Grill - temat specjalny

Wsyp do wody i pij zamiast kawy. Pobudza lepiej niż kofeina

Wystarczy, że zalejesz łyżeczkę proszku lub łyżkę korzenia wrzątkiem i orzeźwiający napar gotowy. Alpinia galgant, która często mylona jest z imbirem, poprawia krążenie i wzmacnia odporność. Dowiedz się, co pobudza z rana lepiej niż kawa i jak zrobić wodę z tajskim imbirem.

Woda z tajskim imbirem wykazuje działanie pobudzające. Warto pić ją na czczo | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Co pobudza zamiast kawy? Choć zamienników jest całkiem sporo, to warto zwrócić uwagę na wodę z tajskim imbirem. Jej działanie korzystnie wpływa na cały organizm, pobudzając go do działania. Najlepiej napar pić z samego rana, aby uzupełnić niedobory składników odżywczych. Przekonaj się, jakie właściwości ma znana w Azji roślina.

Sprawdź także: Nazywane są „pokarmem bogów” - wspomagają pracę mózgu, serce i odchudzanie

Co pobudza zamiast kawy?

Dla niektórych picie porannej kawy to niemal rytuał. Świetnie dodaje energii, przyspiesza metabolizm oraz krążenie i dostarcza organizmowi cennych przeciwutleniaczy. Nie wszyscy jednak lubią jej smak lub mogą ją pić, dlatego szukają ciekawych i pysznych zamienników. Co pobudza zamiast kawy?

Do najpopularniejszych alternatyw należą: 

  • yerba mate - napar przyrządzany jest z liści ostrokrzewu paragwajskiego, zawierający kofeinę. Działa nawet mocniej niż kawa,
  • zielona herbata - napój przede wszystkim poprawia koncentrację i wspiera pracę mózgu,
  • matcha - sproszkowana na puder zielona herbata - orzeźwia i budzi organizm, 
  • mocna czarna herbata - choć nie zawiera kofeiny, elementem pobudzającym do działania będzie teina,
  • kakao lub kawa zbożowa - choć są to napoje bezkofeinowe, za to z dużą dawką cennych składników odżywczych. Przyspieszają metabolizm i krążenie,
  • soki owocowo-warzywne - już z samego rana wyposażają organizm w potężną porcję witamin,
  • gorąca woda z dodatkiem przypraw - kurkumy, miodu, pieprzu cayenne, chili, imbiru, ale również imbiru tajskiego. Taki napar pobudza krążenie, procesy trawienne i poprawia koncentrację.

Zobacz: Jak zrobić pobudzający koktajl z mandarynki i imbiru?

Jakie właściwości ma alpinia galgant?

Alpinia galgant, zwana też imbirem tajskim, to roślina z rodziny imbirowatych. Choć wyglądem przypomina korzeń imbiru, to charakteryzuje się bardziej ostrym i lekko gorzkawym smakiem. Używana jest zarówno w kuchni (jako dodatek do potraw), jak i roślina lecznicza, wykazująca właściwości zdrowotne. 

Określa się ją nawet mianem ekskluzywnego imbiru, ze względu na liczne wartości odżywcze. Alpinia galgant zawiera silne antyoksydanty, w tym kwercetynę. W jej skład wchodzą też błonnik, witaminy i związki mineralne, m.in. żelazo, cynk, sód i fosfor oraz witaminy A i C.

Imbir tajski najkorzystniej wpływa na układ krążenia i dolegliwości na tle nerwowym. Wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, łagodząc nerwobóle, poprawiając pracę serca oraz zmniejszając ryzyko wystąpienia zawału i udaru. Co więcej, alpinia galgant wspiera układ odpornościowy poprzez działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Roślina pomaga zwalczyć infekcje i gorączkę. 

Ekskluzywny imbir wspomaga też pracę układu trawiennego - poprawia procesy związane z trawieniem, eliminuje wzdęcia oraz skurcze żołądka, działa rozkurczająco. Dodatkowo koi bóle reumatyczne, zmniejsza dolegliwości migrenowe i menstruacyjne oraz napięcia mięśniowe związane ze stresem. 

Woda z tajskim imbirem - działanie i zastosowanie 

Właściwości alpinii galgant zachęcają do wypróbowania tej rośliny w kuchni. Można z niej przyrządzić choćby prozdrowotną nalewkę albo dodać jako przyprawę do dań jednogarnkowych, szczególnie azjatyckich. 

Do codziennego stosowania polecana jest natomiast woda z tajskim imbirem - działanie napoju przekłada się na poprawę kondycji organizmu. Gdy napijesz się go na czczo, świetnie pobudzi krążenie, ukoi nerwy, wzmocni odporność i uzupełni niedobory witamin oraz minerałów.

Jak zrobić wodę z tajskim imbirem? Napar do codziennego picia możesz przyrządzić z korzenia sproszkowanego, ciętego lub całego:

Woda z tajskim imbirem sproszkowanym

Łyżeczkę sproszkowanej alpinii galgant wsyp do szklanki o pojemności ok. 250 ml. Zalej wrzątkiem i parz przez 10 minut. Po tym czasie możesz wypić.

Woda z tajskim imbirem ciętym

Napój możesz przygotować na dwa sposoby. W pierwszym z nich łyżkę suszonego korzenia alpinii galgant wrzuć do rondelka i zalej szklanką wody. Gotuj przez 10 minut, potem nieco wystudź i wypij. W drugim - łyżkę tajskiego imbiru ciętego wsyp do szklanki i zalej wrzątkiem do pełna. Parz przez 20-30 minut, żeby woda chwyciła esencję. Wypij.

Woda z korzenia tajskiego imbiru (w całości)

Odetnij kilka centymetrów korzenia (około jedną łyżkę stołową), natnij (aby oddał olejki eteryczne) i wrzuć do szklanki. Zalej wrzątkiem i daj się parzyć przez ok. 20-30 minut. Po tym czasie wypij (najlepiej dwa razy dziennie po pół szklanki - na czczo i po południu).

Źródło: akademiasmaku.pl, magicznyogrod.pl, blog.ogrodyhildegardy.pl, czasnaherbate.net

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Dobre dla starzejącego się mózgu, skóry i kości. W tym wieku włącz do diety »

Słodki przepis od siostry Anastazji. Ten sernik nie pęka i nie opada »

Jędrna fasolka szparagowa z bułką tartą. Już nigdy nie zrobisz jej inaczej »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Jabłecznik z budyniem

Bardzo proste ciasto. Na kruchym cieście, z owocami, w budyniowej masie.

Odsłon: 28

>60 min
1
15 min
13
15 min
2
30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

16
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1