Spis treści:
- Co pobudza zamiast kawy?
- Jakie właściwości ma alpinia galgant?
- Woda z tajskim imbirem - działanie i zastosowanie
Co pobudza zamiast kawy? Choć zamienników jest całkiem sporo, to warto zwrócić uwagę na wodę z tajskim imbirem. Jej działanie korzystnie wpływa na cały organizm, pobudzając go do działania. Najlepiej napar pić z samego rana, aby uzupełnić niedobory składników odżywczych. Przekonaj się, jakie właściwości ma znana w Azji roślina.
Sprawdź także: Nazywane są „pokarmem bogów” - wspomagają pracę mózgu, serce i odchudzanie

Co pobudza zamiast kawy?
Dla niektórych picie porannej kawy to niemal rytuał. Świetnie dodaje energii, przyspiesza metabolizm oraz krążenie i dostarcza organizmowi cennych przeciwutleniaczy. Nie wszyscy jednak lubią jej smak lub mogą ją pić, dlatego szukają ciekawych i pysznych zamienników. Co pobudza zamiast kawy?
Do najpopularniejszych alternatyw należą:
- yerba mate - napar przyrządzany jest z liści ostrokrzewu paragwajskiego, zawierający kofeinę. Działa nawet mocniej niż kawa,
- zielona herbata - napój przede wszystkim poprawia koncentrację i wspiera pracę mózgu,
- matcha - sproszkowana na puder zielona herbata - orzeźwia i budzi organizm,
- mocna czarna herbata - choć nie zawiera kofeiny, elementem pobudzającym do działania będzie teina,
- kakao lub kawa zbożowa - choć są to napoje bezkofeinowe, za to z dużą dawką cennych składników odżywczych. Przyspieszają metabolizm i krążenie,
- soki owocowo-warzywne - już z samego rana wyposażają organizm w potężną porcję witamin,
- gorąca woda z dodatkiem przypraw - kurkumy, miodu, pieprzu cayenne, chili, imbiru, ale również imbiru tajskiego. Taki napar pobudza krążenie, procesy trawienne i poprawia koncentrację.
Zobacz: Jak zrobić pobudzający koktajl z mandarynki i imbiru?
Jakie właściwości ma alpinia galgant?
Alpinia galgant, zwana też imbirem tajskim, to roślina z rodziny imbirowatych. Choć wyglądem przypomina korzeń imbiru, to charakteryzuje się bardziej ostrym i lekko gorzkawym smakiem. Używana jest zarówno w kuchni (jako dodatek do potraw), jak i roślina lecznicza, wykazująca właściwości zdrowotne.
Określa się ją nawet mianem ekskluzywnego imbiru, ze względu na liczne wartości odżywcze. Alpinia galgant zawiera silne antyoksydanty, w tym kwercetynę. W jej skład wchodzą też błonnik, witaminy i związki mineralne, m.in. żelazo, cynk, sód i fosfor oraz witaminy A i C.
Imbir tajski najkorzystniej wpływa na układ krążenia i dolegliwości na tle nerwowym. Wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, łagodząc nerwobóle, poprawiając pracę serca oraz zmniejszając ryzyko wystąpienia zawału i udaru. Co więcej, alpinia galgant wspiera układ odpornościowy poprzez działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Roślina pomaga zwalczyć infekcje i gorączkę.
Ekskluzywny imbir wspomaga też pracę układu trawiennego - poprawia procesy związane z trawieniem, eliminuje wzdęcia oraz skurcze żołądka, działa rozkurczająco. Dodatkowo koi bóle reumatyczne, zmniejsza dolegliwości migrenowe i menstruacyjne oraz napięcia mięśniowe związane ze stresem.
Woda z tajskim imbirem - działanie i zastosowanie
Właściwości alpinii galgant zachęcają do wypróbowania tej rośliny w kuchni. Można z niej przyrządzić choćby prozdrowotną nalewkę albo dodać jako przyprawę do dań jednogarnkowych, szczególnie azjatyckich.
Do codziennego stosowania polecana jest natomiast woda z tajskim imbirem - działanie napoju przekłada się na poprawę kondycji organizmu. Gdy napijesz się go na czczo, świetnie pobudzi krążenie, ukoi nerwy, wzmocni odporność i uzupełni niedobory witamin oraz minerałów.
Jak zrobić wodę z tajskim imbirem? Napar do codziennego picia możesz przyrządzić z korzenia sproszkowanego, ciętego lub całego:
Woda z tajskim imbirem sproszkowanym
Łyżeczkę sproszkowanej alpinii galgant wsyp do szklanki o pojemności ok. 250 ml. Zalej wrzątkiem i parz przez 10 minut. Po tym czasie możesz wypić.
Woda z tajskim imbirem ciętym
Napój możesz przygotować na dwa sposoby. W pierwszym z nich łyżkę suszonego korzenia alpinii galgant wrzuć do rondelka i zalej szklanką wody. Gotuj przez 10 minut, potem nieco wystudź i wypij. W drugim - łyżkę tajskiego imbiru ciętego wsyp do szklanki i zalej wrzątkiem do pełna. Parz przez 20-30 minut, żeby woda chwyciła esencję. Wypij.
Woda z korzenia tajskiego imbiru (w całości)
Odetnij kilka centymetrów korzenia (około jedną łyżkę stołową), natnij (aby oddał olejki eteryczne) i wrzuć do szklanki. Zalej wrzątkiem i daj się parzyć przez ok. 20-30 minut. Po tym czasie wypij (najlepiej dwa razy dziennie po pół szklanki - na czczo i po południu).
Źródło: akademiasmaku.pl, magicznyogrod.pl, blog.ogrodyhildegardy.pl, czasnaherbate.net
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Dobre dla starzejącego się mózgu, skóry i kości. W tym wieku włącz do diety »
Słodki przepis od siostry Anastazji. Ten sernik nie pęka i nie opada »
Jędrna fasolka szparagowa z bułką tartą. Już nigdy nie zrobisz jej inaczej »