Spis treści:
- Jakie właściwości ma babka lancetowata?
- Kiedy zbierać babkę lancetowatą?
- Syrop z babki lancetowatej – przepis i działanie
- Napar z babki lancetowatej – przepis i zastosowanie
Jesień zbliża się wielkimi krokami, wraz z nią nadchodzi okres obniżonej odporność, przeziębień i grypy. Dlatego warto odpowiednio się do niego przygotować, między innymi zaopatrując się w naturalne metody walki z infekcjami. Rośliną, która doskonale radzi sobie z bakteriami jest babka lancetowata. Znana jest już od wieków, do celów leczniczych stosowali ją już starożytni Grecy i Rzymianie. W poniższym artykule postaramy się przybliżyć jej właściwości prozdrowotne, sprawdzimy, w jaki sposób ja suszyć i przechowywać oraz jak przygotować syrop z babki lancetowatej.
Jakie właściwości ma babka lancetowata?
Dlaczego warto stosować babkę lancetowatą? Przede wszystkim ze względu na jej właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Pomaga pozbyć się infekcji, zmniejsza stany zapalne, dlatego warto używać ją podczas przeziębienia i grypy. Ma również działanie łagodzące ból gardła, działa przeciwzapalnie na jamę ustną i gardło, oraz ma właściwości wykrztuśne, dzięki czemu pomaga pozbyć się uporczywego kaszlu. Wspiera także układ odpornościowy.
Ponadto w składzie babki znajduje się wiele cennych składników, takich jak flawonoidy, które mają działanie antyoksydacyjne, chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, działają przeciwstarzeniowo i przeciwnowotworowo, a także fitosterole, które pomagają dbać o układ sercowo-naczyniowy, pomagają między innymi regulować poziom cholesterolu we krwi. Znajdują się w niej również witaminy C i K, a także substancje mineralne, takie jak: krzem, fosfor, potas, wapń, sód czy cynk.
Roślina ta dzięki działaniu przeciwzapalnemu działa również kojąco na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Można stosować ją w formie naparu, nawet przy chorobie wrzodowej. Babka lancetowata wspiera również zdrowie jelit, pomaga na zaparcia, a także świetnie radzi sobie w przypadku niestrawności.
Babkę lancetowatą większość z nas kojarzy z pewnością z dzieciństwa. To właśnie ta roślina świetnie sprawdzała się w przypadku zadrapanego kolana czy zdartych podczas zabawy łokci. Wystarczy lekko rozgnieść liście w rękach i przyłożyć ją na skaleczenia, ma działanie wspierające gojenie się ran, oparzeń oraz pomaga łagodzić problemy skórne. Naparem z babki lancetowatej można także przemywać oczy przy zapaleniu spojówek.
Kiedy zbierać babkę lancetowatą?
Przede wszystkim należy pamiętać, by zrywać jedynie rośliny, które rosną na terenach oddalonych od dróg i zabudowań przemysłowych. Najlepiej zbierać babkę lancetowatą najlepiej zbierać w czerwcu i w lipcu, jednak nawet we wrześniu można spotkać okazy, które nadają się do przerobienia na napar czy syrop. Jak suszyć babkę lancetowatą? Umyte i osuszone liście należy suszyć w niewielkich partiach na papierze lub kawałku materiału. Nie należy wykładać ich na pełnym słońcu, lepiej wybierać nieco zacienione i przewiewne miejsca.
Syrop z babki lancetowatej – przepis i działanie
Z babki lancetowatej w prosty sposób można wykonać syrop na kaszel. Przygotuj: liście babki, przegotowaną wodę i cukier.
Oczyszczone i osuszone liście babki przełóż do naczynia i zalej ciepłą, ale nie gorącą wodą, w proporcji 1:1. Następnie zmiksuj wszystko na gładką masę i odstaw na 15 minut. Odcedź płyn przez sitko lub gazę. Do uzyskanej mikstury dodaj cukier, również w proporcjach 1:1. Następnie zagotuj całość i przelej do buteleczek. Kiedy przestygnie syrop wstaw do lodówki.
Syrop z babki lancetowatej ma łagodne działanie, dlatego można podawać go dzieciom i osobom starszym. Podczas przeziębienia można zażywać trzy do czterech łyżek syropu dziennie.
Napar z babki lancetowatej – przepis i zastosowanie
Do przygotowania naparu z babki lancetowatej, będziesz potrzebować liści babki (mogą być świeże lub suszone) oraz wrzątku. Należy wrzucić je do kubka, zalać gorącą wodą i odstawić na kwadrans. Następnie przecedzić i wypić. Napar sprawdzi się przy niestrawności i bólach brzucha, można stosować go również jako płukankę na ból gardła i chrypkę. Jeżeli używamy suszu z babki, warto pamiętać, by nie przekraczać pięciu gramów na dzień. W przypadku świeżej babki lancetowatej wystarczy garść.
Babka lancetowata – zastosowanie w kuchni
Co ciekawe, babkę lancetowatą można wykorzystać również w kuchni. Świetnie sprawdzi się do świeżych sałatek, młode, umyte liście możesz wrzucić do miksu ulubionych sałat, dodając na przykład świeżą kolendrę, a następnie skropić wszystko oliwą z oliwek i cytryną. Świeże liście babki można połączyć z owocami, dodając je do koktajli i smoothies. Sprawdzą się również do zup i zapiekanek.
Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl, YouTube/slowlife24, ziolowesyropy.pl, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Cztery triki sprawią, że ochota na słodycze minie. Za kilka lat sobie podziękujesz »
Odmładza skórę i stawy, przyspiesza metabolizm. „Białko młodości” pij też na odporność »
Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »