Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Babka lancetowata należy do ziół, które wykorzystuje się od wieków w ziołolecznictwie i medycynie ludowej. Spotkać można ją niemal wszędzie, rośnie na łąkach, w lasach, a także w przydomowych ogródkach. Dziś sprawdzimy, jakie właściwości ma babka lancetowata, kiedy ją zbierać oraz jak wykorzystać ją w kuchni.

Zastosowanie babki lancetowatej w lecznictwie i kuchni | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jesień zbliża się wielkimi krokami, wraz z nią nadchodzi okres obniżonej odporność, przeziębień i grypy. Dlatego warto odpowiednio się do niego przygotować, między innymi zaopatrując się w naturalne metody walki z infekcjami. Rośliną, która doskonale radzi sobie z bakteriami jest babka lancetowata. Znana jest już od wieków, do celów leczniczych stosowali ją już starożytni Grecy i Rzymianie. W poniższym artykule postaramy się przybliżyć jej właściwości prozdrowotne, sprawdzimy, w jaki sposób ja suszyć i przechowywać oraz jak przygotować syrop z babki lancetowatej. 

Sprawdź także: Zdobi jesienny ogród i leczy. Docenią go kobiety po 50. roku życia. Jakie właściwości ma wrzos i co zrobić z jego kwiatów?

Jakie właściwości ma babka lancetowata?

Dlaczego warto stosować babkę lancetowatą? Przede wszystkim ze względu na jej właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Pomaga pozbyć się infekcji, zmniejsza stany zapalne, dlatego warto używać ją podczas przeziębienia i grypy. Ma również działanie łagodzące ból gardła, działa przeciwzapalnie na jamę ustną i gardło, oraz ma właściwości wykrztuśne, dzięki czemu pomaga pozbyć się uporczywego kaszlu. Wspiera także układ odpornościowy. 

Ponadto w składzie babki znajduje się wiele cennych składników, takich jak flawonoidy, które mają działanie antyoksydacyjne, chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, działają przeciwstarzeniowo i przeciwnowotworowo, a także fitosterole, które pomagają dbać o układ sercowo-naczyniowy, pomagają między innymi regulować poziom cholesterolu we krwi. Znajdują się w niej również witaminy C i K, a także substancje mineralne, takie jak: krzem, fosfor, potas, wapń, sód czy cynk. 

Roślina ta dzięki działaniu przeciwzapalnemu działa również kojąco na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Można stosować ją w formie naparu, nawet przy chorobie wrzodowej. Babka lancetowata wspiera również zdrowie jelit, pomaga na zaparcia, a także świetnie radzi sobie w przypadku niestrawności. 

Babkę lancetowatą większość z nas kojarzy z pewnością z dzieciństwa. To właśnie ta roślina świetnie sprawdzała się w przypadku zadrapanego kolana czy zdartych podczas zabawy łokci. Wystarczy lekko rozgnieść liście w rękach i przyłożyć ją na skaleczenia, ma działanie wspierające gojenie się ran, oparzeń oraz pomaga łagodzić problemy skórne. Naparem z babki lancetowatej można także przemywać oczy przy zapaleniu spojówek. 

Kiedy zbierać babkę lancetowatą?

Przede wszystkim należy pamiętać, by zrywać jedynie rośliny, które rosną na terenach oddalonych od dróg i zabudowań przemysłowych. Najlepiej zbierać babkę lancetowatą najlepiej zbierać w czerwcu i w lipcu, jednak nawet we wrześniu można spotkać okazy, które nadają się do przerobienia na napar czy syrop. Jak suszyć babkę lancetowatą? Umyte i osuszone liście należy suszyć w niewielkich  partiach na papierze lub kawałku materiału. Nie należy wykładać ich na pełnym słońcu, lepiej wybierać nieco zacienione i przewiewne miejsca. 

Syrop z babki lancetowatej – przepis i działanie

Z babki lancetowatej w prosty sposób można wykonać syrop na kaszel. Przygotuj: liście babki, przegotowaną wodę i cukier. 

Oczyszczone i osuszone liście babki przełóż do naczynia i zalej ciepłą, ale nie gorącą wodą, w proporcji 1:1. Następnie zmiksuj wszystko na gładką masę i odstaw na 15 minut. Odcedź płyn przez sitko lub gazę. Do uzyskanej mikstury dodaj cukier, również w proporcjach 1:1. Następnie zagotuj całość i przelej do buteleczek. Kiedy przestygnie syrop wstaw do lodówki. 

Syrop z babki lancetowatej ma łagodne działanie, dlatego można podawać go dzieciom i osobom starszym. Podczas przeziębienia można zażywać trzy do czterech łyżek syropu dziennie. 

Napar z babki lancetowatej – przepis i zastosowanie

Do przygotowania naparu z babki lancetowatej, będziesz potrzebować liści babki (mogą być świeże lub suszone) oraz wrzątku. Należy wrzucić je do kubka, zalać gorącą wodą i odstawić na kwadrans. Następnie przecedzić i wypić. Napar sprawdzi się przy niestrawności i bólach brzucha, można stosować go również jako płukankę na ból gardła i chrypkę. Jeżeli używamy suszu z babki, warto pamiętać, by nie przekraczać pięciu gramów na dzień. W przypadku świeżej babki lancetowatej wystarczy garść. 

Babka lancetowata – zastosowanie w kuchni

Co ciekawe, babkę lancetowatą można wykorzystać również w kuchni. Świetnie sprawdzi się do świeżych sałatek, młode, umyte liście możesz wrzucić do miksu ulubionych sałat, dodając na przykład świeżą kolendrę, a następnie skropić wszystko oliwą z oliwek i cytryną. Świeże liście babki można połączyć z owocami, dodając je do koktajli i smoothies. Sprawdzą się również do zup i zapiekanek. 

Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl, YouTube/slowlife24, ziolowesyropy.pl, smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Cztery triki sprawią, że ochota na słodycze minie. Za kilka lat sobie podziękujesz »

Odmładza skórę i stawy, przyspiesza metabolizm. „Białko młodości” pij też na odporność »

Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasteczka krucho maślane

Dzisiaj proste i szybkie ciasteczka krucho maślane przygotowane zaledwie z ki...

Odsłon: 140

30 min
5
Dania główne Pstrąg z patelni

Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...

Odsłon: 266

30 min
11
Przekąski Mini paszteciki

Smaczne i proste w przygotowaniu do barszczu czerwonego i nie tylko.

Odsłon: 1115

30 min
4
60 min
6
15 min
1
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 495

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

2
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5
Informacje Co zrobić, żeby makowiec nie popękał – kuchenne triki. Stary przepis na tradycyjny makowiec

Jak upiec makowiec, żeby był perfekcyjny i co zrobić, żeby ten klasyczny wypiek nie popękał, a masa była wilgotna i aromatyczna? Odkryj kuchenne tr...

7
Informacje Domowe smaki dla każdego

Manufaktura pierogów z małej miejscowości pod Krakowem właśnie przygotowuje kolejną partię ręcznie lepionych pierogów ruskich. Receptura przekazywa...

0