Spis treści:
- Co to jest galgant?
- Galgant - wartości odżywcze
- Jakie właściwości prozdrowotne ma galgant?
- Galgant - zastosowanie w kuchni
- Nalewka z galgantu
- Galgant - przeciwwskazania
Galgant można nazwać ekskluzywnym imbirem i jego azjatyckim kuzynem. Smakuje i pachnie podobnie, choć jest nieco ostrzejszy. Dowiedz się, co to jest galgant, jakie ma właściwości prozdrowotne i przede wszystkim, jak zastosować tę przyprawę w kuchni.

Co to jest galgant?
Galgant inaczej nazywany jest też alpinią lekarską, galangalem większym lub mniejszym, „gałgantem chińskim” lub nawet „dzikim kardamonem”. To różne rodzaje bylin należących do rodziny imbirowatych, pochodzące z Azji (południowych Chin, Indochin i Tajwanu). Dzisiaj uprawiane są głównie w Malezji i stosowane jako przyprawa dań azjatyckich.
Jedna z tych roślin, czyli galgant (alpinia lekarska, galangal mniejszy) może mierzyć nawet do dwóch i pół metra wysokości. Jej owoce to okrągłe torebki wypełnione małymi nasionami. Część nadziemna wyrasta z bulwiastego kłącza, które suszone jest na przyprawę. Stosowana jest zarówno w kuchni (jako ostry dodatek do potraw), jak i roślina lecznicza, wykazująca właściwości zdrowotne.
Galgant - wartości odżywcze
Warto wiedzieć, jakie są najcenniejsze wartości odżywcze galgantu. Kłącze zawiera olejki eteryczne, dokładnie alpinon i galganol. Substancje są odpowiedzialne m.in. za ostry, nieco gorzkawy smak, ale także właściwości prozdrowotne galangalu.
Co więcej, roślina zawiera także liczne i silne antyoksydanty, głównie flawonoidy (np. galangilę), które działają przeciwzapalnie. Kryje się w nich także kwercetyna, a także różnego rodzaju żywice.
W skład galgantu wchodzą też błonnik, witaminy i związki mineralne, m.in. żelazo, cynk, sód i fosfor oraz witaminy A i C.
Jakie właściwości prozdrowotne ma galgant?
Galgant zapobiega wielu chorobom, szczególnie powiązanym z układem krążenia oraz tych związanych ze stresem. Do właściwości prozdrowotnych galangalu należą:
- wzmacnianie układu sercowo - naczyniowego - regularne sięganie po korzeń zmniejsza ryzyko zawału i udaru, wzmacnia serce i łagodzi nerwobóle,
- wspieranie układu odpornościowego - roślina działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, więc pomoże przy grypie, infekcjach i obniży gorączkę,
- wspomaganie układu trawiennego - poprawia procesy trawienne, eliminuje skurcze żołądka i wzdęcia, zmniejsza nudności w chorobie lokomocyjnej,
- łagodzenie dolegliwości bólowych - galgant działa rozkurczająco. Koi bóle kręgosłupa i reumatyczne, migrenę, napięcia mięśniowe związane ze stresem, wzdęciami czy menstruacją.
Zobacz: Ogniste ziemniaki z pikantnym sosem, czyli „patatas bravas”
Galgant - zastosowanie w kuchni
Galgant smakiem i zapachem najbardziej przypomina imbir, jednak jest ostrzejszy, bardziej gorzkawy i intensywny. To przyprawa chętnie stosowana w kuchni azjatyckiej, szczególnie tajskiej, wietnamskiej i indonezyjskiej. Zastosowanie w kuchni galgantu powoduje, że dania są znacznie bardziej wyraziste. Jako przyprawy używa się najczęściej zmielonych wysuszonych kłączy, ale dostępne są też korzenie siekane czy pastylki alpinii lekarskiej.
Co zrobić z galgantem w kuchni? Możesz przyrządzić dania jednogarnkowe (gulasz, leczo) lub pieczeń czy potrawy z wołowiny - przyprawa świetnie się z nimi komponuje. Alpinia lekarska to rewelacyjny dodatek do ryb lub tłustych sosów. Odpowiednio urozmaici każdą zupę - od tradycyjnej ziemniaczanej, aż po grochówkę. Z galgantu przygotujesz też prozdrowotny napar lub nalewkę.
Nalewka z galgantu
Jak zrobić nalewkę z galgantu? Wystarczy, że zaopatrzysz się w 100 gramów sproszkowanego korzenia, dwie szklanki alkoholu 40 proc. i papierowy filtr, jak np. do kawy. Na początku sproszkowaną alpinię lekarską wsyp równomiernie na dno słoika i zalej wysokoprocentowym alkoholem. Odstaw w zaciemnione miejsce na 10 dni, po czym przefiltruj do szklanych butelek. Taką nalewkę z galgantu możesz przechowywać do roku, koniecznie w szafce lub spiżarce bez dostępu światła.
Jeśli chcesz zrobić kurację wzmacniającą serce i wspierającą przy zmęczeniu organizmu, przez maksymalnie dwa tygodnie pij po łyżeczce nalewki do trzech razy dziennie. Po tym czasie oczywiście zrób dłuższą przerwę.
Zobacz też: Robert Makłowicz padł ofiarą oszustów. Wydał oświadczenie
Galgant - przeciwwskazania
Właściwości prozdrowotne alpinii lekarskiej sugerują, że wszyscy powinni po nią sięgać. Niestety występują przeciwwskazania do stosowania galgantu - nie zaleca się go osobom z chorobą wrzodową, ponieważ pobudza wydzielanie soków żołądkowych, które nasiliłyby nieprzyjemne dolegliwości. Nie należy też przyjmować zbyt dużych dawek korzenia, ponieważ ma on właściwości halucynogenne. Co więcej, galgant silnie rozgrzewa, o czym powinny pamiętać osoby, które intensywnie się pocą (wydzielanie potu tylko się wzmocni).
1. Tom Yum Goong (tajska, słodko-kwaśna zupa z krewetkami)

Zupa z galangalem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Tom Saap. Bulion na wieprzowych żeberkach - przepis z Tajlandii

Galgant - zastosowanie w kuchni
4. Sałatka tajska z mieloną wołowiną

Sałatka z wołowiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Tom Yum Hed (tajska, kwaśna zupa z grzybami)

Zupa z galangalem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Tom Yum Hed (tajska, słodko-kwaśna zupa z grzybami, wersja druga)

Co zrobić z galangalem? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Zielona pasta curry

Pasta curry z galgantem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Sprawdź patent na twardą kapustę. Liście będą odchodzić od kiści bez trudu »
Częsty błąd podczas przyjmowania witaminy D. Nigdy nie bierz ich razem »
Magda Gessler dorzuca to do masy na mielone. Genialny patent na soczyste kotlety »