzach milionów Polaków, zarówno w dni powszednie, jak i podczas uroczystych obiadów. Jednak nawet najlepiej usmażony kotlet potrzebuje odpowiedniego towarzystwa, żeby zachwycić podniebienia biesiadników. Surówki nie tylko cieszą oko kolorami i świeżością, ale również pomagają zrównoważyć ciężkość panierowanego mięsa. Dobrze dobrane dodatki mogą przekształcić zwykły obiad w kulinarną ucztę, którą zapamiętasz na długo. A wszystko zaczyna się od wyboru odpowiedniego kawałka mięsa – podstawy każdego kotleta.

Jak wybrać dobry schab na kotlety schabowe?
To pytanie spędza sen z powiek niejednemu domorosłemu szefowi kuchni. Sekret soczystego kotleta zaczyna się już na etapie zakupów. Przede wszystkim, szukaj mięsa o jasnoróżowym kolorze z delikatnym marmurkiem tłuszczu – to właśnie on nadaje kotletom soczystość i zapobiega ich wysuszeniu podczas smażenia.
Jak wybrać dobry schab na kotlety schabowe? Idealny kawałek schabu powinien być sprężysty – gdy naciśniesz go palcem, mięso powinno stawiać lekki opór, a następnie wracać do pierwotnego kształtu. Warto wiedzieć, że najlepsze kotlety wychodzą z mięsa z kością lub z tzw. schabu karkowego, który zawiera naturalnie więcej tłuszczu niż ten środkowy.
A czy mięso trzeba marynować? Niekoniecznie, jednak ten etap pomoże ci sprawić, że mięso będzie wyjątkowo kruche i smaczne. Marynowanie schabu przed smażeniem to jeden z najważniejszych kroków w przygotowaniu idealnego kotleta. Najprostsza marynata składa się z mleka, które dzięki zawartym w nim enzymom znakomicie zmiękcza włókna. Niektórzy wybierają maślankę, lub dodają także pokrojoną cebulę. Wystarczy zalać nim główny składnik dania i odstawić na cztery do sześciu godzin, a najlepiej na całą noc.
Sprawdź także: Reguluje poziom cukru i pomaga utrzymać wagę. Pyszne dania z kaszy gryczanej
Najlepsze surówki do kotleta schabowego
Najlepsze surówki do kotleta schabowego to te, które wprowadzają równowagę smaków i tekstur, dopełniając chrupiące i soczyste mięso. Świeże dodatki nie tylko nadają lekkości całemu daniu, ale także wspomagają trawienie tłustszych składników. Oto cztery niezawodne propozycje, które sprawią, że twój kotlet schabowy zabłyśnie niepowtarzalnym charakterem.
Surówka marchewkowa
Surówka marchewkowa to klasyk, który nigdy nie zawodzi. Można ją zrobić na wiele sposobów, w tej wersji połączono ją z żurawiną oraz chrupiącymi orzechami włoskimi. Delikatne kwaśne nuty pomarańczy przełamują słodycz warzywa, tworząc ciekawy dodatek, który odświeży podniebienie po każdym kęsie soczystego kotleta.
Surówka z miksem sałat
Surówka na bazie miksu sałat to prawdziwa eksplozja kolorów i smaków, która przykuwa wzrok i zachwyca świeżością. Połączenie chrupiących liści z soczystą papryką, słodkimi pomidorkami i nadającym świeżości ogórkiem tworzy kompozycję, która doskonale kontrastuje z ciepłym kotletem. Do sałatki przygotuj lekki dressing, będzie smakować świetnie.
2. Miks sałat na słodko z chrupiącym słonecznikiem

Miks sałat na słodko z chrupiącym słonecznikiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Surówka z białej kapusty i pora
Surówka z białej kapusty i pora to tradycyjne zwieńczenie mięsnych dań, które przywodzi na myśl domowe obiady z dzieciństwa. Kapusta w połączeniu ze słodkim jabłkiem i aromatycznym porem tworzy harmonijną kompozycję, którą spaja kremowy sos. Sok z cytryny i szczypta cukru dopełniają smaku całej potrawy.
3. Surówka z białej kapusty i pora

Surówka z białej kapusty i pora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Surówka pekinka
Surówka z kapusty pekińskiej zachwyca lekkością, stanowiąc doskonałą alternatywę dla cięższych dodatków. Kapusta w towarzystwie chrupiącej marchewki i aromatycznej czerwonej cebuli tworzy bazę, którą zioła – natka pietruszki i koperek – wzbogacają o aromat i kolor. Kremowy sos na bazie majonezu, śmietany i jogurtu doskonale łączy wszystkie składniki, tworząc aksamitną całość, która stanowi przeciwwagę dla intensywnego smaku kotleta.
Surówka koperkowa
Koperek to składnik, który genialnie pasuje do surówki z białej kapusty. Przygotuj do niej pyszny sos na bazie jogurtu i majonezu. Doskonale będzie komponować się z kotletem w chrupiącej panierce oraz młodymi ziemniaczkami.
Surówka z buraków
Buraki to bardzo zdrowe warzywa, majną mnóstwo witamin i minerałów, świetnie wpływają na układ krążenia, wspierają odporność i proces trawienia. Bardzo dobrze sprawdzą się do przygotowania obiadowej surówki, wystarczy zetrzeć je na tarce i połączyć z kwaśnymi jabłkami, będzie smakować pysznie.
Surówka z buraków z jabłkiem

Surówka z buraków z jabłkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: smaker.pl
Opracowanie: Redakcja Smaker.pl
Sprawdź także:
To prawdziwy polski eliksir życia. Ma ogrom witamin, chroni wątrobę, serce, wzmacnia odporność
Czesi piją litrami. Zdrowsza i smaczniejsza od zwykłej herbaty z torebki
Najbrzydsza ryba świata o niebiańskim smaku. Chuda, pełna białka i kwasów omega-3